Patriarhul Daniel Trebuie susţinut efortul Bisericii de a apăra familia naturală în faţa unor "modele" noi


Patriarhul Romaniei, Preafericitul (PF) Daniel, indeamna la sustinerea efortului Bisericii de a apara familia "naturala, traditionala, universala" si de "a rezista in fata unor 'modele' noi de familie", relateaza Hotnews care citează Mediafax.

Patriarhul spune ca familia se gaseste intr-o situatie fragila si dificila, deoarece modelul insusi al familiei traditionale este considerat de unii ca fiind invechit sau perimat.

Totodata, el spune ca familia trebuie sa faca fata astazi multiplelor provocari si crize din societatea contemporana: criza economica (saracie, somaj, nesiguranta zilei de maine, emigratia s.a.), criza morala (libertinajul, avortul, divortul, abandonarea copiilor, violenta domestica, delicventa juvenila, traficul de fiinte umane s.a.), si criza spirituala (sectarismul, fanatismul, prozelitismul religios s.a.).

"Cand Dumnezeu a facut lumea, coroana creatiei Sale a fost familia: barbatul si femeia, care au primit binecuvantarea de a creste, a se inmulti si a stapani pamantul. Desi a trecut prin multe incercari si pericole abatute asupra societatii umane, totusi familia a fost institutia cea mai stabila a umanitatii, asigurand continuitatea acesteia in istorie. De aceea, trebuie sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor 'modele' noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele", spune Patriarhul.

El puncteaza ca "parteneriatele sociale sau de convietuire intre persoane nu pot fi asimilate familiei traditionale si orice atentat la identitatea traditionala a acesteia constituie o inovatie artificiala care nu poate purta numele realitatii naturale de care se indeparteaza".

"Prin urmare, diluarea valorilor familiale traditionale sau inlaturarea diferentelor intre aceasta familie si alte tipuri de uniuni, in numele drepturilor omului si al egalitatii, submineaza familia naturala ca temelie a societatii umane. De aceea, familia traditionala are dreptul si datoria de a-si proteja propria identitate, demnitate si continuitate", mai spune PF Daniel.

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anuntat, la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara, lansarea unei initiative civice de modificare a Constitutiei, in sensul de a se preciza ca familia este formata din barbat si femeie.

Mai multi preoti din judetul Iasi le-au cerut enoriasilor, dupa ce au sfintit casele de Boboteaza, sa semneze pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie permise doar casatoriile intre barbat si femeie.


Initiativa este sustinuta de mai multe ONG-uri din Coalitia pentru Familie: Asociatia "Parinti pentru Ora de Religie", Asociatia "Alianta Familiilor din Romania", Asociatia Familiilor Catolice din Romania "Vladimir Ghika", Asociatia Pro Vita - filiala Bucuresti, Asociatia "Familia Traditionala" etc.

In replica Asociatia MozaiQ, care pledeaza pentru respectarea drepturilor minoritatilor sexuale, a condamnat implicarea Bisericii Ortodoxe Romane "in chestiuni ce tin de organizarea laica a statului roman" si a aratat ca aceasta incercare de modificare a Constitutiei nu ar crea noi drepturi pentru cetateni, ci, dimpotriva, le-ar restrange, fiind "bazata pe ignoranta, prejudecati si excludere".

In tot mai multe state europene au fost recunoscute familiile formate din persoane de acelasi sex.

Inainte de Craciun, Grecia a adoptat o lege care permite incheierea de parteneriate civile intre persoane de acelasi sex, in pofida protestelor si opozitiei unor partide politice si a Bisericii Ortodoxe, relata Reuters in pagina electronica.

Tot mai multe state europene au adoptat legi care permit incheierea unor astfel de parteneriate de catre cuplurile de acelasi sex, inclusiv in Marea Britanie, Spania si Cipru, insa subiectul ramane in continuare controversat in numeroase state membre ale Uniunii Europene (UE).

www.hotnews.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce sărbătoresc creștinii ortodocși astăzi, 6 aprilie 2024

06 Apr 2024 726

Oficial de la Patriarhia Română ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sancționat cu dojană sinodală scrisă

29 Feb 2024 1184

Calendar ortodox 28 noiembrie 2023. Ce sfinți mari sărbătorim astăzi

28 Nov 2023 1053

Calendar ortodox Astăzi, 6 noiembrie, sărbătorim un mare sfânt. Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului

06 Nov 2023 947

Calendar ortodox, 25 octombrie 2023. Ce sărbătoare este astăzi?

25 Oct 2023 1178

București Patriarhul Daniel în vizită la vârstnicii îngrijiți la Mănăstirea Christiana

21 Oct 2023 827

16 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Mesajul transmis de Nicolae Ciucă

30 Sep 2023 782

Se împlinesc 16 ani de la întronizarea Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

27 Sep 2023 1034

Mai multe evenimente programate cu ocazia zilei de naştere a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

19 Jul 2023 709

Ședință de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Ce decizii au fost luate

05 Jul 2023 1106

Mesajul Părintelui Patriarh pentru copiii și tinerii care urmează să intre în perioada de examene

16 Jun 2023 958

Patriarh Daniel, mesaj adresat tinerilor care susţin examene şcolare

15 Jun 2023 1074

Calendar-Ortodox Ce sfinți sunt sărbătoriți în data de 9 iunie

09 Jun 2023 1076

Patriarhul Daniel i-a transmis o scrisoare ÎPS Teodosie. Ce i-a scris?

28 Apr 2023 1933

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seară. Cum va fi împărţită tuturor parohiilor

15 Apr 2023 1217