Hramul bisericii Sfântul Mina, din parcul Tăbăcăriei

Pe data de 11 noiembrie, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Mina. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia marți, 11 noiembrie, începând cu ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica din lemn „Sf. M. Mc. Mina”, din Constanța, parcul Tăbăcăriei. Credincioșii prezenți la slujba de hram se vor putea închina moaștelor sfinților Stelian, ocrotitorul copiilor, și Nectarie, vindecătorul de cancer.

Sfântul Mare Mucenic Mina a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian (284-305) şi Maximilian (286-305). S-a născut în anul 285 d.Hr, în apropiere de Memphis, celebra capitală a faraonilor. Mina a rămas orfan de la o vârstă fragedă. Tatăl său a murit când Mina avea 11 ani, iar mama după trei ani. Mina era ostaș egiptean înrolat în armata tribunului Firmilian. Când s-a dezlănțuit prigoana împotriva creștinilor, sfântul a părăsit armata și s-a retras în pustie. Aici a petrecut vreme de cinci ani în rugăciune.

În urma unei minuni, în care a văzut cerurile deschise și a auzit o voce zicând: „Tot cel ce se ostenește pentru numele Domnului Iisus va primi astfel de cununi”, ca ale mucenicilor, a venit în cetatea Cotiani din Frigia, pe care o guvernase, și a defăimat rătăcirea închinătorilor la idoli. În acea zi era o sărbătoare păgână. A fost prins, judecat și supus unor chinuri grele, apoi decapitat.

În tradiţia ortodoxă, Sfântul Mare mucenic Mina este cunoscut ca fiind grabnic ajutător al celor ce au suferit pagube.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.