Iată minunata poveste Google și-a schimbat logo-ul în cinstea măgărușului Platero

Platero este faimosul magarus din opera "Platero si eu", scrisa de Juan Ramon Jimenez. In cele ce urmeaza, veti citi despre cateva din aventurile lui Platero.

Cand s-a nascut Platero, toata lumea a ramas uimita. Era atat de frumos, incat semana cu o jucarie: alb, latos, blajin, si delicat; atat de delicat, incat parea facut din bumbac. Toti l-au botezat Platero (in limba spaniola, plata=argint), caci stralucea la soare ca argintul.
Copiii care voiau sa se joace cu el il strigau pe nume. Iar magarusul venea in graba, ascultator si vesel. Stapanul sau il iubea nespus, nu il punea la munca si se plimba cu el pe camp ca sa-i arate flori, fluturi si animale micute. Ii vorbea ca unui copil si Platero il asculta cu atentie.
Magarusul se oprea sa miroasa florile, iar botul sau se manjea cu polen.

Lui Platero ii placeau mult acele plimbari si invata foarte multe... Cand se intorceau acasa, stapanul sau ii curata parul de fire de iarba. Cateodata Platero era atat de nerabdator sa mearga la plimbare, incat isi cauta stapanul, si cand il gasea, il impingea cu botul.
- Vrei sa mergi sa te plimbi pe camp, nu? Pai atunci, sa mergem! ii spunea zambind stapanul.
Intr-o zi, in timp ce mirosea o floare, lui Platero i-a intrat in nas o viespe care era ascunsa printre petale. Magarusul a stranutat si a inceput sa fuga.
- Opreste-te, Platero, opreste-te! tipa stapanul sau alergand dupa el.
Platero insa alerga si mai tare, pana cand se impiedica de un trunchi de copac ce se afla in drum si se rostogoli in fata.
- Ce ti s-a intamplat, Platero? il intreba stapanul. Lasa-ma sa vad. Ai nasul umflat si ranit. Sunt multe viespi printre flori, si trebuie sa inveti ca ele cauta polen si il inteapa pe cel care se apropie de ele. Asa ca, atunci cand mirosi florile, trebuie sa ai mai multa grija.

Platero ii privea cu ochii sai negri si ii saluta mereu cu cate un nechezat pe copiii din sat, care se jucau cu el ca si cum ar fi fost un prieten de-al lor. Ce se mai distra Platero! Si bea apa dintr-o galeata pe care i-o pregateau copiii.

In lungile lor plimbari pe camp, stapanul sau se gandea ca daca Platero ar fi mers la scoala, ar fi invatat cu siguranta literele si numerele... Dar, bineinteles, toti ar fi ras de el.

Si a venit Carnavalul. Copiii s-au deghizat si i-au pus lui Platero niste hamuri brodate.
- Ce frumos esti, Platero! i-au spus copiii.
Dar lui Platero nu i-au placut tumultul si agitatia de la Carnaval si a plecat cu stapanul sau, care era mai linistit.


Astăzi, motorul Google și-a schimbat logo-ul la aniversarea a o suta de ani de la inceputurile poveștii cu măgărușul Platero.

Sursa text: e-pets.ro/povesti/magarusul-platero
Sursa foto: nuestrositio5b.wordpress.com

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.