ÎCCJ. Monede antice aparținând patrimoniului cultural român, sustrase din siturile arheologice. Bunurile, urmărite prin Interpol

      Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări într-o cauză având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de spălare de bani și complicitate la furt calificat în formă continuată. Dosarul privește bunuri arheologice aparținând patrimoniului cultural național român: tezaure de brățări spiralice, monede, scuturi ș.a., sustrase din siturile rezervației arheologice din Munții Orăștiei și introduse ulterior pe piața internațională de artefacte prin ascunderea și disimularea originii ilicite a acestora.
      
Sub coordonarea procurorului și cu sprijinul Eurojust, în cursul unei operațiuni de cooperare judiciară internațională de amploare,  în cursul lunilor februarie – martie 2018, ofițeri specializați din cadrul I.G.P.R.  -  Serviciul pentru protejarea patrimoniului cultural au cooperat cu autoritățile judiciare competente din Austria și Germania pentru efectuarea mai multor percheziții domiciliare și la case de licitații specializate.
      
În urma acestora au fost ridicate: 164 monede antice, dintre care 20 monede Koson – 19 din aur și una din argint (sec I î.Ch.), 4 monede de aur de tip Lysimach (sec II – I î.Ch.), 2 monede de tip Alexandru cel Mare - Callatis (sec. III î. Ch.), 49 denari romani imperiali de argint (sec. I-II d.Ch.) și 81 de tetadrahme dacice (sec III-II î.Ch.). Totodată, au fost ridicate documente care atestă vânzarea unor brățări spiralice și a mai multor monede sustrase din siturile arheologice românești.
     
Din probatoriul administrat până în prezent au rezultat probe conform cărora monede din tezaurele sustrase din siturile arheologice române au fost vândute prin intermediul unor case de licitaţii, fiind supuse procesului de “reciclare” pentru a dobândi o aparență de origine licită.              
    
Sunt urmărite în continuare, prin INTERPOL, tezaurele care formează obiectul mai multor cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 37 piese; tezaure de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 1.038 piese; un tezaur de monede Koson din argint, din care sau recuperat 280 monede; 5 scuturi regale din fier, 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.
    
Conform evaluării experţilor, „loturile de monede din aur, recuperate recent, sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista. Ele sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti, menţionând numele suveranului emitent. Monedele au fost emise în ateliere monetare de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 a. C. Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe despre istoria politică, viaţa economică, socială sau arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista”.
    
”Menționăm că prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul soluţionat anterior de autorităţile judiciare române, cunoscut generic sub denumirea “Furtul tezaurului dacic de la Sarmizegetusa Regia”, menționează procurorii.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O femeie din Breaza și un bărbat din Cluj-Napoca, urmăriți internațional, depistați de polițiști

09 Jan 2024 691

Femeie, urmărită internațional prin Interpol Mandat european de arestare, pus în executare la Constanța!

09 Feb 2023 1515

Femeie din Constanța, căutată de autoritățile din Marea Britanie pentru trafic de persoane, reținută

07 Feb 2023 1161

Poliția avertizează Atenție la fraudele online prin mesaj e-mail! Cum riscă să fie păcăliți românii (FOTO)

27 Oct 2022 1638

Atenționare DNSC Identitatea vizuală a Poliţiei Române şi a Interpol, folosite într-o nouă campanie de tip scam

05 Sep 2022 1219

Garda de Coastă Un ucrainean a fost prins la PTF Negru Vodă cu o mașină furată

11 Jul 2022 1220

Infracțiunile asupra mediului, 38% din finanțarea ilegală a conflictelor armate pe plan internațional

31 Mar 2022 1190

A trimis după gratii jurnaliști independenți Un important oficial iranian, arestat la București

15 Jun 2020 1472

AGERPRES Retea internațională de traficanți. Au fost confiscați rechini, delfini, căluți-de-mare

10 Jul 2019 1702

Ministrul Justiției, Ana Birchall „Procedura de extrădare a lui Ştefan Radu Mazăre a fost admisă de către autorităţile din Republica Madagascar”

14 May 2019 1859

Interpol are un nou preşedinte

21 Nov 2018 1645

Editorial Lenuţa, Alinuţa şi Costa Rica. Ziua în care nu s-a vorbit de referendum

06 Oct 2018 2345

Ce spune avocatul Elenei Udrea despre arestarea acesteia

05 Oct 2018 1626

Elena Udrea şi Alina Bica vor sta două luni în arest preventiv. Autorităţile române trebuie să obţină extrădarea lor

04 Oct 2018 2104

Elena Udrea și Alina Bica au fost reținute în Costa Rica (galerie foto+video+document)

04 Oct 2018 8249