Ileana Vulpescu, o viaţă dedicată literaturii

 
Cunoscuta scriitoare Ileana Vulpescu a primit, vineri seara, titlul de Cetățean de onoare al Craiovei, în semn de recunoștință pentru întreaga activitate, pentru o viață dedicată literaturii, pentru participarea sa la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române, pentru toate proiectele sale care au promovat și promovează imaginea pozitivă a României și pentru susținerea mediului academic, premiu ce i-a fost decernat de către Consiliul Local în cadrul unei ședințe solemne prilejuită de Zilele Orașului.
Prezentă la festivitatea organizată în sala Operei din Craiova, scriitoarea le-a mulțumit autorităților locale din Craiova pentru faptul că orașul copilăriei sale nu a uitat-o, iar în cuvântul rostit cu acest prilej a afirmat că scriitorul trebuie să-și servească țara, neamul și limba și să nu asculte niciodată de comenzi: ”Noi ne împopistrăm limba cu tot felul de năzdrăvănii de prin toate colțurile lumii, dar e bine să o știm pe aia pe care ne-au lăsat-o strămoșii moștenire. Dacă am greșit vreodată, am greșit singură, la niciun fel de comandă. Asta este ceea ce îi cer eu artistului: să nu asculte comenzi”.
Actrița și poeta Georgeta Tudor a afirmat, înainte de a citi Laudatio pentru decernarea titlului de Cetățean de onoare, că pentru a putea vorbi despre opera scriitoarei Ileana Vulpescu, trebuie să o cunoști și să o iubești ca om: ”Eu o cunosc și o iubesc. Nu sunt critic literar, sunt doar o cititoare care o știe pe Ileana de peste 40 de ani ca prietenă și tot de atunci a iubit-o și a prețuit-o. A fost cu sufletul alături de ea și de minunata ei familie la multe bucurii și mai ales la multe și supreme dureri alături de soțul meu (n.red.: artistul Tudor Gheorghe), am fost alături cu sufletul, iar loviturile nemiloase ale vieții le-am simțit și noi. Uneori chiar fără prezența fizică, uneori chiar fără cuvinte am fost alături de ea. Dar cumințenia pământului, așa cum i-am spus eu întotdeauna, a înțeles și a acceptat dragostea mea tăcută. Brâncuși, alt model oltean, nu ar fi avut ca model mai fidel pentru Cumințenia Pământului, dacă ar fi cunoscut-o, decât pe Ileana Vulpescu”.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în lumea scriitorilor. Ileana Vulpescu s-a stins din viață

12 May 2021 1932

Scriitoarea Ileana Vulpescu, decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler

09 May 2017 3215

Interviu cu scriitoarea Ileana Vulpescu - „Nu e nicio laudă că nu am învăţat să folosesc computerul, dar am o scuză plauzibilă - nu-mi place ca între gânduri şi hârtie să intervină un corp străin”

28 May 2016 16933

Scriitoarea Ileana Vulpescu își lansează la Constanța volumul „Teatru francez“

19 May 2016 2510

Ileana Vulpescu îşi va celebra ziua de naştere la Teatrul Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski"

17 May 2016 5326

Cunoscuta scriitoare Ileana Vulpescu vine în Cetatea Tomisului

16 May 2016 4494

Știați că Arta conversației, cel mai cunoscut roman scris de...

21 May 2015 3417