Stiri calde

Imagini de la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, unde a fost primită Lumina Sfântă (video)

Site-ul basilica.ro oferă imagini și amănunte de la Biserica Mormântului Sfânt din Ierusalim, unde, astăzi, s-a aprins Lumina Sfântă, care a fost trimisă în țări din întreaga lume, inclusiv în România.
Potrivit sursei citate,  Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, a oferit Lumina Sfântă miilor de pelerini prezenţi astăzi la mormântul Domnului. Focul Sfânt a coborât la ora 14.21.
 
Două evenimente neliturgice au precedat celebrarea ritului Luminii Sfinte. Primul, perchiziţionarea Sfântului Mormânt a avut ca scop îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul lui. Percheziţia implică trei inspecţii separate, care au început în această dimineaţă şi a fost condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi. Cel de-al doilea eveniment neliturgic, sigilarea uşii Sfântului Mormânt, s-a petrecut ulterior. Garda musulmană a pus o bandă albă printre cele două mânere ale uşii, sigilând-o cu ceară.
 
În continuare, credincioșii, împreună cu Patriarhul Teofil al Ierusalimului și un sobor de ierarhi și preoți, au înconjurat de trei ori, în procesiune, Sfântul Mormânt.
 
Patriarhul Ierusalimului și-a scos veșmintele și mitra și s-a supus percheziționării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare.
 
Apoi, îmbrăcat numai în stihar, a intrat în Sfântul Mormânt. În interior, Preafericirea Sa a îngenuncheat înaintea dalei de marmură ce acoperă Mormântul şi s-a rugat pentru pogorârea Sfintei Lumini.
 
Delegația Patriarhiei Române, prezentă la eveniment, va aduce în țara noastră Lumina de la Biserica Mormântului Domnului. Aceasta este condusă de PS Timotei Prahoveanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
 
Din delegație fac parte Pr. Ionuț Gabriel Corduneanu, Vicar administrativ patriarhal, Protosinghel Joachim Bejenariu, Consilier eparhial și Director al Serviciului Colportaj, Protosinghel Lucian Bujor, Inspector în cadrul Administrației Patriarhale şi Arhidiacon Maxim Țifui, consilier eparhial și directorul fabricii de lumânări Făclia Sfinților Romani.
 
La eveniment este prezent şi Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte şi Superiorul Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan.
 
Sfânta Lumină de la Ierusalim este cea mai clară dovadă a dreptei credinţe, cea mai evidentă dintre minunile creştine care se petrec în Biserica Ortodoxă. Patriarhatul ortodox din Ierusalim nu are un typikon scris referitor la rânduiala săvârşită pentru coborârea Luminii Sfinte. Patriarhii care au săvârşit acest ritual au lăsat puţine mărturii cu privire la înălţătorul moment. În schimb, rugăciunea specială pentru primirea Sfintei Lumini există într-o formă tipărită. Aceasta este citită de către patriarh cât timp stă în Sfântul Mormânt. Originea rugăciunii nu este cunoscută. Restul slujbei este săvârşit întocmai cu tradiţiile transmise de la un întâistătător la altul, pe cale orală sau prin însemnări liturgice disparate.

În fotografii sunt membrii delegației Patriarhiei Române prezenți la eveniment 

Sursa text și foto: basilica.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La slujbă a participat și soția proaspătului preot Cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea a fost hirotonit azi preot. Ce i-a urat ÎPS Teodosie (video)

08 Jun 2020 6953

Cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea, hirotonit preot Sărbători importante în Arhiepiscopia Tomisului. Întemeierea unei noi mânăstiri

02 Jun 2020 6194

Sfânta Lumină a Învierii va fi oferită credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului

20 May 2020 2072

Constanța. IPS Teodosie a sosit cu Sfânta Lumină în Portul Tomis „În această perioadă de pandemie, Lumina vine să risipească întunericul“ (galerie foto + video)

19 Apr 2020 3512

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România

18 Apr 2020 2000

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, sosește diseară cu Lumina Sfântă la malul Mării Negre. Care e programul slujbei de Înviere

18 Apr 2020 2960

Soluție inedită, găsită de un primar din Constanța. Cum va ajunge lumina sfântă de Paște în casele locuitorilor din Grădina

09 Apr 2020 5405

Sfânta Lumină

01 May 2019 2362

Hristos a Înviat!

28 Apr 2019 1694

Cine va aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim, la Constanța

27 Apr 2019 1718

S-a aprins Lumina Sfântă, la Ierusalim. Lumina va ajunge în această seară în România

27 Apr 2019 1493

Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim va ajunge azi în România

27 Apr 2019 1262

Lumina Învierii, adusă la Constanța de eclesiarhul Benedict Georgescu

07 Apr 2018 2233

Lumina Sfântă de la Ierusalim a ajuns în România

07 Apr 2018 1712

Lumina Sfântă de la Ierusalim va fi adusă în România în această seară. Cine o va lua de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim

07 Apr 2018 1626