LIVE TEXT Imagini de la eveniment Cinci universităţi din Constanţa, la festivitatea de deschidere a noului an universitar (galerie foto)

Sute de studenţi constănțeni se pregătesc azi de un nou an universitar.
 
Atât cei care pășesc pentru prima dată în această lume a studenției, cât şi cei din anii mai mari, sunt invitaţi la festivitatea de deschidere organizată în Sala Sporturilor din Constanţa, azi, 1 octombrie, de la ora 11.00.

Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius”, Universitatea Maritimă, Universitatea „Andrei Șaguna”, Universitatea Tomis Constanța și Academia Navală „Mircea cel Bătrân” vor participa la ceremonia de deschidere a anului universitar 2018-2019.

Pentru prima data toate universitățile din Constanța, atât cele de stat cât și cele private participă la acest eveniment împreună.

Reprezentanții de drept ai acestor universități, care vor participa la festivitatea de deschidere sunt: din partea Universității Ovidius prin prof. univ. dr. Sorin Rugină, din partea Universității Maritime, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait și reprezentantul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, comandorul dr. Octavian Tărăbuță. În cee ace privește universitățile private din Constanța, reprezentanții celor două universități sunt prof. univ. dr. Adrian Cristian Papari de la Universitatea „Andrei Șaguna” și rectorul Universității Tomis Constanța, prof. univ. dr. Paul Bocănete.

Conform Biroului de presă al Ministerului Educaţiei Naţionale, la cele trei cicluri de învăţământ, licenţă, masterat şi doctorat, sunt înscriși aproximativ 500.000 de studenţi. În țară sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare.

UPDATE: Prof. univ. dr. Sorin Rugină (Universitatea Ovidius): "Încercăm să oferim tot mai multe oportunități studenților. Cele mai căutate sunt zonele de Administrație, Drept și Limbi straine".

- Primarul Decebal Făgădău nu este prezent la eveniment. În locul lui a sosit viceprimarul Costin Răsăuțeanu.

- Se intonează imnul de către Fanfara Forțelor Navale condusă de dirijor colonel dr. Cornel Ignat.

- În continuare se intonează imnul Gaudeamus.


- În cadrul evenimentului sunt prezenţi profesorii şi studenții de la Teologie care vor oficializa slujba de sfințire a anului universitar. ÎPS Teodosie nu va ajunge la eveniment.

 Costin Răsăuțeanu: "Îmi face o deosebită plăcere și sunt onorat să particip la acest eveniment important pentru orașul nostru. Vă transmit gândurile bune și de prietenie, din partea primarului Decebal Făgădău care din păcate nu e prezent astăzi aici. Vă transmite tot suportul lui și cred că cee ace este important ca mesajul al dânsului este că ceea ce se întâmplă azi e o dorință a lui de mult timp, de deschidere a anului universitar împreună cu toate universităţile. Dorința primarului este ca acest parteneriat al universităților să se extindă și către licee, iar prin sprijinul administrației locale să  creăm o punte de legătură între licee și universitățile constănțene. Mă bucur că acest moment legitim completează un act de consecvență și că deja deschiderea anului universitar devine o tradiție.A fi împreună astăzi aici este o dovada de încredere a faptului că ceea ce am început să construim se consolidează, se sudează și că am început să conlucrăm pentru un viitor mai bun și mai sigur. Și ceea ce îmi place mie să zic este că  putem fi uniți prin diversitate, de aici se naște frumusețea existenței noastre.

Suntem în An Centenar și ar trebui să vorbim despre acest lucru nu numai în acest an. Ceea ce este important atunci când vorbim despre Marea Unire de la 1918, Trebuie să ne aducem aminte că nu numai momentul 1 Decembrie, trebuie să ne aducem aminte de momentele esențiale care au făcut ca în anul 1918 să se întâmple acest moment important în istoria noastră. Nu putem vorbi despre Marea Unire fără să nu ne gândim la  momentul 24 ianuarie 1859 și cred că e o greșeală atunci când spunem că  atunci s-a întâmplat Mica Unire, nu trebuie să ducem în derizoriu, trebuie să spune lucrurilor ne nume și să spunem că atunci s-a pus piatra de temelie a ceea ce urma să fie.
Avem toate argumentele să vorbim mai des despre valorile care ne unesc, care ne reîntregesc, despre principia solide care  să ne ghideze în viață. Sunt mândru că liceele noastre crează adevarați ambasadori ai orașului nostru și că universitățile noastre pregătesc elite care ne fac cinste oriunde s-ar afla. Acesta este un moment important, un moment  care dovedește că prin încredere putem să construim un viitor frumos împreună, dar nu putem să avem un viitor strălucit fără să nu avem și recunoștința față de dascălii, față de profesorii care au avut un rol foarte important.  Dragi studenți, vă doresc să fiți perseverenți și să aveți puterea de a vă autodepăși, dar și curajul de a vă atinge obiectivele propuse în viață! ”
 

Prof. Univ. Dr. Sorin Rugină: "Suntem în număr mult mai mare anul acesta, Constanța arata că este un centru puternic, ne-am reîntregit. Pentru acest an universitar s-au înscris 15.000 de studenți de studenți la Ovidius, dintre care  peste 4 mii sunt boboci. Ovidius e lider în antreprenoriat. Se dorește ca studenții să fie mai uşor integrați în mediul economic dar și în activități extracuriculare la care vor avea acces, să participe la proiecte cyber security."

Rugină face un apel la voluntariat,  dorește ca studenții să fie implicați în cât mai multe evenimente de acest tip, iar organizarea evenimentelor de voluntariat să fie cât mai dese. Mâine este deschiderea oficială a celor 16 facultăți.

"Trebuie să promovăm intens excelenţa în domeniile care ne-au consacrat. Trebuie să răspundem acestor noi provocări pentru că suntem o universitate modernă, dinamică", precizează Sorin Rugină.

- Prof. univ. dr. ing. Cornel Panait (Universitatea Maritimă Constanța): "Proiectul de an Centenar  este unul proiect important, care cred eu că e plin de substanță. Constanţa este remarcablă prin foarte multe lucruri, dar este foarte imporant faptul că astăzi Constanța nu este un centru universitar încă. Ca să devii un centur universitar trebuie să îndeplinesști foarte multe condiții.  Condiția esențială este să existe proiecte comune ale tuturor universităţilor şi ale elevilor.

Trebuie să avem o susținere financiară majoră ca să fim o țară ca afară. Să luam exemplul Norvegiei, Germaniei,  Universitătea din Glasgow, de exemplu  investește mult în educație. Relațiile dintre universităţi si preuniversităţi trebuie să se strângă. Să punem la dispoziţie toate bunurile importante. Constanţa  trebuie să devină un centru universitar, nu doar un centru turistic."

- Prof. univ. dr. Adrian Cristian Papari (Universitatea „Andrei Șaguna”): "Educația universitară vă va oferi acces la cunoașterea faţă de care societatea e din ce în ce mai dependentă. Capacitatea de reflecție și reflecția sunt valori importante pentru societatea noastră. Trebuie  să se facă o Românie a cunoaşterii. La Şaguna se dorește să se ofere mai mult decât banală instruire bazată pe manual şi trebuie dezvoltate abilitățile studenților. Avantajele internaţionalizării sunt mari. A fi student nu e doar studiere e şi socializare şi cunoaștere a orașului. Vă invit să vă implicați în viața culturală a Tomisului. În mod simbolic, vă invit pe toți rectorii să ne dăm mână în acest nou parteneriat."

- Prof. univ. dr. Paul Bocănete (Universitatea Tomis): "Suntem cea mai tânără universitatea. Avem trei specializări acreditate centrate pe profil economic, Facultatea de Bussines, Facultatea de Finanţe Bănci și Facultatea Economia Turismului.

E nevoie de o limpezire a mediului universitar, să revenim la starea de echilibru. Cum le aplicăm? Cu factorul uman: studenții."

- Reprezentanta studenților, student plutonier Alexandra Chiriță: "Deschidere anului universitar e încărcat de emoția studențească în prag de Centenar. Vom fi puși în fața unor obstacole dar investiţia în educație merită. Pentru Academia Navală este al 146-lea an de studiu în marină.”

- Viceamiral dr. Alexandru Mîrșu, Şeful Statului Major al Forţelor Navale, reprezentant al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța : "E nevoie de o educație pentru performanță. Azi debutați aici. Fiți exigenți cu pregătirea voastră profesională. Fiți demni în ceea ce urmează să reprezentați.

- Viceprimar Costin Răsăuţeanu, în încheiere: "Rolul universităților nu este doar acela de a forma buni profesioniști, ele au misiunea de a forma și buni cetățeni.”

- În încheiere se cântă imnul Gaudeamus de către Forțele Navale, dirijor col. dr. Cornel Ignat.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decizie de ultimă oră a cadrelor medicale în cazul fostului președinte al României, Traian Băsescu

02 Feb 2024 1646

Trei profesori de la Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța au ieșit la pensie (GALERIE FOTO)

04 Oct 2023 4425

Programul Premierului Marcel Ciolacu, luni, 2 octombrie 2023

02 Oct 2023 580

Mesajul PF Daniel la deschiderea anului universitar 2023-2024

02 Oct 2023 839

MAI Mesajul ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, cu ocazia începerii anului universitar

02 Oct 2023 541

Știri Constanța azi Academia Navală „Mircea cel Bătrân” organizează festivitatea de deschidere a unui nou an universitar (FOTO+VIDEO)

02 Oct 2023 2256

Eveniment la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța Ceremonii de deschidere a anului universitar 2023-2024 în instituţiile militare de învăţământ superior

29 Sep 2023 851

Festivitate de deschidere a anului universitar 2023-2024 la Universitatea Ovidius Constanța

21 Sep 2023 1544

Festivitate pentru deschiderea cursurilor noului an universitar 2023-2024 la Universitatea Maritimă Constanța

19 Sep 2023 990

Premierul Nicolae Ciucă, mesaj la deschiderea anului universitar „România are nevoie de un sistem de educație puternic, adaptat generației prezentului și capabil să răspundă provocărilor viitorului!“

03 Oct 2022 907

Ministrul Apărării Naționale mesaj la începutul anului universitar „Mă adresez celor care reprezintă viitorul Armatei României. Misiunea voastră este grea, dar nobilă“

03 Oct 2022 1036

LIVE-TEXT Festivitate de deschidere a anului universitar 2022 – 2023 la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Oct 2022 2302

Festivitate de deschidere a anului universitar 2022-2023 la Universitatea Ovidius Constanța

27 Sep 2022 2328

Tenis de masă Constănțence în echipa României medaliată cu aur la Gimnaziada din Franța

20 May 2022 1727

Vești bune! Au început înscrierile pentru învățământul postliceal și universitar militar

02 Feb 2022 1989