În cinstea Sfintei Parascheva amintim Aurelian Preda ultima înmormântare la Dervent. Când a fost prima? Cine a avut onoarea (galerie foto)

În după amiaza zilei de 2 octombrie, anul acesta, potrivit dorinței sale, la Mănăstirea Dervent a fost înmormântat interpretul de muzică populară Aurelian Ion Preda.
 
La vremea respectivă pentru că se născuseră atâtea întrebări noi am încercat să deslușim misterul, și în acest sens, l-am contactat pe preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, care ne-a explicat că interpretul „Avea o legătură duhovnicească cu Mănăstirea Dervent. A fost foarte apropiat mănâstirii şi a dorit să fie înmormântat acolo. Fiind un fiu duhovnicesc, a fost posibilă dorinţa sa”.
 
 Când a fost prima înmormântare și cine odihnește aici
 
Potrivit unui articol apărut, în revista lunară eparhială de Constanţa, TOMIS, din anul 1942, nr. 8 şi 9, ce redă Cuvântarea Preasfinţitului Episcop Gherontie al Constanţei, cu ocazia sfinţirii bisericii de la mânăstirea Dervent, preluat de poartalul mănăstirii, se arată că ”Maica Parascheva este, cea dintâi înmormântată în cimitirul Mânăstirii şi odihneşte aici, în nădejdea învierii de obşte”.
 
Și tot PSF Gherontie lămurește cine a fost maica Parasecheva.

”Aici la Dervent pe locul pe care ne aflăm în aceste momente, cu şasesprezece ani în urmă, nu erau decât două cruci de piatră, subt o modestă căsuţă de chirpici şi scândură, înfipte de nimeni nu ştie, când şi de cine, pe o ţarină, devenită proprietate particulară a unui gospodar din împrejurimi, dar cu faima de făcătoare de minuni, de vindecare de boale grele, de paralizii, de muţenie, nebunie, orbire şi alte suferinţi”.

După care continuă cu explicațiile spre clarificarea lucrurilor:

”Iubiţilor, se cuvine să arătăm acum, că prima donatoare este bătrâna văduvă Parascheva Gheorghiu, din Târgul Ostrov, care ne-a donat circa douăsprezece mii de metri pătraţi terenul pe care se găsesc Sfintele Cruci, cumpărat dela proprietarul lui, precum şi materialul lemnos şi fierăria (....).

        Bătrâna, neputincioasă şi mustrată pentru dania făcută, Parascheva Gheorghiu, a fost aruncată din casa ei dela Ostrov şi lăsată în ştirea Domnului. Atunci, Mânăstirea noastră i-a sărit în ajutor, a luat-o subt îngrijirea sa, iar eu am închinoviat-o aici, am îmbrăcat-o în negru subt numele de Parascheva monahia, dând-o sub îngrijirea unei babe şi încredinţând-o purtării de grijă a Stareţului.


        Şeapte-opt ani în şir, beata bătrână a trăit în Mânăstire şi eu o vizitam, ori de câte ori veneam în inspecţie pe aici. Totdeauna ea, plângând, mă ruga să grăbesc cu terminarea şi sfinţirea bisericii ce se clădea, fiind ultima sa dorinţă, înainte de moarte, şi eu, totdeauna, îi făgăduiam, deşi lucrările întârziau din cauza evenimentelor.
        Speram că, deşi slabă de tot, bătrâna maică va mai trăi; dar, anul trecut, (1941-NR) fără boală, fără dureri şi fără să fi bănuit cineva, căci cu două ceasuri în urmă Stareţul vorbise cu ea, cuvioasa maică Parascheva Gheorghiu şi-a dat — printr'un singur suspin şi o căscătură, ca după somn, obştescul sfârşit”.

Reamintim că interpretul de muzică populară Aurelian Ion Preda a murit marți, 27 septembrie, într-o clinică din Austria, după ce a pierdut lupta cu cancerul.


Tot aici, în cimitirul mănăstirii se mai află înmormântată familia Glăvan, probabil soț soție, unde se află și o cruce a unui mort pe front, dar și o fetiță de șapte ani, un copil care a trăit doar o zi, monhul Serafim Vasile (1928-2008).

Părintele Elefterie Mihail, cel care a primit, pe 2 februarie 1990, binecuvântarea de redeschidere a mănăstirii, a murit în același an, pe 12 mai, la vârsta de 90 de ani, fiind înmormântat în partea dreaptă a Sfântului Altar. 

Sursa foto: ZIUA de Constanta
 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 934

Blestemul pământului de la Periprava Nu s-a putut identifica niciun martir. Oasele deținuților politic au fost înhumate la Mănăstirea Dervent

21 Nov 2023 1899

Rezistența Bisericii în fața comunismului Rugul Aprins, mișcarea cu un caracter unicat în ortodoxie

20 Nov 2023 2430

Universitatea „Ovidius” Constanța și Mănăstirea Dervent, gazdele conferinței naționale „Rezistența Bisericii sub totalitarismul comunist. Sub semnul Rugului Aprins memorie, identitate, modele”

17 Nov 2023 862

Zeci de oseminte a 80 de mărturisitori ai credinței, care au pierit în lagărul de la Periprava, au ajuns la Mănăstirea Dervent (FOTO)

11 May 2023 1640

LIVE VIDEO ÎPS Teodosie oficiază Sfânta Liturgie de Izvorul Tămăduirii la Mănăstirea Dervent, județul Constanța. Zeci de credincioși participă la slujbă (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2023 1592

Starețul Mănăstirii Dervent, „Moș” pentru copiii din satele dobrogene

06 Dec 2021 5763

#DobrogeaDigitală Mănăstirea Dervent în sărbătoare. Biserica mare își serbează hramul

28 Oct 2021 3913

Programul Conferinței Ştiințifice Internaționale „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră”

12 Aug 2021 1940

Mănăstirea Dervent, gazda Conferinței Științifice Internaționale „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră”

11 Aug 2021 2648

#DobrogeaDigitală Orbul vindecat la Crucea de Leac de la Dervent. „Chinina, aspirina... sunt ca făina, untdelemnul de la Sfântul Maslu”

17 Jul 2021 6366

Județul Constanța Preotul, grav rănit în explozia de la Tichilești, a decedat. Unde va fi înmormântat

28 May 2021 3245

Slujbă de parastas la Mănăstirea Dervent. Cui i se face pomenire

15 May 2021 2381

#DobrogeaDigitală Părintele Elefterie, ctitorul Mănăstirii Dervent, 31 de ani de la moarte

12 May 2021 4318

#citeșteDobrogea La Mănăstirea Dervent a fost sfințit bustul părintelui Elefterie Mihail (galerie foto)

05 Apr 2021 4618