Stiri calde

Românialibera.ro Încă un pompier ISU a murit. Întrebări fără răspuns

 
Daniel Fripis a murit, la 42 de ani, în timpul unei intervenții de rutină. ISU Dobrogea are multe explicații de dat, scrie romanialibera.ro.

Bilanțul morților în urma interven­țiilor Inspectora­tului pentru Situa­ții de Urgență Dobrogea crește îngrijorător. După cazurile Siutghiol, unde patru angajați SMURD și medici au decedat după prăbușirea unui elicopter în lacul Siutghiol, și după Beirut, restaurantul în care trei tinere au ars de vii, la câteva sute de metri de sediul pompierilor, o altă tragedie a lovit instituția sâmbătă. Un pompier și-a pierdut viața în timpul unei acțiuni de rutină. La 112 se anunțase, la ora 11.26, un incendiu într-o gospodărie, pe strada Tabla Buții, din zona de nord a municipiului Constanța.

Echipajul condus de plutonierul major Daniel Fripis, de 42 de ani, a plecat în misiune. Potrivit ISU Dobrogea, la telefon s-a anunțat că este vorba despre un incediu care a izbucnit la o butelie GPL, ceea ce înseamnă că echipajul știa de la bun început cu ce are de-a face. ”Imediat, la locul accidentului s-au deplasat efective aparţinând Detaşamentului de Pompieri Constanţa, cu o autospecială de intervenţie cu apă şi spumă şi cu şase pompieri”, au precizat reprezentanții instituției. Aceștia spun, și amănuntul este important, că ”în timpul misiunii de recunoaştere efectuată la faţa locului, butelia a explodat”.

Explozia l-a ucis pe loc pe comandantul echipajului de intervenţie, plutonierul adjutant Marius Daniel Fripis. Acesta a suferit leziuni grave la față. Martorii spun că o bucată de metal i-ar fi străpuns bărbia și capul. A murit pe loc. ”În urma evaluării de specialitate, medicul de pe ambulanţa sosită prima la locul inter­venţiei a constatat că subofiţerul avea leziuni incompatibile cu viaţa”, afirmă reprezentanții ISU Dobrogea. A fost transportat cu o ambulanță la spital, dar medicii nu au putut face altceva decât să constate decesul. Nici unul dintre colegii săi nu a fost rănit. Daniel Fripis era, se pare, cel mai înalt dintre ei și schijele au zburat deasupra celorlalți.

Pompier din 2006

Daniel Fripis era un pompier cu experiență. Fusese încadrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, Detaşamentul de pompieri Constanţa Oraş, încă din 2006, în funcţia de comandant de echipaj. ”Cu trăsături alese de caracter, subofiţerul şi-a pus timp de nouă ani priceperea şi puterea în sprijinul celor aflaţi în dificultate, remarcându-se prin tenacitate şi profesionalism la misiunile complexe la care a participat, umăr la umăr, alături de coechipierii săi. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a pierdut un bun profesionist, cu adevărate calităţi de salvator confirmate de pregătirea dovedită în gestionarea situaţiilor de urgenţă”, se precizează într-un comunicat de presă al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

ISU Dobrogea, patru comandanți în 8 luni și scandaluri sexuale

După tragedia de pe lacul Siutghiol, care a avut loc în decembrie 2014, pe la conducerea ISU Dobrogea s-au perindat patru comandanți. Actualul șef, Daniel Petrov, de numai 36 de ani, a fost împuternicit în iulie la comandă, pentru 6 luni. Fostul șef, cercetat pentru hărțuire sexuală, este acum adjunct. ISU Dobrogea s-a remarcat și prin șpăgile primite acum câțiva ani pentru angajare. Conducerea de atunci a instituției, în frunte cu generalul Trandafir, a fost condamnată la închisoare pentru acele fapte. 

ÎNTREBĂRI

Ancheta IGSU trebuie să răspundă la mai multe întrebări care acum nu au un răspuns clar.

1. Care sunt procedurile în cazul în care o butelie GPL ia foc?

2. Au fost ele exersate de-a lungul timpului și aplicate întocmai în tragedia de sâmbătă?

3. Inițial, purtătorul de cuvânt al ISU a declarat că ”s-a intervenit pentru lichidarea incendiului cu apă și spumă”, dar în comunicatul de presă se spune că butelia a explodat în timpul misiunii de recunoaștere. Care este adevărul?

4. La circa o oră după explozie, o ambulanță SMURD a ajuns la fața locului cu un defribilator. De ce?

5. Care au fost măsurile luate de Prefectura Constanța, în calitate de coordonator al Comitetului pentru Situații de Urgență, pentru eficientizarea activității ISU Dobrogea? (fostul prefect a fost demis pentru deficiențe după tragedia de pe Siutghiol).Integral pe romanialibera.roSursa: romanialibera.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incendiu în Parcul Tăbărăcie din Constanța lângă Țara Piticilor. Pompierii ISU Dobrogea, chemați în ajutor

27 Feb 2019 650

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 14 ianuarie 2019

15 Jan 2019 628

Constanța. Trei ani de la tragedia în care a murit pompierul-erou Daniel Fripis. Cum s-a petrecut cumplitul accident

29 Aug 2018 1663

Nume noi pentru mai multe străzi din municipiul Constanța și Palazu Mare

21 Nov 2017 2464

In memoriam. Se împlinesc doi ani de la moartea pompierului-erou Daniel Marius Fripis. Se afla în misiune. Cum s-a întâmplat nenorocirea

29 Aug 2017 1711

UPDATE Începe şedinţa Consiliului Local Municipal! Daniel Fripis, cetăţean de onoare post-mortem (galerie foto)

28 Dec 2016 2055

Post-mortem Sublocotenentul Marius Daniel Fripis, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa (document)

25 Nov 2016 1590

Arde o baracă pe bulevardul Mamaia, din Constanţa (galerie foto+video)

11 Oct 2016 1248

Arde un tablou electric pe aleea Macilor din Constanţa (galerie foto)

11 Oct 2016 1014

Revista presei locale

30 Aug 2016 1390

ISU Dobrogea – Un erou a plecat dintre noi în urmă cu un an, noi nu îl vom uita niciodată!

29 Aug 2016 1202

Ceremonial religios pentru sacrificiul său Un an de la moartea tragică a pompierului din Constanţa Marius Daniel Fripis

29 Aug 2016 1772

Şi-au smuls semenii din ghearele morţii. Cine sunt eroii dobrogeni ai MAI (galerie foto)

08 Aug 2016 10385

Mesaj emoționant al soției pompierului Fripis Daniel Marius, mort la datorie

05 Jul 2016 5151

Revista presei locale

23 Mar 2016 2089