Începând cu 1 aprilie 2014 apar noile cărți electronice de identitate

Noile cărţi electronice de identitate vor fi puse în circulaţie începând cu 1 aprilie 2014, prevede proiectul de Hotărâre de Guvern privind modificarea şi completarea actelor normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI.

Aceste buletine noi vor conţine mai multe elemente de particularizare. Datele cu caracter vizibil care există şi în prezent sunt: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu.

În afara acestora, noile cărţi de identitate electronice vor mai conţine: datele din formatul tipărit, cu excepţia semnăturii olografe a titularului, prenumele părinţilor titularului, certificate şi certificate calificate, date biometrice ale titularului constând în imaginea facială şi imaginile impresiunilor papilare a două degete.

„Cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate (CEI) şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless. Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute (...) Asigurarea confidenţialităţii datelor transmise/primite între CEI/CER şi cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice şi/sau a unei infrastructuri de chei publice', se arată în nota de fundamentare.

Totodată, accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI cum ar fi un număr personal de identificare (PIN).

Procedurile de preluare a datelor biometrice pentru emiterea cărţii electronice de identitate se realizează numai în prezenta titularului, la sediul serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor sau al Direcţiei, cu excepţia situaţiei în care persoana este netransportabilă, respectiv la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular care înregistrează cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate.

În acelaşi timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cărţii electronice de identitate şi stocate în Sistemul naţional informatic de evidenţă a persoanelor se şterg prin procedură automată, imediat după ridicarea cărţii electronice de identitate sau, dacă nu a fost ridicată, cel târziu la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea acesteia.

„Procedurile de ştergere asigură imposibilitatea recuperării parţiale sau totale a datelor şterse”, se precizează în proiect.

Cărţile de identitate electronice vor fi făcute de Direcţia Generală de Paşapoarte, prin Centrul National Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice.

Sursa: pesurse.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Noi denumiri de străzi Locuitorii satului Culmea, oraşul Ovidiu, au primit cărţi de identitate noi (galerie foto)

24 Jan 2020 3547

Un constănțean a pierdut un portofel în care se aflau bani, șapte carduri bancare și o hârtie pe care erau notate PIN-urile

22 Nov 2019 2773

Program de lucru prelungit la Serviciul Evidența Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța în acest week-end

24 May 2019 1759

Măsuri de securitate mai stricte pentru cărțile de identitate, introduse de UE. Ce prevăd acestea

19 Feb 2019 1461

Tânărul cu mai multe cărți de identitate false, descoperit de jandarmi. Pentru ce le folosea

29 Dec 2018 1696

Cărți de identitate aruncate pe un teren viran din București. Polițiștii au deschis o anchetă

29 May 2018 1571

Vor dispărea cardurile de sănătate după introducerea cărţilor de identitate electronice? Explicaţiile ministrului Carmen Dan

20 Mar 2017 2171

Cum vor arăta noile modele Se schimbă buletinele de identitate!

14 Nov 2016 3739

Un nou model de carte de identitate pentru autovehicule

04 Aug 2016 2227

Atenţie, şoferi constănţeni! Autovehiculele vor avea cărţi noi de identitate

24 Jul 2016 4054

Alegeri prezidenţiale 2014 SPCLEP Constanţa a eliberat, azi, sute de cărţi de identitate

02 Nov 2014 2240

De anul viitor Noi modele de cărţi de identitate pentru autoturisme

09 Jul 2014 2298

Program prelungit la Evidenţa Persoanelor Cărţile de identitate se pot ridica şi în ziua alegerilor

16 May 2014 3457