Începe toamna astronomică

Mâine dimineaţă, la ora 5.29 va avea loc echinocţiul de toamnă. În acest moment, durata zilei va fi egală cu cea a nopţii, longitudinea astronomică a Soarelui atingând valoarea de 180°.
 
Punctul echinocțiului de toamnă, numit și "punct autumnal" se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților, scrie astro-urseanu.ro.
 
Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona Polului Nord începând lunga noapte polară, iar în cea a Polului Sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.
 
În emisfera sudică a Pământului, data marchează începutul primăverii.
 
La latitudinile ţării noastre, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Echinocţiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

21 Sep 2023 897

Astăzi, 22 septembrie 2021, are loc echinocțiul de toamnă

22 Sep 2021 1659

Echinocţiul de toamnă sau momentul în care ziua este egală cu noaptea

23 Sep 2014 3093