Infracțiunile economice, în atenția poliţiştilor specializaţi în investigarea criminalităţii din cadrul Poliției Române

În perioada 3 – 9 noiembrie a.c., sub coordonarea Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, poliţiştii au efectuat 41 de percheziții domiciliare și au pus în aplicare 26 de mandate de aducere, în cadrul unor dosare penale ce vizează infracțiuni economice. 
 
În cauzele penale instrumentate, faţă de 172 de persoane s-a dispus începerea urmăririi penale, iar față de 4 au fost dispuse măsuri preventive (2 reținute şi 2 sub control judiciar).
 
Pentru recuperarea prejudiciului cauzat, au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 8.500.000 de lei, dintre care peste 730.000 de lei în numerar sau în cont bancar și au fost indisponibilizate bunuri în valoare totală de peste 430.000 de lei.
 
Totodată, au fost ridicate, în vederea confiscării,peste 320.000 de ţigarete și 44 de litri de alcool.
 
În urma definitivării cercetărilor, polițiștii au formulat propuneri de trimitere în judecată în 35 de dosare penale privind infracțiuni de natură economică.
 
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliției Române, cu suportul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române, efectuează cercetări faţă de 14 persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 42 de ani, din județele Bihor Arad, și Ilfov și din municipiul București și față de trei societăți comerciale cu sediile în municipiul Oradea și în municipiul București.
 
Activitățile se desfășoară în cadrul unui dosar penal instrumentat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor și vizează săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, complicitate la înșelăciune, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, spălarea banilor și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
În urma cercetărilor efectuate, reprezentanții a patru societăți comerciale din municipiul București, care aveau rolul de societăți beneficiare, organizatoare/coordonatoare și ai 17 societăți comerciale din județele Bihor, Arad și din municipiul București - societăți comerciale cu comportament tip „fantomă” – administrate prin interpuși de membrii grupului infracțional,  sunt bănuiți că, în perioada 2014  – prezent, ar fi creat un circuit comercial și financiar bancar fictiv, în domeniul achiziționării de bunuri.
 

Achizițiile ar fi vizat ochelari cu efect terapeutic, ceasuri de mână electronice ce au curea din material textil și aparate laser semiconductor – terapeutic, prezentat sub formă de ceas de mână, saltele, plite cu inducție, seturi de vase de pe piața intracomunitară și extracomunitară (China), precum și servicii de call center și servicii de promovare și vânzare a produselor respective pe piața internă.
 
În urma cercetărilor efectuate, există suspiciunea că firmele cu comportament de tip fantomă ar fi asigurat intermedierea scriptică între societățile furnizoare intracomunitare/ extracomunitare/interne și agenții economici reali, în vederea supradimensionării cheltuielilor și pentru acumularea obligațiilor fiscale în sarcina societăților de sacrificiu, prin transferarea responsabilității achitării TVA și a impozitului pe profit de la societățile beneficiare reale, la societățile cu comportament de tip „fantomă”.
 
Astfel, în perioada menționată, ar fi fost comercializate produse și servicii în valoare de peste 30.000.000 lei, în scopul eludării de către societățile beneficiare a taxelor și impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului, reprezentând TVA și impozit pe profit.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poliția Română Percheziții și dosare penale pentru investigarea infracțiunilor economice

02 Dec 2023 1029

IGPR Percheziții și dosare penale, pentru investigarea infracțiunilor economice

04 Nov 2023 705

MAI Astăzi, 75 de percheziții sunt în desfășurare la nivel național!

28 Sep 2023 704

MAI Mii de infracțiuni comise în ultimele 24 de ore

05 Jul 2023 833

Mai mulți agenți economici din județul Constanța ar fi „uitat“ să achite impozitele și constribuțiile către buget. Prejudiciul, aproximativ 1,8 milioane de lei

06 May 2023 1351

Zeci de percheziții într-un dosar privind infracțiuni de înșelăciune! Vizată și Constanța (FOTO)

28 Mar 2023 1934

Zeci de percheziții, într-un caz de infracțiuni economice!

20 Mar 2023 1010

Aproximativ 200 de percheziții efectuate în ultimele două săptămâni la persoane suspectate de infracțiuni economice

31 Dec 2022 929

Județul Constanța Acțiune desfășurată de poliția economică. Au fost verificați mai mulți agenți economici din Cumpăna

20 Apr 2022 1871

Tulcea Prevenirea infracțiunilor informatice, în atenția polițiștilor

26 May 2021 1092

Percheziții la persoane bănuite de infracțiuni economice. Cum acționau suspecții

28 Oct 2020 2163

Se anunță zeci de percheziții în mai multe județe din țară! Unde au descins mascații

12 Aug 2020 1349

Poliția Română Investigații în dosare de infracțiuni economice

15 Mar 2020 1839

Investigații ale polițiștilor, în dosare de infracțiuni economice. Ce au constatat și ce sancțiuni au aplicat

08 Mar 2020 1468

Infracțiunile economice, în atenția polițiștilor. Zeci de percheziții domiciliare. Ce au descoperit oamenii legii

22 Feb 2020 1677