Însemnări astronomice străvechi confirmă faptul că viteza de rotație a Pământului scade

Însemnări ale astronomilor din vechime, păstrate pe tăblițe din lut ars, confirmă faptul că viteza de rotație a Pământului în jurul propriei axe scade, conform unui material publicat miercuri de revista Proceedings of the Royal Society A, informează Live Science, citat de Agerpres.

În fiecare secol lungimea unei zile solare, sau perioada de timp în care planeta realizează o rotație completă în jurul propriei axe, crește cu 1,8 milisecunde, conform unui nou studiu ce pornește de la o serie de observații astronomice vechi, începând cu anul 750 î.Hr. Oamenii de știință cunosc faptul că viteza de rotație a Pământului scade din cauza frecării provocate de maree sub influența Lunii. Însă măsurătorile asupra acestui efect al mareelor au indicat că rotația Pământului ar trebui să încetinească cu 2,3 milisecunde pe secol, ceva mai mult decât rezultatul obținut în noul studiu.

Diferența dintre 2,3 milisecunde și 1,8 milisecunde, valori raportate la un interval de un secol, poate părea infimă, însă aceste fracțiuni de milisecunde sunt importante pentru a înțelege modul în care Terra s-a schimbat de la ultima Epocă glaciară, ce s-a încheiat acum 12.000 de ani, conform lui Leslie Morrison, unul dintre autorii acestui studiu, care a lucrat la Observatorul Regal Greenwich timp de aproape 40 de ani.

Leslie Morrison și colegii săi lucrează la măsurarea vitezei de rotație a Pământului de decenii. Noul studiu este cel mai complet efort în acest sens realizat până în prezent, pentru că pornește de la înscrisuri babiloniene, iar babilonienii erau foarte buni la înregistrarea unor astfel de date, asigură Morrison.

Până în anul 720 î.Hr. această civilizație, care era localizată pe teritoriul de acum al Irakului, păstra însemnări pe tăblițe de lut scrise în cuneiformă. Atunci când arheologii au descoperit o parte dintre aceste tablete între ruinele babiloniene, în cursul secolului XIX, această limbă străveche era demult pierdută și a fost nevoie de zeci de ani de studii până s-a reușit descifrarea ei.

Din fericire pentru oamenii de știință din prezent, câteva tăblițe mai păstrează consemnări ale unor evenimente astronomice, cum ar fi eclipsele, în special cele de Soare, care se produc atunci când Luna se interpune între astru și Pământ. Aceste eclipse îi impresionau pe oamenii din Antichitate care le consemnau ori de câte ori se produceau. Astfel de evenimente astronomice provocau creșteri ale mareelor pentru că alinierea dintre Lună și Soare duce la creșterea forței de atracție exercitată asupra oceanului terestru.

Cercetătorii au adunat și înscrisuri despre vechile eclipse de Soare din China Antică, Grecia Antică și Orientul Mijlociu. Însă datele la care s-au produs aceste eclipse contravin datelor calculate dacă încetinirea rotației planetei ar fi fost provocată doar de frecarea mareică. În anul 720 î.Hr. diferența a fost de aproape 7 ore între data înscrisă pe tăblițele de lut și predicțiile științifice bazate în exclusivitate pe calculul modelelor mareice.

"Această discrepanță indică schimbările prin care a trecut Pământul în această perioadă de timp", conform lui Morrison. Pornind de la această discrepanță echipa de cercetători a calculat cu cât a crescut durata zilelor de-a lungul secolelor.


Sursa foto: zenivers.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Cumpăna, județul Constanța, dezvoltă un parc industrial în zona de vest

27 Mar 2024 683

Confort Urban cumpără pământ vegetal pentru amenajarea spațiilor verzi de pe bulevardul Mamaia, din Constanța

06 Feb 2024 771

Știri Constanța Firma care execută lucrările în Parcul de la Gară, amendată de Garda de Mediu

02 Feb 2024 839

Cum arată noua arenă din Constanța la cumpăna dintre ani - imagini surprinse de reporterii ZIUA de Constanța(GALERIE FOTO+VIDEO)

01 Jan 2024 2346

Furtuni geomagnetice provocate de erupţii solare vor lovi Pământul în acest weekend

16 Dec 2023 881

UPDATE Intervenție de urgență în județul Suceava! Bărbat surprins de un mal de pământ, în localitatea Pojorâta (GALERIE FOTO)

16 Dec 2023 746

In memoriam Hortensia Teodorescu, scriitoarea și profesoara ce a părăsit această lume la Constanța

11 Dec 2023 755

In memoriam Mehmet Niyazi, poet născut pe pământ dobrogean și emblemă a comunității tătare

20 Nov 2023 1136

Codul roșu produce efecte și acum Indicator STOP, pus la pământ de vijelie, a provocat un accident rutier în Constanța (FOTO+VIDEO)

20 Nov 2023 2662

Primarul Comunei Cumpăna, Mariana Gâju „14 noiembrie este ziua în care sărbătorim 145 de ani de la momentul când Dobrogea s-a reintegrat în trupul țării“

14 Nov 2023 844

Fenomen rar Aurora boreală vizibilă și din România

05 Nov 2023 2367

Un muncitor a murit în timpul lucrărilor de canalizare. Date oficiale de la IPJ Argeș

01 Nov 2023 846

UPDATE. Intervenție în Argeș! Bărbat surprins de un mal de pământ

31 Oct 2023 894

Eclipsă Inelară de Soare în Balanță și Zodiile– 14 Octombrie 2023, ora 20.55, ora României

14 Oct 2023 3135

Primăria Castelu solicită acord de mediu pentru proiectul „Asfaltare drumuri de pământ în localitățile Castelu și Nisipari - etapa I“

08 Sep 2023 703