26 Jun, 2019 13:51
1473
Lavinia SICLITARU
În perioada 24 iunie -31 august 2019, inspectori sanitari ai Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Judetului Constanta, precum şi inspectori sanitari detasaţi pe litoral vor desfăşura actiuni de control igienico - sanitare în unităţi de turism şi tabere, unitati de alimentatie publică, şi vor verifica conformitatea apelor de îmbăiere.
În cadrul actiunilor de control se vor verifica urmatoarele aspecte :
- existenta apei curente si a apei calde in unitati;
- verificarea conditiilor igienico-sanitare, organizarea si respectarea circuitelor functionale, microclimat, ventilatie;
- existenta spatiilor frigorifice / existenta termometrelor si al afisajului termogramelor;
- existenta fiselor de aptitudini eliberate de medicul de medicina muncii pentru personalul angajat , conform H.G.nr.355/2007 cu modificarile si completarile ulterioare si monitorizarea zilnica a starii de sanatate la personalul din sectorul de productie;
- verificarea din punct de vedere al echipamentului de protectie al angajatilor ; personalul angajat trebuie sa poarte echipament de protectie corect adecvat muncii prestate si complet ;
- verificarea din punct de vedere al instruirii personalului privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena, conform Ord.M.S.nr.1225/2003 cu modificarile si completarile ulterioare;
- verificarea din punct de vedere al existentei materialelor de curatenie si substante biocide, conform H.G.nr.617/2014 avizate de Comisia Nationala de Biocide;
- respectarea desfacerii alimentelor in ambalaje de plastic sau hartie care sa fie insotite de declaratie de conformitate conform Regulamentului UE nr.1935/2004 si al Regulamentului UE nr.10/2011;
- verificarea conformitatii apelor de imbaiere in conformitate cu prevederile Ord.M.S.nr.88/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, Serviciul de Supraveghere în Sănătate Publică din cadrul DSPJ Constanţa va monitoriza calitatea apei de îmbăiere, pentru sezonul estival 2019, in perioada 20 mai – 11 septembrie:
- in fiecare sezon monitorizarea calitatii apei de imbaiere este realizata de DSPJ Constanta prin analiza de laborator a probelor de apa de mare prelevate din 48 de puncte fixe stabilite de-a lungul litoralului de la Navodari la Vama Veche;
- suplimentar, se vor preleva si analiza probe de apa de mare din localitatile Vadu si Corbu (plaje neamenajate);
- frecventa de prelevare este bilunara, dupa un calendar de monitorizare stabilit la inceputul fiecarui sezon si transmis catre Ministerul Sanatatii si apoi la Comisia Europeana;
- rezultatele monitorizarii vor fi facute publice pe site-ul Ministerului Sanatatii, site-ul DSPJ Constanta, dar si prin afisaj la nivelul plajelor;
Pentru neconformitatile constatate se vor aplica sanctiuni contraventionale conform legislatiei sanitare in vigoare.
Adauga un comentariu
Nume:
Email:
Comentariu*: