Întâlniri bilaterale ale ministrului Mihai Fifor, în ziua a doua a ministerialei de la Bruxelles

În cadrul celei de a doua zi a reuniunii ministeriale NATO de la Bruxelles, ministrul apărării naționale a continuat seria întâlnirilor bilaterale, având întrevederi cu Margarita Robles Fernández, ministrul spaniol al apărării, și cu generalul Curtis Scaparrotti, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR).

Potrivit MApN, discuțiile cu omologul spaniol, Margarita Robles Fernández,  au fost axate pe identificarea direcțiilor de dezvoltare a cooperării militare, atât la nivel bilateral - în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul Fifor și-a exprimat aprecierea față de contribuțiile Spaniei la consolidarea apărării aliate în regiunea Mării Negre, în cadrul măsurilor de prezență înaintată adaptată (tFP), evidențiind, în acest sens, prezența navelor militare spaniole la exerciții comune în Marea Neagră, participarea militarilor spanioli la exercițiile desfășurate în cadrul CJET (Combined Joined Enhanced Training), precum și funcțiile asumate în cadrul structurilor NATO de comandă-control de pe teritoriul României.

De asemenea, ministrul român a abordat, în discuțiile cu ministrul Robles Fernández, aspecte referitoare la oferta țării noastre de a găzdui o capabilitate de comandă și control terestră, de nivel corp armată (Corpul Multinațional Sud-Est - MNC-SE). Partea spaniolă a exprimat susținerea pentru materializarea ofertei României și a dat asigurări în ceea ce privește menținerea nivelului de contribuție la măsurile de reasigurare din cadrul tFP.
       
Ministrul spaniol a apreciat nivelul ridicat al dialogului politico-militar dintre cele două țări și contribuția României la măsurile de combatere a amenințărilor de securitate în flancul sudic aliat. În acest context, a fost evidențiată prezența constantă a Forțelor Navale Române la Operațiunea Sea Guardian din Marea Mediterană, contribuția la misiunea de instruire NATO din Irak, precum și prezența semnificativă cu 700 de militari în Afganistan, în cadrul Misiunii Resolute Support. În context, ministrul român al apărării a amintit decizia recentă de a suplimenta efectivele care vor putea fi dislocate în acest teatru de operații începând cu anul viitor.

În cadrul întrevederii cu Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul Curtis Scaparrotti, au fost abordate subiecte referitoare la situația de securitate din regiunea Mării Negre și continuarea implementării proiectelor aliate în regiune agreate la Summit-ul NATO din luna iulie 2018.

”Ministrul Mihai Fifor a adresat mulțumiri SACEUR pentru susținerea fermă a implementării măsurilor decise de aliați în toate cele trei dimensiuni ale tFP – terestră, aeriană și navală. În context, a punctat eforturile României în consolidarea capacității operaționale a Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova, amintind discuțiile care au loc în prezent cu țări aliate în ceea ce privește contribuția cu forțe și afilierea de structuri militare, cel mai recent exemplu fiind dat de Garda Națională din Alabama, care a exprimat intenția afilierii unei companii Sprijin Luptă la brigada de la Craiova.
În ceea ce privește capabilitatea de comandă și control terestră, de nivel corp armată (Corpul Multinațional Sud-Est - MNC-SE), ministrul Fifor a exprimat aprecieri pentru evaluările pozitive ale SACEUR cu privire la oferta României și dat asigurări că țara noastră va depune toate eforturile pentru concretizarea acestei inițiative deosebit de importante în ecuația de securitate la Marea Neagră” - au transmis reprezentanții MApN.

Sursa foto: Facebook/Mihai Fifor

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Generalul Marin Dragnea, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, a trecut la cele veșnice

13 Feb 2020 2825

Mihai Fifor, fost ministru de Interne, şi Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, sunt chemaţi la DNA Timișoara

13 Dec 2019 1612

Ludovic Orban a decis Bogdan Despescu, fostul șef al Poliției Române, a fost numit secretar de stat

29 Nov 2019 3169

UPDATE. Demisii în cadrul CEx-ului PSD Radu Moldovan și Dragoș Benea au cerut ca întreaga conducere a partidului să demisioneze

26 Nov 2019 2286

A murit Bogdan Niculescu Duvăz. Fost deputat de Constanţa, Tulcea, şi Argeş. Cel mai mult a fost de Constanţa

17 Nov 2019 4801

Documentar ZIUA de Constanta Lista completă a prim-miniştrilor României de după Revoluţia din 1989 (galerie foto)

05 Nov 2019 5291

Viceprim-ministrul Mihai Fifor, întrevedere cu delegația Parlamentului Republicii Moldova

05 Oct 2019 1736

Viorica Dăncilă a convocat CEx al PSD, la Parlament

01 Oct 2019 1842

Felix Stroe - „În nucul care nu are nuci nu dai cu reteveiul!“ Ce le-au transmis liderii PSD seniorilor din partid (galerie foto)

02 Sep 2019 4245

Mamaia. Ce s-a discutat, la PSD, despre pensiile militare

01 Sep 2019 8205

Dăncilă huiduită din nou la Mamaia. Conducerea PSD faţă în faţă cu pensionarii din Constanţa (Galerie foto+Video)

01 Sep 2019 3518

LIVE TEXT Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, prezentă la Constanţa, la Şcoala de vară a femeilor (galerie foto + video)

30 Aug 2019 5191

Programul complet al Şcolii de Vară a Femeilor Social-Democrate Mamaia. Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici şi Mihai Fifor şi-au anunţat prezenţa

29 Aug 2019 2041

Premierul Viorica Dăncilă a transmis președintelui propunerile de noi miniştri pentru Educaţie, Justiţie şi Interne

26 Aug 2019 1633

Mihai Fifor revoluţionează MAI. Se va regândi managementul fiecărui post de conducere. Ce spune despre şefia inspectoratelor de poliţie

24 Aug 2019 2035