Stiri calde

Intervenții ale Apelor Române pe lacurile de acumulare din zona Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral

Administraţia Naţionale 'Apele Române' (ANAR) a efectuat pregoliri ale lacurilor de acumulare, în principal în zonele administraţiilor bazinale de apă (ABA) Prut, Siret şi Dobrogea-Litoral, reactualizând totodată analiza volumelor disponibile în lacurile de acumulare şi din celelalte bazine hidrografice, informează Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) citat de Agerpres.ro. 
 

"ANAR va asigura în continuare permanenţa şi organizarea personalului de intervenţie pe întreaga perioadă a desfăşurării evenimentelor hidrometeorologice, iar acolo unde capacitatea proprie de intervenţie este depăşită, se va solicita sprijinul IGSU. Este necesar să se acţioneze în conformitate cu regulamentele de exploatare coordonate, existente la nivelul fiecărui bazin hidrografic, prevederi care obligă toţi deţinătorii de lucrări hidrografice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, inclusiv SC Hidroelectrica şi ANIF, să îşi coreleze măsurile şi acţiunile de intervenţie pentru diminuarea efectelor inundaţiilor", a declarat secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, în cadrul Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU).

 
Ministrul de resort, Ioan Deneş, a convocat marţi după-amiaza CMSU pentru stabilirea măsurilor care trebuie luate de entităţile aflate în subordine, având în vedere prognoza meteorologică din perioada imediat următoare.
 
În cadrul întâlnirii s-au reanalizat situaţia şi prognoza hidrometeorologică actuală, inclusiv avertizările meteorologice şi hidrometeorologice emise pentru perioada următoare. Astfel, informaţiile prezentate de specialişti cu atribuţii în domeniu arată că în intervalul următor vor continua să cadă cantităţi importante de precipitaţii, pe areale extinse, iar zonele cele mai expuse acestor fenomene sunt Dobrogea, nordul şi estul Moldovei şi zonele de deal şi de munte ale Carpaţilor Orientali şi Meridionali.
 
Potrivit sursei citate, ANAR va monitoriza în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă, iar în funcţie de evoluţia evenimentelor va furniza informaţii suplimentare.
 
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, valabilă de marţi, ora 11:00, până miercuri, la ora 21:00.
 
Astfel, în Dobrogea, vor fi intervale de timp în care va ploua abundent şi se vor acumula local cantităţi de apă de 40 - 50 l/mp şi, izolat, 70 - 80 l/mp.
 
De asemenea, în acelaşi interval, Capitala şi alte 23 de judeţe din jumătatea de est a ţării, centru şi vest se vor afla sub Cod galben de ploi şi vijelii. Potrivit meteorologilor, îndeosebi în regiunile estice, sud-estice şi în toate zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse local torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.
 
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp.
 
ANM precizează că instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată până la sfârşitul acestei săptămâni.

Sursa: Agerpres.ro.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Capriciile iernii Inundații în județul Vâlcea, în urma ninsorilor din ultimele zile (galerie foto+video)

24 Jan 2019 380

Imagini dramatice. Oraşul Veneţia se pregăteşte pentru cele mai grave inundaţii de după 1979 (galerie foto+video)

29 Oct 2018 929

Tragedie în Franța Cel puțin 13 oameni morți în urma unor ploi apocaliptice

15 Oct 2018 671

Coreea de Nord. 76 de morţi, în urma inundaţiilor masive

07 Sep 2018 411

Inundații la Tulcea. Traficul rutier pe străzile din oraș afectat de o ploaie torențială (video)

05 Sep 2018 885

Italia 11 morţi în urma unei "avalanşe de apă", în Calabria

21 Aug 2018 933

Inundații grave la Dorna Arini, unde este mănăstirea arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie (video)

16 Aug 2018 1612

Blestemul investiţiei City Park Mall din Constanţa Tot felul de probleme la centrul comercial ridicat în parcul Tăbăcărie pe vremea lui Radu Mazăre (galerie foto)

07 Aug 2018 7899

„Dăruim semenilor de la suflet pentru suflet” Locuitorii din Cumpăna, solidari cu locuitorii afectați de inundații din județele Alba și Hunedoara.

02 Aug 2018 727

Copac prăbușit peste mașinile parcate din fața unui bloc din zona Abator din Constanța (video)

28 Jul 2018 1016

Inundații în municipiul Constanța. Pompierii chemați pe Aleea Egretei și strada Arcului din Constanța

28 Jul 2018 742

Cod galben de inundații pe râurile mici din județele Constanța și Tulcea. Când expiră atenționarea hidrologilor

27 Jul 2018 925

Imagini de la eveniment. Inundații pe Aleea Egretei din Constanța. Mai multe garsoniere sunt afectate. Pompierii chemați în ajutor (galerie foto+video)

26 Jul 2018 2237

După incendiile violente, Grecia se confruntă și cu inundații. În ce zone se înregistrează probleme

26 Jul 2018 800

Circulaţia este oprită pe DN1 Bucureşti - Ploieşti, în zona localităţii Bărcăneşti. Măsura luată din cauza inundațiilor

26 Jul 2018 524