Intervenții ale Apelor Române pe lacurile de acumulare din zona Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral

Administraţia Naţionale 'Apele Române' (ANAR) a efectuat pregoliri ale lacurilor de acumulare, în principal în zonele administraţiilor bazinale de apă (ABA) Prut, Siret şi Dobrogea-Litoral, reactualizând totodată analiza volumelor disponibile în lacurile de acumulare şi din celelalte bazine hidrografice, informează Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) citat de Agerpres.ro. 
 

"ANAR va asigura în continuare permanenţa şi organizarea personalului de intervenţie pe întreaga perioadă a desfăşurării evenimentelor hidrometeorologice, iar acolo unde capacitatea proprie de intervenţie este depăşită, se va solicita sprijinul IGSU. Este necesar să se acţioneze în conformitate cu regulamentele de exploatare coordonate, existente la nivelul fiecărui bazin hidrografic, prevederi care obligă toţi deţinătorii de lucrări hidrografice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor, inclusiv SC Hidroelectrica şi ANIF, să îşi coreleze măsurile şi acţiunile de intervenţie pentru diminuarea efectelor inundaţiilor", a declarat secretarul de stat pentru Ape, Adriana Petcu, în cadrul Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU).

 
Ministrul de resort, Ioan Deneş, a convocat marţi după-amiaza CMSU pentru stabilirea măsurilor care trebuie luate de entităţile aflate în subordine, având în vedere prognoza meteorologică din perioada imediat următoare.
 
În cadrul întâlnirii s-au reanalizat situaţia şi prognoza hidrometeorologică actuală, inclusiv avertizările meteorologice şi hidrometeorologice emise pentru perioada următoare. Astfel, informaţiile prezentate de specialişti cu atribuţii în domeniu arată că în intervalul următor vor continua să cadă cantităţi importante de precipitaţii, pe areale extinse, iar zonele cele mai expuse acestor fenomene sunt Dobrogea, nordul şi estul Moldovei şi zonele de deal şi de munte ale Carpaţilor Orientali şi Meridionali.
 
Potrivit sursei citate, ANAR va monitoriza în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă, iar în funcţie de evoluţia evenimentelor va furniza informaţii suplimentare.
 
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, valabilă de marţi, ora 11:00, până miercuri, la ora 21:00.
 
Astfel, în Dobrogea, vor fi intervale de timp în care va ploua abundent şi se vor acumula local cantităţi de apă de 40 - 50 l/mp şi, izolat, 70 - 80 l/mp.
 
De asemenea, în acelaşi interval, Capitala şi alte 23 de judeţe din jumătatea de est a ţării, centru şi vest se vor afla sub Cod galben de ploi şi vijelii. Potrivit meteorologilor, îndeosebi în regiunile estice, sud-estice şi în toate zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse local torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie şi izolat căderi de grindină.
 
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de peste 25 l/mp şi pe arii restrânse 40-50 l/mp.
 

ANM precizează că instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată până la sfârşitul acestei săptămâni.

Sursa: Agerpres.ro.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ABADL Proiect de apărare împotriva inundațiilor, la Babadag, județul Tulcea

03 Feb 2024 650

Avertizare emisă de hidrologi Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii! Județele vizate

21 Jan 2024 574

Franța Localități sub apă! Guvernul anunţă măsuri ''excepţionale'' în urma inundațiilor

04 Jan 2024 689

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 718

Atenţionare de călătorie în Franța! Au fost emise coduri roșu și portocaliu de ploi și inundații

03 Jan 2024 589

INHGA Posibile depășiri ale cotelor de apărare pe râuri din 15 bazine hidrografice!

12 Dec 2023 622

Știri Constanța Plaja Modern, inundată în urma condițiilor meteo severe din ultima perioadă (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1377

Atenționări Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații în mai multe județe din țară

02 Dec 2023 815

INHGA Cod Roșu de inundatii! Județele vizate

01 Dec 2023 799

INHGA Cod galben de inundații pe râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea

24 Nov 2023 700

MAE Atenționare de călătorie, în Norvegia! Cod portocaliu de inundații

02 Nov 2023 934

MAE Atenționare de călătorie pentru Slovenia - Cod roșu de ploi torenţiale şi risc de inundații

27 Oct 2023 837

Atenționare emisă de hidrologi! Cod galben de inundații pe râuri din zece bazine hidrografice

26 Oct 2023 743

Guvernul a aprobat majorarea limitei prevăzută inițial pentru acordarea de ajutoare de urgență

20 Oct 2023 667

Prognoza hidrologică pentru luna octombrie în Dobrogea. Ce spun hidrologii

03 Oct 2023 704