Stiri calde

Interviu Hotnews Ce spune Ambasadorul Olandei la Bucureşti despre situaţia Portului Constanţa

"Modul în care procurorii îşi fac treaba nu trebuie să fie implicat în lucrările parlamentului sau ale executivului", spune ambasadorul Olandei la Bucureşti, Matthijs van Bonzel, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Ambasadorul reconfirmă poziţia Olandei, care leagă aderarea la Schengen de progresele în justiţie, şi spune că un sistem judiciar corect ar duce la creşterea investiţiilor străine. Ambasadorul respinge zvonurile potrivit cărora Olanda ar fi cerut portul Constanţa la schimb cu acceptul pentru intrarea României în Schengen.

Rep: Ce înseamnă memorandumul semnat în 2011 între România şi Olanda referitor la colaborarea dintre Portul Constanţa şi Portul Rotterdam?

Matthijs van Bonzel: Recunoaştem când avem de-a face cu un port bun. Ştim cât de importantă este funcţia de hub, legăturile cu drumuri, căile ferate şi aeroporturi, funcţie pe care noi am dezvoltat-o în Olanda la Amsterdam şi Rotterdam. Constanţa are un potenţial bun. România trebuie să dezvolte mediul de afaceri astfel încât Constanţa să ajungă un port şi un hub pe măsura potenţialului său. Noi am dori să construim un parteneriat cu portul Constanţa pentru a se putea dezvolta şi să devină un port competitiv în această regiune.

Nu este vorba de o competiţie între noi. Rotterdam are deja poziţia de port continental. Ideea este că în această regiune în continuă dezvoltare unde avem economii noi, tinere cu mult potential - inclusiv Turcia şi alte ţări din jurul Mării Negre, portul Constanţa să se dezvolte. 

Daca potenţialul portului Constanţa este recunoscut de către România şi se crează şi o baza legală, noi ne dorim sa construim un parteneriat.

Rep: Vedeţi posibilitatea ca, în cadrul acestui parteneriat, portul Rotterdam să cumpere actiuni în compania care administrează Portul Constanţa? Exista această opţiune?
Matthijs van Bonzel: Cred că de partea noastră toate opţiunile sunt valabile. Rămâne la latitudinea autorităţilor române să indice care sunt preferinţele lor. Important este să vedem că există multe afaceri care pot fi dezvoltate, iar acest port poate deveni un hub regional, servind mult mai mult decât România, după modelul afacerilor care au transformat şi dezvoltat portul Rotterdam de-a lungul secolelor.

Rep: Va întreb aceste lucruri pentru că în ultimele luni au existat zvonuri despre faptul ca Olanda şi-ar dori să cumpere portul Constanţa în schimbul acceptului de a primi România în zona Schengen.
Matthijs van Bonzel: Nu există nici o legătură. Singurele chestiuni ţin de obiectivele din cadrul MCV care sunt cruciale şi care au fost convenite de România împreună cu celelalte state membre. Atingerea acestor obiective este de o importanţă primordială astfel încât ţara să se dezvolte pe mai departe. Având această bază, multe alte noi investiţii şi parteneriate pot fi dezvoltate - agricultura, dezvoltarea Dunării, portul Constanţa, logistica, potenţialul energetic al României. Toate pot fi extinse, dar depind de evoluţia sistemului legal. Este o legatură între climatul general şi toate investiţiile.

Rep: Credeţi că portul Constanţa poate deveni un hub important în domeniul energetic? Ştim că România este în proiectul AGRI care aduce in Constanţa gaz lichefiat din Azerbaidjan prin Georgia. Credeţi că portul Constanţa poate deveni un jucător cheie în regiune?
Matthijs van Bonzel: Portul Constanţa are un mare potenţial să se dezvolte datorită caracteristicilor geografice - este un port relativ adânc, are Dunărea aproape, este într-o zonă în creştere. Există potenţial, dar şi celelalte porturi sunt în competiţie. Porturile din Bulgaria sau cele din Turcia vor şi ele să se dezvolte, aşa că o poziţie geografică bună nu e de ajuns ca să te dezvolţi. 

În cazul Rotterdam, avem doi vecini care sunt foarte competitivi. Poziţia lor geografică este poate mai puţin atractivă, dar ei intră în competiţie cu alte avantaje oferite companiilor. Rotterdam e mereu în competiţie cu celelalte porturi, aşa decurge jocul. 

Aşa că, spre exemplu, regimul de plată a TVA în Constanţa intră în competiţie cu regimul de plata a TVA în porturile din Bulgaria. Dacă regimul lor e mai bun, din această perspectiva, afacerile vor merge mai degrabă în Bulgaria, decât în Romania, chiar dacă poziţia geografică a portului Constanţa este mai atractivă.

Aşa merg lucrurile. În Europa, în vest, toti suntem în competiţie unii cu alţii: ţări, companii, oraşe, porturi.

Interviul integral pe hotnews.ro.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MAE și UNICEF România lansează proiectul „Ambasador Junior la Uniunea Europeană”, dedicat copiilor și adolescenților

22 Dec 2018 366

Ambasadorul Republicii Socialiste Vietnam în România, Dang Tran Phong, primit de Teodor Meleșcanu

12 Dec 2018 244

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Tahsin Gemil, fiul Medgidiei care a făcut istorie din istorie. Primul președinte al UDTTMR (galerie foto)

20 Nov 2018 990

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm Mihnea Constantinescu a fost un diplomat desăvârșit și un susținător al Parteneriatului Strategic SUA-România

18 Nov 2018 485

Ambasadorul Mihnea Constantinescu s-a stins din viaţă

18 Nov 2018 3256

Noul ambasador al Republicii Macedonia, Gabriel Atanasov, primit de Teodor Meleșcanu

16 Nov 2018 478

Revista presei locale

06 Nov 2018 475

Simona Halep a devenit Ambasador al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa „Eşti regina inimilor noastre. Te iubim!“ (galerie foto + video)

06 Nov 2018 729

UPDATE. Imagini de la eveniment Premieră. Titlul de Ambasador al Universității „Ovidius” din Constanța, decernat astăzi Simonei Halep (galerie foto+video)

05 Nov 2018 1424

Simona Halep va primi titlul de ambasador al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa

01 Nov 2018 886

Inspectorul general al Poliției Române, faţă în faţă cu Ambasadorul Statului Kuwait la Bucureşti

30 Oct 2018 367

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, va face o donație de carte Bibliotecii Județene din Tulcea

26 Oct 2018 644

Păpușile simbolice ale artistului plastic Elena Orbocea ne învață „iubirea și dragostea între oameni și între popoare“ (galerie foto)

15 Oct 2018 847

Teodor Meleșcanu, față în față cu ambasadorul Statului Kuweit la București, Talal Mansour Alhajeri

11 Oct 2018 279

Tahsin Gemil - turcolog şi istoric de renume mondial (galerie foto)

10 Oct 2018 1304