Stiri calde

Inundații în Delta Dunării. Mai multe gospodării din satele Crișan și Caraorman din județul Tulcea inundate după creșterea nivelului Dunării

Câteva zeci de curţi ale unor gospodării din satele Crişan şi Caraorman - comuna Crişan, din Delta Dunării, sunt inundate din cauza creşterii din ultima lună a nivelului apei Dunării, iar autoritatea locală nu mai are motorina necesară utilajelor folosite pentru scoaterea excesului de umiditate din sol, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, primarul Ilie Munteanu.
 

"Am primit 800 de litri de motorină după ce am făcut solicitare la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), însă din cantitatea aceasta nu mai avem decât 150 de litri. Am consumat în plus şi 700 de litri de combustibil din rezerva Primăriei, iar din păcate, nivelul Dunării se menţine ridicat. Avem deja circa 30-40 de gospodării din Crişan şi Caraorman ale căror curţi au fost inundate, în urma infiltraţiilor produse în diguri", a spus primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu.

 
Conform acestuia, combustibilul a fost utilizat pentru funcţionarea celor circa şapte unităţi de scoatere a excesului de umiditate din sol pe care le deţine atât autoritatea locală, cât şi Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA), în satele comunei Crişan.

 "Cele două motopompe ale noastre merg non-stop de aproape o lună. Staţiile de pompare merg o zi sau două, apoi fac pauză. N-avem nici mecanici care să aibă grijă de ele. Eu şi viceprimarul ne ocupăm de ele", a precizat Munteanu.

 
În zona de terasă a judeţului Tulcea, potrivit directorului filialei teritoriale a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Marius Damian, trei din cele 16 staţii de pompare-desecare date în folosinţă în urmă cu circa o lună nu funcţionează în prezent, ca urmare a solicitărilor primite din partea primăriilor.
 

"Dunărea a scăzut în ultima perioadă, astfel că în unele cazuri nu mai este nevoie să punem în funcţiune staţiile de pompare", a precizat Damian, pentru AGERPRES.

 
ANIF nu deţine staţii de pompare-desecare în comunităţile din Deltă.
 
CJSU a decis, miercuri, 21 martie, punerea în funcţiune a 16 staţii de pompare din nordul şi nord-estul judeţului Tulcea, ca urmare a infiltraţiilor constatate în digurile de la Dunăre care au provocat băltirea a zeci de hectare de terenuri agricole.
 
Ulterior, membrii comitetului au decis acordarea mai multor ajutoare unui număr de 18 primării din judeţ, pentru ca acestea să poată interveni în caz de inundaţii. Printre acestea se numără şi primăria comunei Crişan.
 
Până în prezent, potrivit autorităţilor locale, peste 100 de curţi ale unor gospodării şi câteva sute de hectare de teren arabil din mai multe zone ale judeţului au fost afectate din cauza nivelului crescut al Dunării.
 
De aproape o lună, nivelul fluviului se menţine peste cota de atenţie în judeţul Tulcea, dar sub cotele de inundaţie şi cele de pericol.
 
Pentru prevenirea apariţiei unor probleme, autorităţile au decis impunerea unor restricţii de circulaţie atât pe drumul judeţean Tudor Vladimirescu-Chilia Veche, cât şi pe tronsonul Măcin-Smârdan de pe drumul naţional Tulcea-Brăila.
 
De asemenea, toate navele care circulă pe Dunăre au obligaţia de a naviga cu viteza minimă pentru a proteja digurile localităţilor de efectele valurilor.

Sursa: Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă pe Dunăre. Hidrologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de inundații. Este vizat și județul Constanța

14 Jun 2019 964

Nivel ridicat al Dunării pe faleza din Tulcea. În ce zone au fost înregistrate probleme

13 Jun 2019 573

Probleme pe Dunăre! Nivelul fluviului a atins la Galaţi, cota de atenţie

11 Jun 2019 510

Un drum național și un drum județean blocate din cauza fenomenelor meteo extreme din ultimele ore. În ce județe au acționat efectivele MAI

08 Jun 2019 550

MAI Opt persoane salvate şi peste 200 evacuate din calea viiturilor

07 Jun 2019 483

Atenționare cod roșu de inundații în România. Vizate râuri din județele Botoșani și Iași

06 Jun 2019 267

Pompierii, polițiștii și jandarmii au intervenit în sprijinul populației din zeci de localități afectate de inundații

06 Jun 2019 321

Angajații MAI și autoritățile locale au acţionat în 53 de localităţi afectate de inundaţii

06 Jun 2019 290

Angajații MAI intervin pentru a șasea zi consecutiv, în localitățile afectate de inundații

05 Jun 2019 552

Avertizări cod portocaliu și cod galben de inundații pe mai multe răuri din țară

05 Jun 2019 516

Mii de angajați MAI intervin în județele afectate de inundații. În ce zone au fost înregistrate probleme din cauza ploilor

05 Jun 2019 364

Mai multe gospodării din județul Ilfov afectate de ploile abundente de ieri. Pompierii au intervenit în sprijinul cetățenilor (galerie foto)

05 Jun 2019 371

Operațiune de salvare. Zeci de animale surprinse de o viitură au fost salvate de jandarmi.

04 Jun 2019 265

Atenționări cod portocaliu și cod galben de inundații pe Dunăre în județul Constanța

04 Jun 2019 689

Cod galben de inundaţii pe râurile mici din judeţul Constanţa. Când expiră atenționarea hidrologilor

02 Jun 2019 871