Stiri calde

Inundații în Delta Dunării. Mai multe gospodării din satele Crișan și Caraorman din județul Tulcea inundate după creșterea nivelului Dunării

Câteva zeci de curţi ale unor gospodării din satele Crişan şi Caraorman - comuna Crişan, din Delta Dunării, sunt inundate din cauza creşterii din ultima lună a nivelului apei Dunării, iar autoritatea locală nu mai are motorina necesară utilajelor folosite pentru scoaterea excesului de umiditate din sol, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, primarul Ilie Munteanu.
 

"Am primit 800 de litri de motorină după ce am făcut solicitare la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU), însă din cantitatea aceasta nu mai avem decât 150 de litri. Am consumat în plus şi 700 de litri de combustibil din rezerva Primăriei, iar din păcate, nivelul Dunării se menţine ridicat. Avem deja circa 30-40 de gospodării din Crişan şi Caraorman ale căror curţi au fost inundate, în urma infiltraţiilor produse în diguri", a spus primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu.

 
Conform acestuia, combustibilul a fost utilizat pentru funcţionarea celor circa şapte unităţi de scoatere a excesului de umiditate din sol pe care le deţine atât autoritatea locală, cât şi Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA), în satele comunei Crişan.

 "Cele două motopompe ale noastre merg non-stop de aproape o lună. Staţiile de pompare merg o zi sau două, apoi fac pauză. N-avem nici mecanici care să aibă grijă de ele. Eu şi viceprimarul ne ocupăm de ele", a precizat Munteanu.

 
În zona de terasă a judeţului Tulcea, potrivit directorului filialei teritoriale a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), Marius Damian, trei din cele 16 staţii de pompare-desecare date în folosinţă în urmă cu circa o lună nu funcţionează în prezent, ca urmare a solicitărilor primite din partea primăriilor.
 

"Dunărea a scăzut în ultima perioadă, astfel că în unele cazuri nu mai este nevoie să punem în funcţiune staţiile de pompare", a precizat Damian, pentru AGERPRES.

 
ANIF nu deţine staţii de pompare-desecare în comunităţile din Deltă.
 
CJSU a decis, miercuri, 21 martie, punerea în funcţiune a 16 staţii de pompare din nordul şi nord-estul judeţului Tulcea, ca urmare a infiltraţiilor constatate în digurile de la Dunăre care au provocat băltirea a zeci de hectare de terenuri agricole.
 
Ulterior, membrii comitetului au decis acordarea mai multor ajutoare unui număr de 18 primării din judeţ, pentru ca acestea să poată interveni în caz de inundaţii. Printre acestea se numără şi primăria comunei Crişan.
 
Până în prezent, potrivit autorităţilor locale, peste 100 de curţi ale unor gospodării şi câteva sute de hectare de teren arabil din mai multe zone ale judeţului au fost afectate din cauza nivelului crescut al Dunării.
 
De aproape o lună, nivelul fluviului se menţine peste cota de atenţie în judeţul Tulcea, dar sub cotele de inundaţie şi cele de pericol.
 
Pentru prevenirea apariţiei unor probleme, autorităţile au decis impunerea unor restricţii de circulaţie atât pe drumul judeţean Tudor Vladimirescu-Chilia Veche, cât şi pe tronsonul Măcin-Smârdan de pe drumul naţional Tulcea-Brăila.
 
De asemenea, toate navele care circulă pe Dunăre au obligaţia de a naviga cu viteza minimă pentru a proteja digurile localităţilor de efectele valurilor.

Sursa: Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Capriciile iernii Inundații în județul Vâlcea, în urma ninsorilor din ultimele zile (galerie foto+video)

24 Jan 2019 314

Imagini dramatice. Oraşul Veneţia se pregăteşte pentru cele mai grave inundaţii de după 1979 (galerie foto+video)

29 Oct 2018 773

Tragedie în Franța Cel puțin 13 oameni morți în urma unor ploi apocaliptice

15 Oct 2018 596

Coreea de Nord. 76 de morţi, în urma inundaţiilor masive

07 Sep 2018 376

Inundații la Tulcea. Traficul rutier pe străzile din oraș afectat de o ploaie torențială (video)

05 Sep 2018 798

Italia 11 morţi în urma unei "avalanşe de apă", în Calabria

21 Aug 2018 881

Inundații grave la Dorna Arini, unde este mănăstirea arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie (video)

16 Aug 2018 1536

Blestemul investiţiei City Park Mall din Constanţa Tot felul de probleme la centrul comercial ridicat în parcul Tăbăcărie pe vremea lui Radu Mazăre (galerie foto)

07 Aug 2018 7553

„Dăruim semenilor de la suflet pentru suflet” Locuitorii din Cumpăna, solidari cu locuitorii afectați de inundații din județele Alba și Hunedoara.

02 Aug 2018 691

Copac prăbușit peste mașinile parcate din fața unui bloc din zona Abator din Constanța (video)

28 Jul 2018 964

Inundații în municipiul Constanța. Pompierii chemați pe Aleea Egretei și strada Arcului din Constanța

28 Jul 2018 692

Cod galben de inundații pe râurile mici din județele Constanța și Tulcea. Când expiră atenționarea hidrologilor

27 Jul 2018 879

Imagini de la eveniment. Inundații pe Aleea Egretei din Constanța. Mai multe garsoniere sunt afectate. Pompierii chemați în ajutor (galerie foto+video)

26 Jul 2018 2132

După incendiile violente, Grecia se confruntă și cu inundații. În ce zone se înregistrează probleme

26 Jul 2018 729

Circulaţia este oprită pe DN1 Bucureşti - Ploieşti, în zona localităţii Bărcăneşti. Măsura luată din cauza inundațiilor

26 Jul 2018 474