Inundații în mai multe județe din țară, printre care și Constanța. Pompierii au intervenit în ajutorul cetățenilor

În urma ploilor de ieri şi din această noapte, pompierii au acţionat pentru salvarea persoanelor surprinse de apă şi pentru înlăturarea urmărilor generate de fenomenele meteorologice periculoase.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenţii în 21 localităţi din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea.

Echipajele de pompieri au acţionat pentru evacuarea apei din 5 case, 37 beciuri şi peste 80 de anexe şi alte spaţii în care s-au produs inundaţii. Totodată, din cauza vântului puternic 4 acoperişuri au fost desprinse de pe clădiri, iar 6 copaci au fost doborâţi pe carosabil, fiind avariate 18 autoturisme.

Cele mai semnificative efecte au avut loc în judeţul Neamţ, unde efectivele ISU au acţionat pe toată durata nopţii pentru evacuarea apei acumulate în gospodării şi pe străzile din municipiul Piatra Neamţ. Pompierii au salvat două persoane care au rămas blocate în autoturism după creşterea nivelului pârâului Potocina. De asemenea, 15 persoane din zona Văleni - municipiul Piatra Neamţ au fost evacuate şi cazate pe timpul nopţii într-un spaţiu al autorităţilor locale, urmând ca pe parcursul acestei zile să revină la casele lor.

Încă de la apariţia primelor situaţii de urgenţă generate de ploi, IGSU a dislocat în sprijinul pompierilor de la ISU Neamţ mai multe echipaje din judeţele Iaşi, Suceava şi Vaslui. Şi la această oră, salvatorii din judeţul Neamţ acţionează cu motopompele pentru evacuarea apei din gospodării şi pentru evaluarea situaţiei produse în urma viiturilor de noaptea trecută.

În urma instituirii Codurilor Portocalii şi Roşii de meteorologi şi hidrologi, unităţile IGSU au transmis 26 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, care au vizat măsuri preventive pentru localităţi din judeţele Alba, Arad, Bacău, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj şi Tulcea.

În continuare, toată ţara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată, averse, vijelii şi căderi de grindină. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă. În funcţie de evoluţia situaţiei din teren, salvatorii pot acţiona imediat cu motopompe de mare capacitate pentru evacuarea apei din locuinţe, precum şi cu bărci de salvare pentru recuperarea persoanelor surprinse de viituri.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă recomandăm cetăţenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.


Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

Sursa foto: ISU Dobrogea

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ABADL Proiect de apărare împotriva inundațiilor, la Babadag, județul Tulcea

03 Feb 2024 653

Avertizare emisă de hidrologi Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii! Județele vizate

21 Jan 2024 574

Franța Localități sub apă! Guvernul anunţă măsuri ''excepţionale'' în urma inundațiilor

04 Jan 2024 690

Date actualizate Apele Române anunță avertizări hidrologice Cod Galben și Portocaliu

04 Jan 2024 719

Atenţionare de călătorie în Franța! Au fost emise coduri roșu și portocaliu de ploi și inundații

03 Jan 2024 589

INHGA Posibile depășiri ale cotelor de apărare pe râuri din 15 bazine hidrografice!

12 Dec 2023 623

Știri Constanța Plaja Modern, inundată în urma condițiilor meteo severe din ultima perioadă (FOTO+VIDEO)

07 Dec 2023 1380

Atenționări Cod Portocaliu și Cod Galben de inundații în mai multe județe din țară

02 Dec 2023 815

INHGA Cod Roșu de inundatii! Județele vizate

01 Dec 2023 802

INHGA Cod galben de inundații pe râurile din judeţele Constanţa şi Tulcea

24 Nov 2023 703

MAE Atenționare de călătorie, în Norvegia! Cod portocaliu de inundații

02 Nov 2023 937

MAE Atenționare de călătorie pentru Slovenia - Cod roșu de ploi torenţiale şi risc de inundații

27 Oct 2023 840

Atenționare emisă de hidrologi! Cod galben de inundații pe râuri din zece bazine hidrografice

26 Oct 2023 746

Guvernul a aprobat majorarea limitei prevăzută inițial pentru acordarea de ajutoare de urgență

20 Oct 2023 667

Prognoza hidrologică pentru luna octombrie în Dobrogea. Ce spun hidrologii

03 Oct 2023 708