Stiri calde

Inundații în mai multe județe din țară, printre care și Constanța. Pompierii au intervenit în ajutorul cetățenilor

În urma ploilor de ieri şi din această noapte, pompierii au acţionat pentru salvarea persoanelor surprinse de apă şi pentru înlăturarea urmărilor generate de fenomenele meteorologice periculoase.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenţii în 21 localităţi din judeţele Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Caraş-Severin, Constanţa, Gorj, Harghita, Iaşi, Mureş, Neamţ, Sălaj, Satu Mare, Tulcea şi Vâlcea.

Echipajele de pompieri au acţionat pentru evacuarea apei din 5 case, 37 beciuri şi peste 80 de anexe şi alte spaţii în care s-au produs inundaţii. Totodată, din cauza vântului puternic 4 acoperişuri au fost desprinse de pe clădiri, iar 6 copaci au fost doborâţi pe carosabil, fiind avariate 18 autoturisme.

Cele mai semnificative efecte au avut loc în judeţul Neamţ, unde efectivele ISU au acţionat pe toată durata nopţii pentru evacuarea apei acumulate în gospodării şi pe străzile din municipiul Piatra Neamţ. Pompierii au salvat două persoane care au rămas blocate în autoturism după creşterea nivelului pârâului Potocina. De asemenea, 15 persoane din zona Văleni - municipiul Piatra Neamţ au fost evacuate şi cazate pe timpul nopţii într-un spaţiu al autorităţilor locale, urmând ca pe parcursul acestei zile să revină la casele lor.

Încă de la apariţia primelor situaţii de urgenţă generate de ploi, IGSU a dislocat în sprijinul pompierilor de la ISU Neamţ mai multe echipaje din judeţele Iaşi, Suceava şi Vaslui. Şi la această oră, salvatorii din judeţul Neamţ acţionează cu motopompele pentru evacuarea apei din gospodării şi pentru evaluarea situaţiei produse în urma viiturilor de noaptea trecută.

În urma instituirii Codurilor Portocalii şi Roşii de meteorologi şi hidrologi, unităţile IGSU au transmis 26 mesaje de avertizare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT, care au vizat măsuri preventive pentru localităţi din judeţele Alba, Arad, Bacău, Maramureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj şi Tulcea.

În continuare, toată ţara se află sub prognoză de instabilitate atmosferică accentuată, averse, vijelii şi căderi de grindină. Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă rămân mobilizate pentru a interveni, în cel mai scurt timp, în zonele unde se pot produce situaţii de urgenţă. În funcţie de evoluţia situaţiei din teren, salvatorii pot acţiona imediat cu motopompe de mare capacitate pentru evacuarea apei din locuinţe, precum şi cu bărci de salvare pentru recuperarea persoanelor surprinse de viituri.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă recomandăm cetăţenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de aceste fenomene periculoase, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

Sursa foto: ISU Dobrogea

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajații Primăriei Constanța decolmatează canalizările din zonele cu risc inundabil (galerie foto)

03 Oct 2019 753

Recomandări în caz de inundaţii. Mesajul transmis de ISU Dobrogea în situaţia unei calamităţi

01 Oct 2019 885

Pompierii constănțeni au acționat în Sinoe, în urma inundațiilor (galerie foto)

28 Sep 2019 999

Judeţul Constanţa Inundaţii în Sinoe. Pompierii intervin

27 Sep 2019 691

UPDATE A fost potop. Inundaţii, în această noapte, în judeţul Constanţa (galerie foto)

27 Sep 2019 21561

Situație gravă la Cumpăna, după furtuna de ieri seara O nouă fisură în taluzul afectat de alunecări de teren pe strada Dunării

04 Aug 2019 2297

Inundații în Istria! Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din gospodării (video)

03 Aug 2019 2399

Cod galben de inundații pe mai multe râuri din țară. Sunt vizate și județele Constanța și Tulcea

03 Aug 2019 469

Lucrări ample ale CFR Constanţa, pe linia Palas - Constanţa. Ce firmă se va ocupa (document)

13 Jul 2019 843

Cod portocaliu de inundații pentru mai multe județe

23 Jun 2019 1334

Probleme din cauza inundațiilor în mai multe județe din țară. Pompierii au intervenit în ajutorul cetățenilor

22 Jun 2019 747

Elevi din zone afectate de inundaţii ajutați de pompieri să ajungă la evaluarea națională

20 Jun 2019 944

UPDATE. Inundații în centrul orașului Cernavodă, județul Constanța. Zeci de pompieri intervin în zonă (galerie foto)

19 Jun 2019 1401

Avertizare cod portocaliu pe râurile mici din vestul județului Tulcea

19 Jun 2019 1287

Cod galben de inundaţii pe râurile mici din 16 judeţe. Când expiră atenționarea hidrologilor

16 Jun 2019 810