Stiri calde

Investigaţii arheologice pentru căutarea mormintelor și recuperarea osemintelor deţinuţilor politici morţi în lagărul de muncă de la Periprava, județul Tulcea

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) organizează începând cu ziua de 16 iulie 2018 a V-a campanie de investigaţii arheologice în localitatea Periprava, com. C. A. Rosetti, jud. Tulcea. Acţiunea are drept obiectiv căutarea, descoperirea şi recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi în fosta colonie penitenciară ce a funcționat în apropierea localității, informează IICCMER. 
 
Potrivit sursei citate, în cursul anilor 2013 și 2015-2017, IICCMER a organizat și desfăşurat patru campanii de cercetări arheologice în perimetrul actualului cimitir din Periprava. În acest loc, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumaţi un mare număr de deţinuţi politici decedați în colonia de muncă ce a funcționat în apropierea localității. Zona din cadrul cimitirului unde se află mormintele deţinuţilor a fost stabilită pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum şi de la câţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare. În prezent, la suprafaţa solului nu există niciun fel de semne care să indice prezenţa mormintelor.

La începutul anilor ’50 Periprava a funcţionat ca secţie a Formaţiunii Chilia, devenind de la 1 iulie 1957 o unitate penitenciară de sine stătătoare (Formaţiunea 0830). Scopul oficial al înfiinţării coloniei a fost construirea unui dig între localităţile Periprava şi Sfiştofca, ca măsură de protecție împotriva inundării terenurile ce urmau să fie defrişate de stuf şi apoi desţelenite în vederea utilizării lor ca suprafeţe agricole. De asemenea, se avea în vedere şi înălţarea şoselei din comuna Periprava pe o distanţă de mai mulţi kilometri. Astfel, începând cu 1959, în zonă au fost aduşi inclusiv mii de deţinuţii politici care au devenit majoritari în colonie până în 1964, când au fost aplicate graţierile colective. Scopul nedeclarat şi subînţeles al transferurilor de deţinuţi a fost exploatarea brutală a muncii acestora şi supunerea lor la un regim cu valenţe de exterminare. Condiţiile nefavorabile din perioada în care unitatea a funcţionat ca formaţiune independentă au dus la decesul a cel puţin 124 de deţinuţi, identificaţi nominal, în majoritate politici, dar şi de drept comun.

Conform informaţiilor documentare precum şi a numeroaselor mărturii ale foştilor deţinuţi politici care au supraviețuit detenției din lagărul de la Periprava, rezultă că decesele au fost cauzate de înfometare, de frigul din sezonul rece, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidente survenite în condiţii de muncă istovitoare şi de regimul de detenţie pe care mulţi l-au îndurat în lagărele şi închisorile unde au fost încarceraţi anterior. Unii dintre deţinuţi au fost împuşcaţi în diferite împrejurări, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potenţate de condiţiile specifice existente în Deltă şi de comportamentul abuziv şi violent al personalului coloniei.

Printre cei răspunzători, în diferite grade, pentru ceea ce s-a întâmplat în colonia de la Periprava se află mai multe persoane, de la comandanţi, şefi de secţii, personal sanitar şi administrativ şi până la simpli gardieni, care în virtutea funcţiilor au ordonat, tolerat sau aplicat un regim de detenţie, care avea ca principal scop distrugerea rezistenţei fizice şi morale a deţinuţilor, iar  în cazul celor ale căror resurse de viaţă se epuizau, decesul. Există, de asemenea, vinovăţia indiscutabilă a înalţilor responsabili din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi, în ultimă instanţă, a liderilor de partid şi de stat din acea perioadă, asemenea practici fiind dictate sau sugerate pe cale ierarhică.

În campaniile arheologice din anii anteriori au fost descoperite și cercetate 31 de morminte de deținuți. Toate osemintele defuncților au fost extrase și recuperate, fiind transportate la Serviciul de Medicină Legală din Tulcea, ulterior fiind transferate pentru analize specializate la Institutul Naţional de Medicină Legală din Bucureşti unde se realizează și testele ADN în vederea stabilirii identității persoanelor decedate.

În campania din acest an se vor continua săpăturile în cimitirul din localitate prin deschiderea și decopertarea unor noi suprafețe arheologice, care vor conduce la descoperirea şi recuperarea altor morminte. Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi şi istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Muzeul de Istorie Turda), alcătuit din Horaţiu Groza, Marius Oprea, Constantin Petre, Gheorghe Petrov, Gabriel Rustoiu, Paul Scrobotă, Florin Soare și Constantin Vasilescu.

Investigațiile se vor desfășura în prezenţa reprezentanților Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție care a fost sesizată de IICCMER în privința persoanelor decedate în lagărul de la Periprava şi a locului unde acestea au fost înhumate, pe acest caz fiind deschis în anul 2015 un dosar de cercetare penală. Aceștia vor fi însoțiți în teren de specialiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Tulcea și de la Serviciul Județean de Medicină Legală Tulcea. Acţiunea se desfășoară în colaborare cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Televiziunea Română, fiind sprijinită de către Primăria comunei C. A. Rosetti și Rezervația Biosferei Delta Dunării.
 
De asemenea, IICCMER lansează un apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în lagărul de muncă de la Periprava pentru a contacta pe orice cale institutul sau direct pe responsabilul acțiunii, în vederea îndrumării acestora către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.
 
Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea. Bărbaţi, surprinşi în timp ce pescuiau ilegal. Zeci de kilograme de peşte, confiscate

03 May 2018 879

Decizia e definitivă Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare

29 Mar 2017 781

Tulcea Focare de gripă aviară confirmate

30 Jan 2017 1160

Ce au descoperit arheologii în fosta colonie penitenciară din localitatea tulceană Periprava

01 Aug 2016 3475

Săpături în fostele lagăre comuniste din Dobrogea

25 Jul 2016 829

UPDATE Avertizare nowcasting Cod Portocaliu în nordul Dobrogei. Fenomene extreme prognozate de meteorologi. Localități vizate

03 Jun 2016 1779

Torționarul Ioan Ficior a fost condamnat la 20 de ani de închisoare

30 Mar 2016 518

Ion Ficior ar putea primi 25 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii

17 Mar 2016 823

"Torţionarul" de la Periprava Ion Ficior, judecat pentru crime împotriva umanităţii

18 Aug 2014 881

Litoral Tv Vești bune pentru navetiștii tulceni

29 Apr 2014 1124

Declaraţia şocantă a torţionarului de la Cernavodă, Florian Cormoş, acuzat că a omorât 115 deţinuţi politici „Da` ce poate să îmi mai facă mie?”

11 Feb 2014 1827

Incredibila suferinţă a unui fost deţinut politic, din Constanţa, sub regimul lui Ficior „Am văzut oameni murind şi un evadat pus în lanţuri şi snopit în bătaie” (document)

20 Sep 2013 4249

Predica ÎPS Teodosie la căpătâiul Părintelui Justin Pârvu (video)

25 Jun 2013 2869

Braconaj piscicol la Chilia

18 Dec 2012 1012

Tentativă de viol, dejucată

07 Mar 2012 754

Oficial despre tentativa de viol

06 Mar 2012 818

Viol împiedicat poliţiştii de frontieră

06 Mar 2012 743

Miercuri Senatorul Moga va dona pâine în localităţile din Deltă, izolate din cauza gheţii

27 Feb 2012 741

Braconaj în Delta Dunării

14 Feb 2012 738

Braconaj în Delta Dunării

13 Feb 2012 798

Nemultumit de serviciile postale

21 Nov 2007 520

Ultimul focar de gripa aviara din judetul Tulcea a fost inchis

16 Jan 2006 576

Focarul de gripa aviara din Periprava urmeaza sa fie inchis

04 Jan 2006 516

Pescuitul sportiv si expeditiile scolare in Delta Dunarii au fost interzise

19 Oct 2005 619

Investitorii din domeniul acvaculturii solicita subventii

15 Aug 2005 255

Mii de oameni izolati in Delta Dunarii

08 Feb 2005 886

Fetita de 10 ani, victima unei tentative de viol

01 Nov 2004 471

Salvat de la moarte de politistii de frontiera

22 Jun 2004 482

Pescari ucraineni depistati pe malul romanesc al Dunarii

29 Aug 2003 474