Iohannis vs Borisov "Inițiativa navală la Marea Neagră se referă la exercițiu și training comun. Nu creează nimeni o flotă NATO"

Prim-ministrul bulgar Boiko Borisov a confirmat, într-o declarație pentru jurnaliști la Sofia, că se opune ideii de creare a unei flote comune a Bulgariei, României, Turciei și Ucrainei, vizând contracararea prezenței navale a Rusiei în Marea Neagră, transmite BTA. Potrivit cotidianului bulgar "24 Ceasa" ("24 de ore"), Borisov a dezaprobat inițiativa președintelui român Klaus Iohannis, prezentată la Sofia, în timp ce șeful statului bulgar, Rosen Plevneliev, a susținut-o. Publicația a mai scris că, în urma reacției lui Borisov, Turcia a suspendat unilateral acordul de readmisie a migranților.
 

"Susțin NATO și UE, susțin interesele economice ale Bulgariei, dar această linie nu trebuie încălcată. Dacă bulgarii gândesc altfel, mă vor înlocui cu altcineva. (...) Vreau să văd iole, iahturi, turiști, dragoste și pace în stațiunile noastre de la Marea Neagră, nu vreau fregate care să brăzdeze marea. Putem ține exerciții bulgaro-române oricând vrem, dar cealaltă variantă ar fi optarea pentru un conflict militar. (...) Bulgaria este unul din cei mai loiali membri ai UE și NATO. Avem o bază bulgaro-americană, organizăm exerciții și conferințe, antrenamente au loc tot timpul, am făcut tot ceea ce trebuie făcut ca membri NATO. Chiar și în mijlocul aceste crize, ne-am revizuit politica și am majorat cheltuielile militare pentru a liniști forțele armate'', a declarat Boiko Borisov, citat de Agerpres.

 
 
De cealaltă parte, președintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că inițiativa navală la Marea Neagră se referă la exercițiu și training comun, subliniind că NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră.
 

"Am văzut că au apărut tot felul de interpretări. Poate este bine să clarific un pic înainte să se aventureze toată lumea în speculații. Această inițiativă pe care am prezentat-o atât președintelui, cât și prim-ministrului este o inițiativă care țintește o colaborare practic în zona exercițiilor comune și a trainingului comun a forțelor navale românești, bulgare și turcești. Aceasta este așa numită inițiativă navală, deci se referă la forțele navale, la exercițiu și training comun", a precizat președintele Iohannis, întrebat cu privire la declarațiile premierului bulgar.

 
El a spus că inițiativa trebuie să se găsească sub umbrela NATO pentru că toate cele trei țări riverane - România, Bulgaria și Turcia - sunt aliați.
 

''Unde a apărut probabil o înțelegere greșită este conceptul de flotă NATO. Nu creează nimeni o flotă NATO. Asta este o prostie. NATO nu poate și nu dorește să întrețină o flotă proprie în Marea Neagră", a afirmat Iohannis.

 
Șeful statului a arătat că detaliile tehnice urmează să fie discutate și negociate.
 

"Acum este foarte devreme să spunem cum va arăta la sfârșit, dar lucrurile pe care vi le-am spus sunt destul de certe. Inițiativa vizează exerciții, training comun al forțelor navale. (...) Discuțiile care s-au purtat pentru această inițiativă au pornit mai demult, este vorba de aproape un an de zile de când se discută despre această inițiativă. Fiecare are opinia lui și are dreptul să aibă opinia lui și abordarea proprie, dar eu cred că este o inițiativă foarte bună care are în etapa principală ca obiectiv principal compatibilizarea forțelor navale a trei aliați din NATO", a mai spus Iohannis.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 446

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 439

România, profund angajată în prioritățile Uniunii Europene pentru 2024-2029. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

03 Apr 2024 507

Ședinţă CSAT Sprijin NATO pentru securitatea României. Focus pe Zona Dunării și Mării Negre

21 Feb 2024 616

Președintele Klaus Iohannis „România va continua să contribuie la îmbunătățirea securității regionale și euroatlantice“

23 Oct 2023 634

Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului B9 "Riscurile la adresa României și în regiunea Mării Negre sunt în creștere" (VIDEO)

10 Jun 2022 1155

Iohannis, după Consiliul European „Riscurile din regiunea Mării Negre sunt în creştere”. Concluziile după reuniunile de la Bruxelles

31 May 2022 908

Legea offshore, publicată în Monitorul Oficial Extracția gazelor din Marea Neagră poate începe

26 May 2022 1169

Ministrul energiei, Virgil Popescu "România poate începe oficial exploatarea gazelor din Marea Neagră"

25 May 2022 1269

Iohannis "Este necesară o prezenţă militară sporită aliată în ţara noastră şi în regiunea Mării Negre" (VIDEO)

22 Mar 2022 1663

Klaus Iohannis "Rusia ameninţă în continuare stabilitatea regiunii Mării Negre"

28 Feb 2019 1397

Iohannis – „Există o preocupare reală pentru a găsi soluția cea mai bună pentru Marea Neagră”

10 Jul 2016 1543

Summit NATO Iohannis doreşte creșterea atenției asupra regiunii Mării Negre

07 Jul 2016 1892

Bulgaria nu susține crearea flotei comune pe Marea Neagră

16 Jun 2016 2047

Iohannis - Iniţiativa României privind realizarea unei flote permanente în Marea Neagră vizează apărarea

15 Jun 2016 1643