Stiri calde

ISIS folosește arme fabricate în România. Ce spune Ministerul Afacerilor Externe

Mai mult de o treime dintre armele folosite de ISIS provin din Uniunea Europeană: Bulgaria, Ungaria, Germania şi România sunt producătorii, arată un raport realizat de o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, care monitorizează traficul internaţional de armament, relatează Digi 24.

Majoritatea armelor au fost furate de la armata irakiană şi de la cea siriană. În multe alte cazuri, au fost achiziţionate din ţări est-europene de către Arabia Saudită şi Statele Unite şi furnizate forţelor de opoziţie siriene, dar au ajuns pe mâna jihadiştilor. Sunt rezultatele unei investigaţii făcute pe parcursul a trei ani.

„România a manifestat deschidere totală și a sprijinit demersurile făcute de CAR în procesul de investigare și documentare a armelor și muniției identificate pe teritoriul irakian și sirian care a fost controlat de ISIL, procedând la trasabilitatea celor 68 de solicitări adresate de această organizație în perioada 2015-2017. Remarcăm că raportul CAR face referire și la produse militare a căror fabricație nu a fost verificată cu partea română și atribuită de către CAR unor producători din țara noastră. Raportul CAR vizează armele capturate de pe teritoriul ocupat de ISIL în Iraq și Siria, care au fost obținute de gruparea teroristă în mare parte prin capturarea depozitelor aparținând autorităților din cele două state. Subliniem faptul că, așa cum ilustrează și raportul la pagina 8, produsele militare respective au ajuns în zona controlată de ISIL fără implicații ilicite din partea producătorilor sau autorităților statelor menționate în raport.

Ministerul Afacerilor Externe, prin ANCEX, a eliberat licențe de export cu produse militare către Irak în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate ONU 1546 (2004), așa cum este reflectat și în rapoartele naționale anuale și trimestriale publicate pe pagina electronică www.ancex.ro. Totodată, dorim să evidențiem că România nu a exportat produse militare, direct sau indirect, în Siria începând cu anul 1990. În cei 25 de ani de activitate, ANCEX nu a emis nicio licență de export către această destinație.

România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate de țara noastră ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT).”, se arată în comunicatul transmis pentru Digi 24.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Oficial de la Ministerul Afacerilor Externe. Iordania nu își retrage ambasadorul de la București

17 Apr 2019 492

Atenționare de călătorie în Turcia. Aeroportul Istanbul Atatürk va fi închis pentru zborurile comerciale interne și internaționale

04 Apr 2019 472

Teodor Meleșcanu, prezent la reuniunea ministerială consacrată operațiunilor ONU de menținere a păcii

30 Mar 2019 340

Câte cereri au fost depuse în prima etapă din calendarul de înscriere în învăţământul primar pentru anul şcolar 2019-2020

25 Mar 2019 353

Ministerul Afacerilor Externe condamnă atacul cu rachete lansat din Fâșia Gaza către Mishmeret

25 Mar 2019 339

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt restricții de circulație pe mai multe autostrăzi

21 Mar 2019 442

Atenționare de călătorie Regatul Țărilor de Jos. Este anunțată grevă a personalului din transportul public

17 Mar 2019 323

Atenționare de călătorie în Franța. Vor fin perturbări ale activității în domeniile vamal și transporturi

14 Mar 2019 293

MAE salută alegerea României ca Vicepreședinte al Consiliului Executiv al OIAC

14 Mar 2019 337

Atenționare de călătorie în Republica Elenă. Cod portocaliu de furtuni puternice

12 Mar 2019 545

Atenționare de călătorie în Bulgaria. A fost emis cod galben de ploaie, ninsoare și vânt puternic

12 Mar 2019 543

Atenţionare de călătorie în Croația. Au fost emise coduri portocaliu și roșu de vânt puternic

12 Mar 2019 457

MAE Atenţionare de călătorie. Actualizări OMS privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor

06 Mar 2019 756

Sindicatul Liber al Navigatorilor, precizări despre cei trei marinari răpiți de pirați. Cum s-a întâmplat totul (galerie foto)

04 Mar 2019 1253

Teodor Meleşcanu, despre incidentul din Togo "Nu ştim dacă a fost o acţiune de piraterie "

04 Mar 2019 919