Stiri calde

ISIS folosește arme fabricate în România. Ce spune Ministerul Afacerilor Externe

Mai mult de o treime dintre armele folosite de ISIS provin din Uniunea Europeană: Bulgaria, Ungaria, Germania şi România sunt producătorii, arată un raport realizat de o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, care monitorizează traficul internaţional de armament, relatează Digi 24.

Majoritatea armelor au fost furate de la armata irakiană şi de la cea siriană. În multe alte cazuri, au fost achiziţionate din ţări est-europene de către Arabia Saudită şi Statele Unite şi furnizate forţelor de opoziţie siriene, dar au ajuns pe mâna jihadiştilor. Sunt rezultatele unei investigaţii făcute pe parcursul a trei ani.

„România a manifestat deschidere totală și a sprijinit demersurile făcute de CAR în procesul de investigare și documentare a armelor și muniției identificate pe teritoriul irakian și sirian care a fost controlat de ISIL, procedând la trasabilitatea celor 68 de solicitări adresate de această organizație în perioada 2015-2017. Remarcăm că raportul CAR face referire și la produse militare a căror fabricație nu a fost verificată cu partea română și atribuită de către CAR unor producători din țara noastră. Raportul CAR vizează armele capturate de pe teritoriul ocupat de ISIL în Iraq și Siria, care au fost obținute de gruparea teroristă în mare parte prin capturarea depozitelor aparținând autorităților din cele două state. Subliniem faptul că, așa cum ilustrează și raportul la pagina 8, produsele militare respective au ajuns în zona controlată de ISIL fără implicații ilicite din partea producătorilor sau autorităților statelor menționate în raport.

Ministerul Afacerilor Externe, prin ANCEX, a eliberat licențe de export cu produse militare către Irak în conformitate cu rezoluția Consiliului de Securitate ONU 1546 (2004), așa cum este reflectat și în rapoartele naționale anuale și trimestriale publicate pe pagina electronică www.ancex.ro. Totodată, dorim să evidențiem că România nu a exportat produse militare, direct sau indirect, în Siria începând cu anul 1990. În cei 25 de ani de activitate, ANCEX nu a emis nicio licență de export către această destinație.

România respectă cu strictețe cele mai înalte standarde de control al exporturilor de produse militare, standarde cuprinse în legislația internă, în care sunt reflectate angajamentele internaționale asumate de țara noastră ca membru al UE, NATO, ONU și OSCE, precum și ca stat parte la Tratatul privind comerțul cu arme (ATT).”, se arată în comunicatul transmis pentru Digi 24.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în vizită la Chișinău. Ce mesaj a transmis cu această ocazie

17 Jan 2019 203

Atenționare de călătorie în Japonia. Erupe un vulcan pe Insula Kuchinoerabu, în sud-vestul prefecturii Kagoshima

17 Jan 2019 203

Atenționare de călătorie în Grecia. Sunt suspendate mai multe curse maritime

15 Jan 2019 237

Ce mesaj a transmis Ministerul Afacerilor Externe cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

14 Jan 2019 290

Avertizare pentru românii care se află sau intenionează să călătorească în Republica Moldova. A fost emis Cod Galben de ninsori

11 Jan 2019 271

Atenționare de călătorie în Franța. Sunt anunțate acțiuni de protest. Ce recomandă MAE

11 Jan 2019 241

Atenționare de călătorie în Republica Serbia. Se anunță coduri portocaliu și galben de ninsori abundente

10 Jan 2019 269

UPDATE. Moment istoric. În premieră, România preia Președinția Consiliul Uniunii Europene. Înalte oficialități prezente la ceremonie

10 Jan 2019 406

Atenționare de călătorie în Ungaria. Este cod galben de ploaie înghețată și ninsoare

09 Jan 2019 257

Atenționare de călătorie în Austria. Au fost emise cod roșu de ninsori şi cod galben de vânt

08 Jan 2019 258

Avertizare de călătorie în Grecia. Vor fi ninsori și furtună, cu rafale puternice de vânt

08 Jan 2019 257

Oficial de la MAE despre situația de criză generată de migranții ajunși în ultimele zile în Malta. Câți ar putea ajunge în România

08 Jan 2019 268

Oficial de la MAE despre reducerea alocațiilor copiilor nerezidenți ai lucrătorilor din Austria

05 Jan 2019 431

Atenționare de călătorie în Grecia. Se anunță furtună și mare agitată

03 Jan 2019 320

Ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul UE, programată pe 10 ianuarie

03 Jan 2019 455