ITM Constanţa a dat amenzi în valoare de 690.500 de lei


Inspecția Muncii a desfășurat Campania Națională de identificare a cazurilor de muncă la negru în construcții și acțiuni de control pentru combaterea riscurilor de căderi de la înălțime și a surpărilor de maluri pe șantiere.
 
În perioada 27 – 30 iulie 2016, Inspecția Muncii a desfășurat Campania Națională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor și a derulat acțiuni de control, cu caracter inopinat, pentru combaterea riscurilor de căderi de la înălțime și surpări de maluri pe șantierele fixe și mobile.
 
Au fost controlați 1.413 angajatori, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.714.000 de lei și 155 de persoane au fost depistate că desfășurau activitate fără a avea contracte individuale de muncă.
 
În domeniul relațiilor de muncă au fost controlați 665 de angajatori cărora le corespunde un număr de 25.921 de lucrători. S-au aplicat 240 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.023.500 de lei din care 870.000 de lei pentru muncă la negru. La 8 angajatori s-au identificat peste 5 persoane fără contracte individuale de muncă încheiate, situații pentru care s-au înaintat propuneri de cercetare penală.
 
Frecvente încălcări ale legislației din domeniul relațiilor de muncă pe care inspectorii le-au sancționat au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă,neîntocmirea regulamentului intern și neaducerea la cunoştinţa salariaţilor a  prevederilor acestuia, nerespectarea prevederilor privind Registrul general de evidență a salariaților, nerespectarea prevederilor legale privind obligaţia angajatorului de a întocmi programarea concediilor de odihnă pentru anul în curs,repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial,nerespectarea dispoziţiilor referitoare la evidenţa orelor de muncă prestate de salariaţi,munca suplimentară, dovada plăţii salariului,repausul săptămânal.

 
În domeniul securității și sănătății în muncă au fost controlați 747 angajatori. S-au aplicat 1.229 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 690.500 de lei din care 1.074 de avertismente și 155 de amenzi. S-au constatat 1.332 de deficiențe, majoritatea referindu-se la: utilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare cum sunt balustrade solide, platforme sau plase de prindere,suficient de solide pentru a opri  căderile de la înălţime şi care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau a unei scări,modului în care se controlează schelele, de către o persoană competentă, înainte de utilizarea lor,modul de concepere, construire şi întreţinere a schelelor nestandardizate, cele din lemn, pentru evitarea prăbuşirii sau deplasarea lor accidentală,modul în care sunt protejate şi utilizate platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor astfel încât persoanele să nu cadă sau să fie expuse căderilor de obiecte, asigurarea schelelor mobile și a scărilor împotriva deplasărilor involuntare. De asemenea scările trebuie să fie utilizate de aşa manieră încât să permită lucrătorilor să dispună, în orice moment, de o prindere cu mâna şi de un sprijin sigur. Dacă o greutate trebuie transportată manual pe scară, acesta nu trebuie să împiedice menţinerea unei prinderi sigure cu mâna.

Au fost dispuse 2.136 de măsuri obligatorii în ambele domenii de competență cu termene concrete de realizare pe care inspectorii de muncă le vor urmări modul de realizare.
 

”Din respect pentru lucrătorii și angajatorii în construcții, care au nevoie de un cadru legal în care să-și desfășoare activitatea, mai ales în această perioadă dificilă a anului datorată în special caniculei, am acționat la nivel național, pentru a preveni accidentările prin căderi de la înălțime și surpări de maluri pe șantierele fixe și mobile. Cum construcțiile fac în plin sezon casa bună cu munca la negru Campania de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată a vizat angajatori care au însumat circa 26.000 de angajați. Un contract de muncă legal și o evaluare corectă a riscurilor de accidentare cu măsuri adecvate asigură pe termen lung securitate și sănătate în muncă dar cel mai important, salvează vieți.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, conform unui comunicat al ITM Constanţa.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Controale ale inspectorilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța. Constatări

27 Mar 2024 417

Decizie de ultimă oră în dosarul dintre Carmen Răducu și ITM Constanța. Iată ce au decis magistrații constănțeni

22 Mar 2024 778

ITM Constanța Controale în domeniul de demontare/dezasamblare a mașinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor. Constatări

15 Mar 2024 419

Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța Amenzi în valoare de peste 200.000 lei pentru nereguli în controalele din luna februarie

13 Mar 2024 380

ITM Constanța. Control la operatorii de articole pirotehnice!

21 Feb 2024 472

ITM Constanța “Campanie Națională de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici şi mijlocii”. Obiectivele campaniei

20 Feb 2024 505

Amenzi de sute de mii de lei aplicate de inspectorii ITM Constanța în controalele din luna decembrie 2023

09 Jan 2024 663

Comercializarea articolelor pirotehnice, în atenția inspectorilor ITM Constanța. Ce nereguli au fost constatate

05 Jan 2024 594

Dosar pe masa magistraților din Constanța Carmen Răducu versus ITM Constanța într-un caz de anulare a unui act administrativ

25 Dec 2023 978

Declarații de Avere Constanța Mădălina Bălan, inspector șef adjunct la ITM Constanța deține trei apartamente și o casă (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1017

Declarații de avere Constanța Marian Becheanu, inspectorul-şef adjunct al ITM Constanţa, averea și interesele (DOCUMENTE)

20 Dec 2023 1154

Știri Constanța ITM Constanța. Controale pe șantierele de construcții!

07 Dec 2023 757

Știri Constanța Acțiune de control a ITM Constanța. Obiectivele urmărite

05 Dec 2023 782

Protestele continuă la Casa de Pensii, ITM și AJPIS Constanța (FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1233

ITM Constanța Amenzi în valoare de 1.033.100 lei pentru nereguli în controalele din luna octombrie

15 Nov 2023 798