Junior Rangerii Rezervației Marine Vama Veche sărbătoresc Ziua Mondială a Mediului

Astăzi, se sărbătorește Ziua Mondială a Mediului. Aniversarea acestei zile a fost stabilită în 1972 în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, cu scopul de a marca deschiderea Conferinţei de la Stockholm asupra Mediului.
 
Tema aleasă pentru acest an, „Şapte miliarde de vise, o singură planetă. Să consumăm responsabil” îşi propune să atragă atenţia asupra consumului nesustenabil de resurse naturale, în special în ceea ce priveşte apa, energia şi hrana, în condiţiile în care bunăstarea omenirii, calitatea mediului înconjurător, funcţionarea economiei mondiale depind de gestionarea responsabilă a acestor resurse.


 
Pentru a marca Ziua Mondială a Mediului 2015, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ (INCDM) Constanța, alături de partenerii săi de tradiție - Asociația Balcanică de Mediu (B.EN.A.) și Asociația Europeană de Mediu (A.E.M.) – organizează luni, 8 iunie, începând cu ora 10:00, o acțiune cu Junior Rangerii Rezervației Marine Vama Veche – 2 Mai, la Școala Gimnazială din nr. 2 din localitatea 2 Mai. Evenimentul se înscrie în cadrul activităților din Rețeaua PERSEUS@SCHOOL/Ambasadorii PERSEUS, o inițiativă a proiectului european FP7 PERSEUS („Cercetarea mediului privind politicile ambientale în mările din sudul Europei“), care vizează implicarea elevilor și a tinerilor în protejarea mediului marin.
 
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” Constanța (INCDM) asigură, de la sfârșitul anului 2011, custodia Rezervației Marine „Acvatoriul litoral marin Vama Veche - 2 Mai” (care este și sit Natura 2000 - ROSCI0269). În demersul de asigurare a custodiei, cercetătorii de la INCDM sunt sprijiniți de membrii clubului ecologist Junior Ranger, de la Școala Gimnazială nr. 2 din localitatea 2 Mai. Elevii au fost atrași, încă de la constituirea grupului, în acțiunile de conștientizare a turiștilor privind importanța rezervației. Junior rangerii sunt legitimați de către custode, instruiți și echipați corespunzător pentru acțiuni de patrulare în zona plajei adiacentă rezervației marine.
 
Luni, 8 iunie, va fi confirmată și instruită echipa de Junior Rangeri pentru sezonul estival 2015, care își va începe activitatea printr-un exercițiu de monitorizare a deșeurilor marine prin aplicația mobilă Marine Litter Watch App (MLW), creată de Agenția Europeană de Mediu (EEA). Aceasta folosește tehnologia modernă pentru a ajuta la rezolvarea problemei acestor deșeuri. MLW este disponibilă gratuit, pentru dispozitive Android și iPhone. MLW App poate fi descărcată de pe Google Play Store și App Store.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Mondială a Mediului, sărbătorită de Junior Rangerii Rezervației Marine Vama Veche-2 Mai (galerie foto)

08 Jun 2015 1956