Stiri calde

Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Croației, Marija Pejčinović Burić

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit-o vineri, 15 martie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Marija Pejčinović Burić, Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta a efectuat-o la București.

Întrevederea cu ministrul de externe croat a vizat subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană și regională.

Cei doi interlocutori au evidențiat nivelul excelent în ceea ce privește dialogul politic bilateral, marcat de o agendă intensă de întrevederi la toate nivelurile.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța consolidării și a cooperării economice, care să permită atingerea potențialului de dezvoltare al celor două țări.

În cadrul discuției, a fost evidențiat rolul de punte de legătură dintre cele două ţări pe care îl reprezintă comunitățile românofone din Croația și minoritatea croată din România. În context, ministrul de externe a salutat tratamentul de care beneficiază minoritatea croată în România.

Președintele României a evidențiat importanța continuării coordonării strânse româno-croate din perspectiva deținerii, pentru prima dată pentru ambele țări, a Președinției Consiliului Uniunii Europene în cadrul aceluiași Trio, alături de Finlanda. În context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că țara noastră a înregistrat, până în prezent, rezultate bune în exercitarea mandatului de Președinție la Consiliul Uniunii Europene.

Cei doi interlocutori și-au exprimat preocuparea cu privire la procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în contextul rezultatului votului din Camera Comunelor prin care a fost respins, pentru a doua oară, Acordul de Retragere. Președintele României a reiterat sprijinul țării noastre, inclusiv în calitate de Președinție a Consiliului UE, pentru o retragere ordonată a Marii Britanii, respectiv pentru a pune bazele unei relații viitoare cât mai apropiate între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

În plan regional, cei doi interlocutori au evidențiat conlucrarea foarte bună în promovarea Inițiativei celor Trei Mări, care își propune, printre principalele obiective, creșterea coeziunii la nivelul Uniunii Europene. 

Președintele Klaus Iohannis și ministrul de externe Marija Pejčinović Burić  au exprimat încrederea că Summitul informal de la Sibiu, din data de 9 mai, va reprezenta un bun prilej de a transmite un mesaj de unitate, de angajament pro-european și de a proiecta o perspectivă pozitivă pentru viitorul Uniunii Europene.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Diaspora Iohannis a semnat, în direct, un nou decret privind votul anticipat și votul prin corespondență

23 Jul 2019 337

Klaus Iohannis, candidat la prezindențialele din toamnă 2019

23 Jul 2019 415

Klaus Iohannis a semnat decretul privind conferirea titlului de „Luptător pentru Victoria Revoluției din Decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant”

22 Jul 2019 330

Decrete semnate de Kalus Iohannis. Noi legi promulgate de preşedinte

22 Jul 2019 351

Decrete semnate de președinte Procurori, eliberați din funcții la Constanța și Tulcea. Trei judecători au fost numiți în funcții

19 Jul 2019 408

Decrete semnate astăzi de președintele României

18 Jul 2019 364

Charlotte Knobloch, comisar responsabil pentru Memoria Holocaustului, decorată prin decret semnat de preşedinte

18 Jul 2019 283

Decrete importante semnate azi de preşedintele României

17 Jul 2019 381

Preşedintele României, Klaus Iohannis, îi acordă Simonei Halep Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler

15 Jul 2019 674

Decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Iohannis. Un general din MApN trece în rezervă

15 Jul 2019 2465

Liderul PSD, Viorica Dăncilă „Cu siguranţă prezidenţiabilul PSD va intra în turul doi al alegerilor şi noi sperăm să şi câştigăm”

13 Jul 2019 494

Simona Halep, felicitată de președintele Klaus Iohannis după victoria incredibilă din finala turneului de la Wimbledon

13 Jul 2019 675

Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale, semnat de președintele Iohannis

12 Jul 2019 521

Fost ministru numit în funcția de ambasador al României în Belgia. Decretul, semnat de președintele Iohannis

12 Jul 2019 606

Decrete semnate de Iohannis Un colonel, judecător militar, s-a pensionat. Un chestor de poliţie şi-a încetat raporturile de serviciu

12 Jul 2019 1955