Stiri calde

Klaus Iohannis a primit-o la Palatul Cotroceni pe ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Croației, Marija Pejčinović Burić

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a primit-o vineri, 15 martie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Marija Pejčinović Burić, Viceprim-ministru și Ministru al Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta a efectuat-o la București.

Întrevederea cu ministrul de externe croat a vizat subiecte aflate pe agenda bilaterală, europeană și regională.

Cei doi interlocutori au evidențiat nivelul excelent în ceea ce privește dialogul politic bilateral, marcat de o agendă intensă de întrevederi la toate nivelurile.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța consolidării și a cooperării economice, care să permită atingerea potențialului de dezvoltare al celor două țări.

În cadrul discuției, a fost evidențiat rolul de punte de legătură dintre cele două ţări pe care îl reprezintă comunitățile românofone din Croația și minoritatea croată din România. În context, ministrul de externe a salutat tratamentul de care beneficiază minoritatea croată în România.

Președintele României a evidențiat importanța continuării coordonării strânse româno-croate din perspectiva deținerii, pentru prima dată pentru ambele țări, a Președinției Consiliului Uniunii Europene în cadrul aceluiași Trio, alături de Finlanda. În context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că țara noastră a înregistrat, până în prezent, rezultate bune în exercitarea mandatului de Președinție la Consiliul Uniunii Europene.

Cei doi interlocutori și-au exprimat preocuparea cu privire la procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, în contextul rezultatului votului din Camera Comunelor prin care a fost respins, pentru a doua oară, Acordul de Retragere. Președintele României a reiterat sprijinul țării noastre, inclusiv în calitate de Președinție a Consiliului UE, pentru o retragere ordonată a Marii Britanii, respectiv pentru a pune bazele unei relații viitoare cât mai apropiate între Uniunea Europeană și Regatul Unit.

În plan regional, cei doi interlocutori au evidențiat conlucrarea foarte bună în promovarea Inițiativei celor Trei Mări, care își propune, printre principalele obiective, creșterea coeziunii la nivelul Uniunii Europene. 

Președintele Klaus Iohannis și ministrul de externe Marija Pejčinović Burić  au exprimat încrederea că Summitul informal de la Sibiu, din data de 9 mai, va reprezenta un bun prilej de a transmite un mesaj de unitate, de angajament pro-european și de a proiecta o perspectivă pozitivă pentru viitorul Uniunii Europene.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Robert Turcescu (PMP) - „Deși întrebările de la referendum nu sună foarte emoțional, miza este dincolo de aceste întrebări, este aceea de a pune încă o stavilă atacurilor PSD-ALDE asupra justiției și nu numai!“ (video)

26 Apr 2019 723

Rareş Bogdan - „PNL va ataca la CCR modificările aduse celor două Coduri şi îi vom opri şi de această dată!“

26 Apr 2019 95

Premierul Viorica Dăncilă va merge la referendumul privind justiţia. În ce condiții va refuza să participe

25 Apr 2019 175

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va face campanie pentru referendumul din 26 mai

25 Apr 2019 196

Mai mulți artiști, decorați de președintele României cu ocazia Zilei Mondiale a Artei. Printre aceștia și un grafician din județul Tulcea

25 Apr 2019 355

Președintele Klaus Iohannis „PSD-ul, cu siguranţă, va încerca prin toate mijloacele să boicoteze acest referendum”

25 Apr 2019 202

Premierul Viorica Dăncilă îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis motivarea respingerii propunerilor de miniştri

25 Apr 2019 283

PNL susține referendumul declanșat de Președintele Klaus Iohannis (video)

25 Apr 2019 109

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru organizarea referendumului național. La ce întrebări trebuie să răspundem

25 Apr 2019 377

Ultimă oră! Klaus Iohannis a semnat. Cine sunt miniștrii interimari

24 Apr 2019 484

Decrete semnate de Klaus Iohannis. Mai multe legi au fost promulgate

24 Apr 2019 568

Klaus Iohannis, întâlnire cu Comisia de la Veneția, la Palatul Cotroceni

24 Apr 2019 370

„Președintele refuză colaborarea instituțională” Viorica Dăncilă va transmite noile propuneri pentru miniștrii interimari

23 Apr 2019 365

De Ziua Forțelor Terestre, președintele Iohannis a decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Terestre

23 Apr 2019 1107

Președintele României a semnat decretul privind eliberarea din funcția de procuror a lui Mircea Negulescu

22 Apr 2019 266