Klaus Iohannis, atac dur la adresa PSD „Am fost atât de aproape să intrăm în Schengen dar aleşii PSD-işti au început să facă praf justiţia”

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, sâmbătă, că amânarea deciziei de aderare a României la spaţiul Schengen a fost determinată de preluarea puterii de către Partidul Social Democrat (PSD), scrie AGERPRES.

El a declarat, la Iaşi, cu prilejul lansării cărţii "EU.RO. Un dialog deschis despre Europa", că România a fost foarte aproape de a intra în Schengen, însă câştigarea alegerilor de către PSD, urmată de demersurile de modificare a legilor justiţiei, a blocat procesul de aderare.

"Am fost, uite, atât de aproape, atât de aproape, vă jur, să intrăm în Schengen, dar au fost aleşi PSD-iştii şi au început să facă praf justiţia şi atunci toată discuţia s-a oprit. Deci ... din cauza PSD nu suntem astăzi în Schengen şi vă spun asta cu toată răspunderea, pentru că ştiu ce vorbesc. Dacă am fi continuat consolidarea statului de drept, lupta anti-corupţie, care este urâtă, fiindcă răscoleşte toată mizeria din politică, astăzi am fi fost în Spaţiul Schengen şi astăzi nu am mai fi discutat despre MCV, Mecanismul de Cooperare şi Verificare, şi vă spun asta cu toată răspunderea. Nu din cauza voastră sau a francezilor, sau a olandezilor nu suntem în Schengen. ... din cauza PSD", a afirmat Iohannis.


Preşedintele a menţionat că nu vrea nimeni să se conexeze cu o ţară în care corupţia nu este sub control.

"Discuţia despre Schengen este veche şi faptul că noi nu am intrat în spaţiul Schengen se motivează în două feluri: o motivaţie este legată de felul cum ne comportăm noi, este vorba de spaţiul statului de drept şi al corupţiei. Nu vrea nimeni să se conexeze cu sistemele lui sensibile cu o ţară în care corupţia nu este sub control. Noi luptăm împotriva corupţiei, dar mai avem un pic de lucru atâta vreme cât ăia stau în vârful statului, ştiţi despre cine vorbesc. Asta ţine de noi şi ne-o spun unii în faţă. Degeaba ne supărăm. Ne-au spus-o: 'rezolvaţi-vă statul de drept şi mâine sunteţi în Schengen'. Ok, hai la treabă. A doua explicaţie nu ţine de noi. Este vorba de migraţie, migraţia necontrolată. Nu au încredere că ştim să gestionăm fluxul migraţional şi aici trebuie să spun că se înşeală. Noi ştim să gestionăm, l-am gestionat şi l-am gestionat foarte bine. Deci, acest argument extern de fapt nu ţine. Asta le-am tot repetat şi le-am tot spus. Credeţi-mă, am discutat de sute de ori cu toţi liderii europeni", a mai spus Iohannis.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 314

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 393

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 429

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare

21 Mar 2024 506

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 417

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 425

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1755

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 453

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 687

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 738

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 402

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 393

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 428

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 836

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 540