Klaus Iohannis, cenzurat. Pasaje ample din carte au fost eliminate

Cunoscuta carte semnată de președintele Klaus Iohannis, "Pas cu pas", a fost publicată în China, însă din versiunea tradusă au fost eliminate ample pasaje din textul original, informează astăzi B1 Tv.

Din volumul autobiografic al președintelui României, chinezii au exclus paragrafele în care Iohannis spune că îi detestă și îi urăște pe comuniști sau în care critică regimul ceaușist. Editura Zhong Yi din Beijing a exclus din volumul “Pas cu pas” pasaje întregi care nu au convenit autorităților comuniste chineze.

Paragrafele eliminate sunt următoarele:

“Experiența respectivă, în timpul comunismului, a însemnat o totală pierdere de vreme: totul era aberant. Eu pot să accept foarte ușor disciplina dacă înțeleg sensul din spatele ei. Însă disciplina aceea era un nonsens total” - paginile 20-21.

“Și eu, și prietenii, și colegii mei de școală îi detestam pur și simplu pe comuniști și întregul lor sistem. Evident că lumea asculta Radio Europa Liberă. La petreceri se spuneau bancuri despre comuniști. La vremea respectivă, în Sibiu nu a existat, după știința mea, niciun fel de opoziție organizată împotriva sistemului, iar singura formă în care am înțeles eu să-mi manifest disprețul față de comuniști au fost acțiuni de nesupunere civică, absolut banale. Nu am fost un dizident anticomunist. Doar i-am urât, nu i-am putut suferi. Atât. Erau lucruri banale” - paginile 22-23.

“Am stat și la cozi, n‑aveam încotro, eram obligat s-o fac, la fel ca toata lumea în acele zile. Atmosfera generala mi s-a părut, în schimb, aspectul cel mai descurajant: oameni care nu prea mai aveau speranțe.  Noi, tinerii, credeam că există șanse să se schimbe lucrurile, cândva, însa oamenii mai în vârstă nu credeau că se mai poate lega ceva. Lipsa aceasta de speranță mi se parea dezolantă. Mi se pare trist ca astăzi unii romani îl regretă pe dictatorul Nicolae Ceaușescu. Eu am fost, cum am mai spus deja, un anticomunist în privat. Am fost împotriva comunismului ca individ, la nivel personal, la fel ca toata familia mea. Atunci nu aveai căi de a exprima aceste lucruri, decât în anumite situații de nesupunere civică, despre care am povestit. Sunt un anticomunist convins și cred că Ceaușescu a fost unul dintre cei mai toxici români. Mulți spun că a fost bine pe vremea lui pentru că toată lumea avea o casă și o locuință, deși toată lumea făcea bancuri la adresa lui. Însă uităm de crimele în masă, de faptul ca nu puteam să ne spunem părerea cu voce tare, uităm de viața gri, uităm de martiri, de călcarea în picioare a simbolurilor naționale, de falsificarea istoriei; reținem doar lucrurile bune, ca într-un „filtru roz al memoriei“. Uităm de discriminarea confesională, de faptul că nu puteai să călătorești dacă nu erai parte din sistem sau apropiat al sistemului. Vă amintiți cum ne trezeam la 4 dimineața pentru două sticle de lapte? Sau că de multe ori nu aveam ce să punem pe masă? Se pare că am uitat, culmea!, tocmai aceste lucruri. A fost cea mai grea perioadă din istoria recenta a Romaniei” paginile 23-24.

Administrația Prezidențială nu a făcut nicio precizare cu privire la acest caz până la momentul publicării acestei știri.

Editura susține ca a avut acordul pentru „adaptarea ediției”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iohannis Dosarul Schengen nu a mers cum ar fi trebuit (VIDEO)

13 Dec 2023 776

Klaus Iohannis vine în Delta Dunării! Cum se va desfășura vizita

01 Sep 2023 775

Klaus Iohannis a semnat decretul. Intră în vigoare de la 1 iulie! Vizați, operatorii economici

17 May 2022 1680

Klaus Iohannis, întrevedere cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola

18 Feb 2022 1254

Procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, eliberat din funcție. Decret semnat de președintele Iohannis

16 Feb 2022 1753

LIVE Președintele Klaus Iohannis și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prezenți la Baza Militară Mihail Kogălniceanu- „Este important să avem un flanc estic puternic“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Feb 2022 3123

Decret de decorare, semnat de președintele Klaus Iohannis

31 Jan 2022 1223

UPDATE. Evenimentul a fost anulat Klaus Iohannis participă la manifestările dedicate aniversării a 30 de ani de la obținerea independenței Republicii Moldova

27 Aug 2021 1584

Klaus Iohannis anunţă decorarea Muzeului Naţional Cotroceni, la 30 de ani de la înfiinţare

10 Jul 2021 1866

Klaus Iohannis, despre dezvoltarea și modernizarea României

28 May 2021 1356

Klaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

26 Apr 2021 1515

Klaus Iohannis, conferință de presă la Palatul Cotroceni

02 Sep 2020 1337

Klaus Iohannis, între aplauze și huiduieli la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române

24 Jan 2020 2404

Decrete semnate de Kalus Iohannis. Noi legi promulgate de preşedinte

22 Jul 2019 1994

Emoţii pentru preşedintele Klaus IohannisProcesul de incompatibilitate se încheie astăzi

21 Jan 2015 1859