LIVE TEXTKlaus Iohannis, conferință de presă în contextul acuzațiilor la adresa DNA - ”Niște penali încearcă sa atace DNA”

Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă astăzi la ora 20:15, în contextul acuzațiilor aduse Direcției Naționale Anticorupție.

Astăzi, Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că săptămâna viitoare va prezenta în Parlament raportul de evaluare privind activitatea DNA, a DIICOT şi a Ministerului Public. El a ţinut să precizeze că înainte de a accepta postul de ministru a primit garanţii de neimplicare a factorului politic în activitatea Ministerului Justiţiei, fapt care s-a respectat şi se respectă şi în prezent, potrivit Digi 24.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, miercuri seară, că nu are niciun motiv să demisioneze pentru că a respectat legea, iar întrebată despre o posibilă decizie de revocare a sa, ea a răspuns că „ministrul Justiţiei ştie ce criterii are în vedere, dacă are în calcul aceasta variantă”.

UPDATE:

Declarațiile președintelui:

Avem - oare a câta oară - un scandal în spațiul public și cred că de data aceasta destul de multa lume se așteaptă sa-mi expun opinia.
Lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte: niște penali fac o încercare disperată să atace si sa discrediteze DNA și conducerea sa.

Această încercare este una jalnică și neconvingătoare.

Iar opinia mea despre munca DNA o cunoașteti: DNA și conducerea DNA fac o treabă foarte bună, iar acest atac din partea unor penali este de natură să confirme că DNA face o treabă bună.


Am avut în această după-amiază o intalnire despre care cred ca e bine sa stiti. Am primit pe premierul Dăncilă și pe domnul Dragnea la Cotroceni.

Această întâlnire a fost planificata încă de când noul Guvern a depus jurământul.

Rostul întâlnirii a fost de a defini cadrul colaborării instituționale între mine și noul Guvern.

Am discutat despre nevoia de colaborare în unele proiecte de importanta nationala. Primul și cel mai important, pregatirea pentru președinția Consiliului UE.

Al doilea mare program e evident Centenarul. Centenarul nu e doar al cuiva, e al Romaniei și al românilor și cred că e nevoie de o coordonare a acțiunilor.

O chestiune punctuală: am invitat în această toamnă la Summitul ”Inițiativa celor trei mari”, mai mulți președinți din regiune.

Întrebări:
  • V-ati exprimat folosind sintagma "niste penali". Foarte specific, cum definiti dvs aceasta sintagma: persoane suspecte, urmarite penal, inculpate sau condamnate definitiv? Potrivit Constitutiei, toate beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Si cand in mandatul dvs, potrivit art 80, alin 2 din Constitutie, - presedintele vegheaza la buna functioneaza a institutiilor - cand v-ati exercitat acest rol de mediere, in conditiile inc are procurorul-sef DNA s-a constatat ca a ncalcat de doua ori decizii ale CCR, cand v-ati exercitat roluld e mediator intre institutiile statului?

Iohannis: Asta cu penalii am explicat-o de suficiente ori, nu e cazul sa revin.

De fiecare dată când apare o problema publică, m-am implicat în felul în care am ințeles la momentul respectiv.
 
  • Totuși, cum definiți sintagma "niște penali"?

Iohannis: Așa este, mulțumesc. Următoarea întrebare.
 
  • Spuneati ca v-ati exercitat dreptul de a media in diverse ocazii. Cum ati mediat in scandalul dintre Kovesi si ceilalti? Nu vedeti o problema la DNA dupa aparitia unor inregistrari extrem extrem de grave?

Iohannis: Justitia se infaptuieste in sala de judecata. In aceasta situatie, nu ma vad cemat sa mediez intre DNA si persoane inculpate. Nici nu e nevoie. In aceasta speta, judecatorii isi vor spune cuvantul, dupa care vom afla concluziile.
 
  • Ministrul Justitiei si dna Kovesi au fost chemati la Cotroceni la discuții, de exemplu?
Iohannis: De exemplu, cu dl Toader voi avea o discuție.
 
  • Vedeti elemente pentru revocarea doamnei Kovesi? Ati primit un raport de la Parlament care spune ca dna Kovesi a fost acasa la un om politic

Iohanis: Am primit raportul, e în studiu.
 
  • Ministrul Justitiei a spus ca la preluarea mandatului a primit promisiunea ca nu vor exista presiuni politice. Dupa intalnirea de azi cu premierul si cu Liviu Dragnea, aveti incredere ca analiza activitatii DNA se va face fara presiuni politice?

Iohannis: V-am relatat pozitia doamnei premier, nu mi s-a parut ca se fac presiuni asupra ministrului Justitiei.

Este un profesionist renumit, si cu siguranta pozitia cu care va iesi va fi bine fundamentata juridic.
 
  • In legatură cu afirmatia de aseara a dnei Kovesi, privind raportul Inspectiei Jusidicare. ce legitimitate mai are sefa DNA, cand a mintit public in legatura cu un document oficial?
Iohannis: Cred ca va referiti la chestiuni din auzite, asa nu comentez. Nu comentez spusele altora. Nu vad unde e minciuna, nu stiu la ce va referiti.
 
  • Atat dvs cat si dna Kovesi va referiti la un atac concertat asupra Justitiei. Ati p[rimit informari de la servicii cu privire la acest asalt concertat?

Iohannis: Aceste informari de la servicii au antetul Secret sau Strict Secret si stiti bine ca nu pot nici sa confirm, nici sa infirm.

 
  • De ce l-ati chemat si pe dl Dragnea, ca si el e penal, conform definitiei dvs?

Iohannis: Apropo de chemat, cu ocazia investitutii am fost intrebat daaca dupa cateva zile de exercitiu al functiunii voi fi de acord sa avem o intalnire intre noi trei. Am fost de acord si azi am avut aceasta intalnire.
 
  • Ati reusit sa parcurgeti stenogramele din media?

Iohannis: Nu.
 
  • Ce asteptari aveti de la Tudorel Toader?

Iohannis: Asteptarile uzuale de la un ministru profesionist. Sa trateze domeniul cu maxima seriozitate, competenta, profesionalism si curaj.

 
  • Regretati faptul ca ati acordat a treia sansa PSD sa guverneze?

Iohannis: E un pic devreme pentru evaluare. Azi am avut prima intalnire cu doamna premier de la investire. Va ma dura un pic pana se poate face o evaluare.

 
  • Cu cine ati discutat institutional mai mult despre Ministerul Justitiei, cu doamna premier sau cu domnul Dragnea?

Iohannis: Cu doamna premier, evident.
 
  • Ati conditionat cumva aceasta buna colaborare instituitonala cu Puterea?

Iohannis: Nu stiu in ce sens. Am colaborat cu toate guvernele. Cred ca rolul presedintelui e si sa inlesneasca colaborarea cu Guvernul, ca sa rezolve problemele tarii.
 
  • Ma refeream la bunul mers al Justitiei sau modificari legislative la care tineti

Iohannis: Cred ca nu trebuie sa amestecam lucrurile prea tare. Nu am vorbit despre legile justitiei, ele sunt in alta parte. La momentul oportun voi face declaratii publice despre intentiile mele.
 
  • Este corect sa spunem ca nu o veti revoca pe doamna Kovesi?

Iohannis: Asta cu revocarea constat ca e o preocupare intensa ins patiul; public. Momentan, sincer, nu vad motive de revocare. Dar s-ar putea sa existe unele pe care nu le cunosc eu si le stie domnul ministru.

Inca o data: acum nu cunosc motive de revocare. Cum s-a aflat ca nu a existat la nici un control la DNA, altul decat cel de anul trecut, nu a existat nici macar o discutie la nivelul conducerii DNA, m-ar surprinde ca asa peste noapte sa apara motive pentru o ipotetica solicitare de revocare.

 
  • In momentul ivnestirii guvernului, ati avut o discutie cu presedintele PSD. Ce ati discutat?

Iohannis: Am avut o discutie scurta in doua puncte: despre vizita mea la Bruxelles si am convenit aceasta intalnire cu doamna premier.
 
  • Cum vedeti finalizat scandalul din jurul DNA?

Iohannis: Se va finaliza singur. Nu stiu cate casete o sa mai prezinte cei care le-au prezentat pana acum, dar nu conteaza. Acest film l-am mai vazut acum un an, cand un inculpat a disparut si au aparut casete. Cred ca aceste lucruri trebuie lasate justitiei pentru rezolvare.
 
  • Au fost dezvaluiri facute de Liviu Dragnea despre seful SPP, Lucian Pahontu.

Iohannis: Am auzit vehiculate in spatiul public. Mie nu mi-a relatat asa ceva. Am o opinie destul de clara despre SPP: e un corp de profesionisti, care fac o munca foarte buna, foarte grea, ii apreciez si nu numai eu, si multi altii ii apreciaza. De exemplu, ONU apeleaza frecvente la SPP pentru protectia unor demnitari trimisi in zone complicate.

Parca si in Parlament exista asa o intentie de a forma un fel de comisie pentru verificarea activitatii. Activitatea SPP si a conducerii SPP e analizata de CSAT, iar demersul din Parlament mi se pare o aflare in treaba politicianista. Daca s-ar fi vrut analizarea SPP, se putea face fara probleme in comisiile de aparare, fara probleme.
 
  • Ați primit informații care să exceada cadrul legal de la SPP?

Iohannis: Nu am primit și nu am cerut. Am o relatie buna si corecta cu cei din subordinea mea si nu i-as expune la asa ceva.

 
  • Legat de activitatea DNA, dvs ati venit si cu o strategie nationala de aparare care a inclus problema defrisarilor. Cum considerati ca s-au descurcat, dat fiind ca nu exista niciun dosar despre defrisari ilegale?

Iohannis: Imi amintesc o declaratie a doamnei ministru Pana ca defrisarile ilegale sunt sub control si datorita legii promovate de domania sa.
 
  • Potrivit Art 80, alin 2, din Constitutie, privind rolul preseintelui, trebuie sa va exercitati rolul de mediator. ocietatea discuta de cateva saptamani de niste lucruri petrecute in DNA Ploiesti in care atat justitiabilii, cat si procurorii discuta despre niste probe false care ar trebui sa existe in dosare. Ca mediator in societate, considerati ca buna fucntionare a justitiei sta in prezentarea de probe false?

Iohannis: O intreb pe doamna consilier Barsan daca mai sunt colegi care nu au pus intrebari.
 
  • Deci nu imi raspundeti la intrebare?
Iohannis: ...
 
  • Ca sa nu fie nici un dubiu, ce inseamna sintagma "niste penali" si Liviu Dragne apoate fi considerat penal?

Iohannis: Le-am explicat cu alte ocazii, multumesc.
 
  • Cat de aproape sunteti de declansarea referendumului pe tema justitiei?

Iohannis: Deocamdata cred ca trebuie lamurite legile justitiei, care sunt in procedura parlamentara. Dupa aceea vor ajunge la mine, daca e nevoie voi face anunturile respective, dupa care putem sa discutam si despre altceva.
 
  • Daca va exista cerere de revocare a doamnei Kovesi, veti tine cont de avizul CSM?K.I.: CSM s-a dovedit o institutie dedicata si iau toate demersurile CSM foarte in serios.
Iohannis: CSM s-a dovedit o institutie dedicata si iau toate demersurile CSM foarte in serios.

Conferința de presă s-a încheiat.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 631

Oficial! 21 de polițiști de la Frontieră și un inspector de la Antifraudă, trimiși în judecată de DNA

27 Mar 2024 645

Patru inspectori de trafic rutier și Popovici Florin Mădălin, viceprimarul comunei Sârbi, județul Bihor, trimiși în judecată de DNA

25 Mar 2024 487

DNA a trimis în judecată un șofer! Dare de mită, ultraj, distrugere și amenințare

25 Mar 2024 393

Achitare la Tribunalul Tulcea, într-un dosar al DNA Constanța! Vizat, „obiectivul turistic sat pescăresc tradițional“ (MINUTĂ)

24 Mar 2024 975

(VIDEO) Patru persoane trimise în judecată de DNA Constanța, menținute în arest preventiv! Decizia nu este definitivă

23 Mar 2024 672

Tribunalul Constanța, al 7-lea termen în dosarul lui Liviu Cristian Negoiță, primarul din Cernavodă!

23 Mar 2024 540

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 643

Avocat din Baroul Ialomița, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Mar 2024 442

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, declarații după perchezițiile DNA Constanța - „Am încredere în justiție. Am avut mereu!“

22 Mar 2024 514

Trimis în judecată de DNA Constanța Ermil Chelariu, fost director general în CJC, își va recupera telefonul mobil marca Iphone 14

21 Mar 2024 677

Un an de închisoare cu amânare pentru Laura Bobeș, fosta șefă al Serviciului Resurse Umane din cadrul Primăriei Constanța! (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 663

Un an de închisoare cu amânare pentru Viorela Mirabela Călin, fost consilier juridic superior la Primăria Constanța (MINUTĂ+DOCUMENT)

21 Mar 2024 696

Procurorii DNA la sediul CJ Averea și interesele lui Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași! (DOCUMENT)

21 Mar 2024 6959

Procurorii DNA Constanța efectuează percheziții la Consiliul Județean Călărași!

21 Mar 2024 783