Klaus Iohannis, declaraţie de presă comună cu președintele Republicii Arabe Egipt - "Egiptul - unul dintre prietenii tradiționali ai României"

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 19 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă comună cu Președintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah El-Sisi.

Declarația completă a Președintelui României, Klaus Iohannis:

„Bună ziua! Domnule Președinte, Onorați membri ai delegațiilor, Doamnelor și domnilor,

Este o deosebită plăcere pentru mine să îl primesc astăzi în vizită oficială în România pe domnul Abdel Fattah El-Sisi, Președintele Republicii Arabe Egipt.

Această vizită se înscrie în dialogul intens la nivel înalt pe care l-am avut în ultimul timp, fiind a treia noastră interacțiune în decurs de 6 luni – și sunt convins că acest ritm energic va stimula relația noastră bilaterală pe toate palierele relevante.

După 113 ani de relații diplomatice, relația noastră este foarte solidă, Egiptul fiind unul dintre prietenii tradiționali ai României în regiunea Orientului Mijlociu și în Africa.

În cadrul consultărilor de astăzi, am exprimat satisfacția pentru nivelul în creștere al schimburilor comerciale bilaterale, Egiptul fiind unul dintre principalii parteneri comerciali ai României în regiune.

De asemenea, am pledat pentru diversificarea comerțului și stimularea investițiilor reciproce în domenii precum IT, turism, energia, industria, construcțiile civile și infrastructura.

Am exprimat convingerea că recenta rundă a Comitetului mixt de cooperare economică, științifică și tehnică, desfășurată la Cairo în februarie, acest an, a avut un rol important în dezvoltarea cooperării economice și sectoriale dintre țările noastre.

Având în vedere faptul că, în prezent, România exercită Președinția Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul pe cea a Uniunii Africane, evidențierea priorităților, respectiv a realizărilor pe care le-am avut în cadrul acestor mandate a ocupat, firește, un loc important.


România a fost întotdeauna - dintr-o perspectivă bilaterală și, în ultimii 12 ani, ca stat membru al Uniunii Europene - un prieten și un susținător al Egiptului, inclusiv prin sprijinirea implementării programelor Uniunii Europene de acordare de asistență.

România sprijină cu tărie consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană-Egipt în toate componentele sale. Acest parteneriat este important pentru stabilitatea și prosperitatea Mediteranei, a Orientului Mijlociu și a Africii, dar, evident, și a Europei.

Salut, pe această cale, progresul înregistrat pe paliere importante ale cooperării dintre Uniunea Europeană și Egipt, precum dezvoltarea socio-economică, cercetarea științifică, energia, gestionarea migrației și combaterea terorismului.

În cadrul discuțiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluțiile înregistrate într-o serie de dosare regionale. Atât România, cât și Egiptul sunt interesate de stabilizarea situațiilor de criză din Orientul Mijlociu și zonele de vecinătate ale ambelor țări, de combaterea terorismului, gestionarea fluxurilor migratorii, creșterea economică sustenabilă.

Am exprimat profunda apreciere pentru eforturile întreprinse de Egipt și de domnul Președinte personal în vederea consolidării securității regionale, precum și pentru contribuția activă la gestionarea migrației.

Egiptul are un rol important în regiune și, prin abordarea sa echilibrată față de provocările complexe din zonă, reprezintă un factor esențial moderator în Orientul Mijlociu și Africa.

Vă mulțumesc, domnule Președinte, și vă rog să luați cuvântul!”

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 391

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 428

Președintele Iohannis a promulgat Legea „2 Mai“ – Traficul de droguri de mare risc, pedepsit cu închisoare cu executare

21 Mar 2024 505

CCR permite posesorilor de permis categoria B să conducă scutere

20 Mar 2024 413

Decretul semnat de Klaus Iohannis Anul 2025 va fi „Anul Centenar al Patriarhiei Române”

19 Mar 2024 423

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 1678

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 449

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 683

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 735

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 398

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 392

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 426

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 834

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 539

Iohannis- „Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană”

09 Mar 2024 468