Klaus Iohannis, despre urmările modificărilor legilor justiţiei. Președintele nu exclude referendumul

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, într-o discuţie informală cu jurnaliştii, că există riscul ca România să fie sancţionată de UE, pe modelul Poloniei, iar ”urmările vor fi pe măsura gravităţii modificărilor”. El a spus că efectele OUG 13 încă persistă şi că în afară nu se înţelege ce doreşte România pare că mai degrabă vrea să o ia înapoi. Preşedintele nu exclude posibilitatea referendumului, dar încă aşteaptă să-i vină rândul la mutare, scrie România TV.

"Parlamentarismul acesta de bulibăşeală şi avarie trebuie să înceteze", a spus şeful statului, în discuţia informală cu jurnaliştii, potrivit News.ro, preluat de România TV.


Ziariştii l-au întrebat de ce crede că actuala coaliţie majoritară se grăbeşte atât de tare cu legile justiţiei, iar preşedintele a replicat că "penalii" au intrat puţin în panică.

Klaus Iohannis a menţionat că nu a considerat că trebuie să fie mai vocal în această perioadă, ci mai încolo, iar acum cei vizaţi de aceste legi trebuie să fie mai vocali. "Eu mi-am spus părerea. Nu cred că o repetare ad infinitum ar ajuta", a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă se gândeşte la referendumul privind justiţia, Iohannis a răspuns afirmativ, dar îl păstrează "pentru când va fi".

În privinţa ipotezei de a bloca legile justiţiei prin nepromulgare, chiar dacă ar putea fi suspendat, Klaus Iohannis a spus că nu ştie pe cine ar ajuta, poate doar pe cel care vrea să îi ia locul.

Preşedintele nu a discutat nici cu premierul, nici cu ministrul Justiţiei despre legile justiţiei. "N-am ce vorbi cu premierul despre ce face Parlamentul. N-am vorbit nici cu ministrul Justiţiei", a spus el.

Întrebat dacă a vorbit cu reprezentanţii sistemului judiciar, preşedintele a replicat: "Eu n-am vorbit, ministrul Justiţiei ar trebui să vorbească, dar ministrul Justiţiei are alte preocupări decât să vorbească cu reprezentanţii sistemului judiciar despre îngrijorările lor".

Klaus Iohannis a mai spus că ministrul Tudorel Toader îl evită. "Nu vi s-ar părut normal să mă anunţe când a demarat procedura de modificare a legilor justiţiei?", a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă România riscă să fie sancţionată la fel ca Polonia, Klaus Iohannis a răspuns: "Acest risc există. Dacă cineva crede că modificările legilor justiţiei vor rămâne fără urmări, e căzut din lună, iar urmările vor fi pe măsura gravităţii modificărilor".


El a spus că efectele OUG 13 încă persistă şi că în afară nu se înţelege ce doreşte România pare că mai degrabă vrea să o ia înapoi.

Pe de altă parte, preşedintele a spus că un referendum pentru trecerea la monarhie nu este posibil: "Nu se poate face un astfel de refendum. Eu reprezint statul constituţional, iar statul paralel nu poate face referendum pentru revenirea la monarhie". Președintele a mai spus că i se pare foarte suspectă prietenia unora pentru monarhie acum şi că nu e exclus să fie o fumigenă.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele României, Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European

18 Apr 2024 433

Șeful jandarmilor din Constanța, trecut în rezervă. Decretul, semnat de Klaus Iohannis

16 Apr 2024 11038

Președintele Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, în ”Dosarul Mineriada”

16 Apr 2024 416

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 409

Legea privind calitatea apei destinate consumului uman, promulgată de președintele României

12 Apr 2024 413

Investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă, analizate de preşedintele României cu directorul General AIEA

09 Apr 2024 518

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1182

Iohannis a trimis spre reexaminare, legea care modifică OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

08 Apr 2024 395

Președintele României, Klaus Iohannis România - un veritabil pilon de securitate şi stabilitate în regiunea Mării Negre şi pe Flancul Estic

07 Apr 2024 429

Procurorul general îi solicită preşedintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Iliescu în dosarul Mineriadei din iunie 1990

03 Apr 2024 711

România, profund angajată în prioritățile Uniunii Europene pentru 2024-2029. Anunțul lui Klaus Iohannis (VIDEO)

03 Apr 2024 495

Iohannis, mesaj de Paștele Catolic- „Să ne îndreptăm gândurile și rugăciunile către cei în suferință“

30 Mar 2024 420

Președintele Klaus Iohannis „România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO“

29 Mar 2024 566

Klaus Iohannis despre candidatura pentru funcția de Secretar General al NATO - „Nu este niciun secret că am discuții bilaterale cu aliați“

21 Mar 2024 455

Klaus Iohannis „România are toate premisele pentru a deveni un lider regional în sectorul energiei nucleare, prin dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la Cernavodă“

21 Mar 2024 486