La ce banci ar trebui sa iti pastrezi economiile? Lista institutiilor la care depozitele sunt garantate a fost actualizata

Lista bancilor la care depozitele sunt garantate a fost actualizata, recent, de Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDB). Astfel, doar la 30 de institutii de credit depozitele de pana la 100.000 euro sunt in siguranta si vor fi restituite proprietarilor in cazul in care banca intra in faliment sau in incapacitate de plata. Pana in prezent, 31 de banci faceau parte din aceasta schema de garantare.

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este singura institutie din Romania care garanteaza depozitele populatiei si ale persoanelor juridice, inclusiv intreprinderi mici si mijlocii, atunci cand depozitele devin indisponibile la institutia de credit.

Mai precis, daca sunteti persoana fizica sau juridica si detineti un cont la o institutie de credit participanta la schema de garantare a depozitelor, FGDB va garanteaza sumele de bani depuse, in orice moneda, sub forma de: certificat de depozit nominativ, cont curent, cont de depozit, cont de economii, cont de card, cont comun, sau sub forma altor produse similare.

In cazul in care depozitul devine indisponibil la institutia de credit, FGDB asigura plata compensatiilor, in limita plafonului de garantare stabilit incepand cu 1 ianuarie 2011, de 100.000 de euro (in echivalent lei).

Altfel spus, veti putea fi compensat doar in aceasta limita, indiferent de cate depozite detineti la aceeasi institutie de credit. In cazul in care detineti conturi la mai multe institutii de credit, atunci aveti dreptul la compensatii de aceeasi valoare pentru fiecare din institutiile de credit la care sunteti titular de depozite, in cazul cand acestea devin indisponibile.
Ce banci participa la FGDB?

Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar a publicat lista institutiilor de credit participante la Fond, in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 589 din 18 septembrie 2013. Iata lista completa a institutiilor:

I. Banci — persoane juridice romane

1. ALPHA BANK ROMANIA — S.A.

2. ATE BANK ROMANIA — S.A.
3. Banca Comerciala CARPATICA — S.A.
4. BANCA COMERCIALA INTESA SANPAOLO ROMANIA — S.A.

5. Banca Comerciala FEROVIARA — S.A.
6. Banca Comerciala Romana — S.A.
7. Banca de Export-Import a Romaniei EXIMBANK — S.A.
8. Bancpost — S.A.
9. BANK LEUMI ROMANIA — S.A.
10. BANCA MILLENNIUM — S.A.
11. BCR BANCA PENTRU LOCUINTE — S.A.
12. Banca Romaneasca — S.A., membra a Grupului National Bank of Greece
13. Banca Transilvania — S.A.
14. BRD — Groupe Société Générale — S.A.
15. CEC BANK — S.A.
16. Credit Europe Bank (Romania) — S.A.
17. CREDIT AGRICOLE BANK ROMANIA — S.A.
18. GARANTI BANK — S.A.
19. LIBRA INTERNET BANK — S.A.
20. MARFIN BANK (ROMANIA) — S.A.
21. NEXTEBANK — S.A.
22. OTP BANK ROMANIA — S.A.
23. PIRAEUS BANK ROMANIA — S.A.
24. PORSCHE BANK ROMANIA — S.A.
25. ProCredit Bank — S.A.
26. RAIFFEISEN BANK — S.A.
27. Raiffeisen Banca pentru Locuinte — S.A.
28. ROMANIAN INTERNATIONAL BANK — S.A.
29. UniCredit Tiriac Bank — S.A.
30. VOLKSBANK ROMANIA — S.A.

II. Cooperative de credit — Case centrale

1. Banca Centrala Cooperatista CREDITCOOP

Anterior publicarii acestei liste, la 31 de banci (persoane juridice romane) depozitele erau garantate, fata de 30, numarul actul. Astfel, din noua lista lipseste RBS Bank, al carei portofoliu de retail a fost cumparat de catre UniCredit Tiriac Bank, se arata intr-un comunicat recent al bancii.

Important! ING Bank Romania nu se regaseste pe lista bancilor ale caror depozite sunt garantate, pentru ca are statut de sucursala si nu de persoana juridica romana.

Potrivit informatiilor de pe site-ul bancii, sumele depuse in conturi deschise la ING Bank sucursala Bucuresti sunt garantate de Schema de Garantare a Depozitelor din Olanda, avand in vedere ca subscrisa este sucursala a unei institutii de credit cu sediul intr-un stat membru al Uniunii Europene, respectiv a ING Bank N.V., societate bancara, cu sediul in Amsterdam, Olanda.

Astfel, sumele plasate la ING Bank N.V., inclusiv la ING Bank sucursala Bucuresti, de catre clientii persoane fizice şi intreprinderi mici in conturi curente, conturi de economii sau conturi de depozit sunt garantate in limita sumei de 100.000 euro/client, indiferent de numarul conturilor detinute la ING Bank NV. Din schema de garantare nu fac parte investitiile in actiuni, obligatiuni sau fonduri de investitii.

Pe scurt, in caz de probleme, banii va sunt garantati de fondul din Olanda, la care veti intreprinde toate demersurile.

Procedura aplicabila in cazul in care ING Bank N.V. ar fi declarata in incapacitate de plata presupune urmatoarele etape principale:

    Banca Nationala a Olandei comunica interventia acestui eveniment, precum si informatii despre activarea schemei de garantare a depozitelor (data activarii si procedura de urmat de catre clienti);
    In vederea primirii compensatiei, clientii au la dispozitie un termen de 3 luni de la data activarii schemei de garantare, pentru a formula cerere de compensare, fie on-line, fie prin posta;
    Banca Nationala a Olandei efectueza plata compensatiei in termen de 20 de zile lucratoare, termenul putand sa fie extins cu cel mult inca 10 zile lucratoare.

Citeste mai mult: avocatnet.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA o trimite în judecată pe Nadia Florentina Racz, fost inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor

23 Apr 2024 286

Ședință CJ Constanța Câți bani vor fi alocați pentru reabilitarea corpului C1 a Unității de Asistență Medico-Socială Agigea (DOCUMENT)

21 Apr 2024 424

Proiect finanțat cu bani europeni Primăria Constanța caută o firmă care va reabilita Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“. Contract de peste 6,7 milioane lei (DOCUMENT)

21 Apr 2024 459

Primăria Constanța va repara și va pune în funcțiune sistemul de irigații. Câți bani alocă?

20 Apr 2024 480

Cumpărări directe Constanța Câți bani va scoate din conturi Primăria Nicolae Bălcescu pentru dezinfecție interioară și exterioară?

19 Apr 2024 492

Licitații Constanța Comuna Dobromir investește peste 60.000 de euro, bani europeni, în dotări școlare (DOCUMENT)

17 Apr 2024 385

Licitații Constanța Străzile din comuna Dobromir și satul Lespezi, reabilitate și modernizate cu bani din PNDR (DOCUMENT)

15 Apr 2024 823

Horoscop pentru duminica, 14 aprilie 2024. Sunt zile bune pentru odihnă pentru una dintre zodii

14 Apr 2024 543

Horoscop pentru vineri, 12 aprilie 2024. Sunt posibile cheltuieli neprevăzute pentru una dintre zodii

12 Apr 2024 643

Mai multe femei din Constanța, păcălite de un fals militar american! Condamnare definitivă

10 Apr 2024 907

Ministerul Dezvoltării Două primării din județul Constanța au primit bani pentru investiții realizate prin etapele I și II ale PNDL

10 Apr 2024 2249

Mangalia caz penal O angajată a unei săli de jocuri de noroc acuzată că a furat bani din seif

09 Apr 2024 434

Primăria Constanța a emis autorizația de construire Începe reabilitarea Școlii Gimnaziale nr.39 „Nicolae Tonitza“ cu bani alocați prin PNRR

08 Apr 2024 670

Horoscop pentru săptămâna 08 - 14 aprilie 2024. Se anunță o perioadă de schimbări profunde pentru una dintre zodii

08 Apr 2024 642

Primăria Năvodari, județul Constanța a semnat contractul de finanțare Căminul Liceului Tehnologic „Lazăr Edeleanu”, renovat energetic cu bani din PNRR

07 Apr 2024 1130