La prezidenţiale, PSD, PNL, PMP, Macovei şi Tăriceanu au încălcat legea finanţării partidelor

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a dat publicităţii rapoartele de control al finanţării campaniei prezidenţiale de anul trecut, fiind constatată încălcarea Legii finanţării partidelor politice de către PMP, PSD, PNL, PER, Călin Popescu Tăriceanu şi Monica Macovei, informează Mediafax.

Inspectorii AEP au constatat, în urma controlului finanţării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2014, că Partidul Mişcarea Populară a încălcat Legea finanţării partidelor în sensul că pe materialele de propagandă electorală nu au fost imprimate „denumirea partidului politic sau a alianţei politice ori electorale care le-a comandat” şi „denumirea operatorului economic care le-a realizat”. PMP, partid al cărui candidat a fost Elena Udrea, a fost sancţionat cu amendă, conform legii, între 5.000 lei şi 25.000 lei.

De asemenea, AEP a constatat încălcarea legii finanţării partidelor şi în cazul Alianţei Creştin Liberale PNL-PDL, pentru încălcarea aceloraşi prevederi legale, fiind aplicată aceeaşi sancţiune Partidului Naţional Liberal. Din partea ACL, candidatul la prezidenţiale a fost Klaus Iohannis, actualul preşedinte al României, notează Mediafax.

În acelaşi sens a fost sancţionat şi candidatul independent Călin Popescu Tăriceanu pentru nerespectarea prevederilor menţionate.

În cazul candidatului independent Monica Macovei, AEP a constatat încălcarea prevederii conform căreia „cheltuielile privitoare la realizarea materialelor de propagandă electorală sunt suportate exclusiv de beneficiarii acestora - candidaţi independenţi, partide politice sau alianţe politice ori electorale”. În plus, Macovei nu a declarat la AEP prin intermediul mandatarului financiar, în termenul legal de cinci zile lucrătoare, primirea donaţiilor de la persoane fizice sau juridice în timpul campaniei electorale. Conform sursei citate, un alt articol de lege încălcat de Macovei priveşte faptul că la primirea donaţiei era obligatorie verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia. Europarlamentarul a fost sancţionat cu amendă între 5.000 lei şi 25.000 lei şi cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul încălcării legii finanţării partidelor şi campaniilor electorale, relatează Mediafax.

În acelaşi timp, Alianţa PSD-UNPR-PC, care l-a sprijinit la prezidenţiale pe Victor Ponta, a încălcat, conform AEP, prevederile care obligă la imprimarea pe materialele de propagandă a denumirii partidului care le-a comandat, dar şi a operatorului care le-a realizat. PSD-UNPR-PC a mai încălcat articolul care stabileşte declararea donaţiilor din campania electorală şi obligaţia de a cheltui aceste sume doar după comunicarea acestora la AEP. Mai mult, potrivit sursei citate, Alianţa PSD-UNPR-PC nu a respectat, prin mandatarul financiar, condiţia conform căreia acesta ”organizează evidenţa veniturilor primite pentru campania electorală, a transferurilor altor fonduri provenite din veniturile obţinute în afara perioadei electorale şi a cheltuielilor efectuate pentru campania electorală”. PSD a fost sancţionat cu amendă între 5.000 lei şi 25.000 lei şi cu confiscarea sumelor care au făcut obiectul contravenţiilor.

Un alt partid sancţionat a fost Partidul Ecologist Român, care a fost amendat şi i s-au confiscat sumele obţinute în afara condiţiilor impuse de legea finanţării partidelor politice.


Sursa: Mediafax

Sursa foto:imaginifrumoasenatura.weebly.com

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premierul Marcel Ciolacu „Societatea românească nu este pregătită încă pentru un preşedinte independent“

02 Dec 2023 490

Mircea Geoană „Alegerile de la anul sunt cele mai importante alegeri din ultimii 30 de ani din România“

24 Nov 2023 613

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, despre candidatura sa la alegerile prezidențiale. „Nu pot să le cer ceva colegilor si eu să mă dau la o parte” (VIDEO)

17 Nov 2023 493

Editorial Au mai rămas două luni din 2023, iar precampania electorală a început

08 Oct 2023 898

MAE nu recunoaște așa-zisele „alegeri prezidențiale” din regiunea Karabah

11 Sep 2023 764

​Cetățenii turci din Constanța votează pentru turul doi al alegerilor prezidentiale din țară lor (FOTO)

21 May 2023 1136

Interdicție la alegerile prezidenţiale pentru cei cu condamnări penale definitive

08 Jun 2022 1154

MAE nu recunoaşte alegerile prezidenţiale derulate în Osetia de Sud din Georgia

10 Apr 2022 1209

„Da, este adevărat“ Remus Cernea, primul candidat la alegerile prezidenţiale din 2024 (VIDEO)

23 Feb 2022 1727

UPDATE. Alegeri parlamentare în Republica Moldova 515 persoane au votat, până la ora 13.30, la Constanța (galerie foto)

11 Jul 2021 3163

Alegeri prezidențiale Republica Moldova 2020. Maia Sandu 57%-Igor Dodon 43% după numărarea a 99.07% din voturi

16 Nov 2020 2932

Trump sau Biden? Americanii au votat pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al SUA

03 Nov 2020 2229

LIVE TEXT Dezbatere finală Trump-Biden înainte de alegerile prezidențiale din SUA (galerie foto)

23 Oct 2020 3340

Retrospectivă. 2019, an electoral. Războiul Iohannis - PSD

01 Jan 2020 3409

Oficial de la AEP. PSD şi Viorica Dăncilă, cheltuieli de patru ori mai mari decât ale preşedintelui Iohannis, în al doilea tur al prezidenţialelor

29 Nov 2019 15603