Lansare de carte la Centrul Militar Medgidia. Evenimentul face parte din cadrul momentelor consacrate Centenarului Marii Uniri

Duminică 11 noiembrie 2018, ora 10.00,  la Cercul Militar din Medgidia va avea loc lansarea lucrării intitulate „Femei în uniformă pe frontul din Dobrogea, Elsie Inglis şi Spitalele femeilor scoțiene/ (Scottish Women’s Hospitals – SWH)“.
 
Potrivit reprezentanților Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilitâți, Sucursala Constanța, evenimentul face parte din cadrul suitei de momente consacrate Centenarului Marii Uniri, cu ocazia Zilei Armistițiului și Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.
 
Coordonatorii principali și, totodată, curatorii evenimentului sunt: Lt. colonel (r) Cornelia PRIOTEASA, Asist. Univ. Dr. Costel COROBAN în calitate de consultant științific și Alan CUMMING, coordonator al Proiectului Internațional „Ms. Elsie Inglis on the European Frontline of the First World War”.
 
Lucrarea este realizată sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale fiind dedicată unității  „Spitalele Femeilor Scoțiene”(Scottish Women’s Hospitals – SWH),  care au luptat de partea Alianței, în Marele Război, salvând mii de soldați răniți, sârbi, români și ruși, jertfindu-și viața pentru eliberarea pământului românesc.
 
Cu acest prilej va putea fi vizionată o expozitiei de fotografie tematică și vederi din Medgidia anilor 1916,  aflate în  Colecția de fotografie  a Bibliotecii Municipale din Medgidia.

În continuarea evenimentului, la Cimitirul Eroilor, la ora 12.00, va avea loc dezvelirea Plăcii comemorative inscripționate cu numele celor a 60 de voluntare scoțiene, doctorițe și asistente medicale și depunere de coroane la Monumentul Dr. Elsie Inglis și Piramidei Eroilor Sârbi, în cadrul ceremoniei militare organizate cu sprijinul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilitâți, Sucursala Constanța, Garnizoanei  Medgidia și Primăriei Municipiului Medgidia.

„Mă bucură foarte tare și sunt onorată, totodată, că reușim să aducem în atenția românilor un moment istoric foarte important care s-a petrecut pe aceste meleaguri: o alianță umană, dincolo de orice axă politică sau alianță de război, o jertfă a femeilor scoțiene care au luptat pentru salvarea vieților, fără să țină cont de teatrele de operații. În prag de Centenar al Marii Uniri, cred că este cea mai frumoasă metaforă a unirii în cuget și-n simțiri”, a declarat Cornelia Prioteasa.

Sursa foto: Medgidiacity.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogea145 Cristian Crăciun, președintele Sucursalei Constanța a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir“, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 2424

Imagini de la eveniment AMVVD Constanța. Veteranul de război Cezar Torozan, înmormântat cu onoruri militare (GALERIE FOTO +VIDEO)

12 Feb 2023 2370

ZIUA LIVE. Explicații detaliate și pe înțelesul tuturor despre cazul militarului din Mamaia deposedat de armă

22 Mar 2022 2456

AMVVD Constanța prezintă onorul generalului maior Radu Theodoru, oferindu-i emblema asociației!

21 Nov 2021 1289

ZIUA LIVE. Despre Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani. Ce spune președintele AMVVD Constanța

14 Oct 2021 2449

ZIUA LIVE. Un militar este militar tot timpul

13 Oct 2021 2153

ZIUA LIVE. Statutul militarilor veterani și al veteranilor în România. Cât de mult îi ocrotește statul

12 Oct 2021 2862

AMVVD Constanța ”Veteranii de război rămân tot mai puțini”

29 Apr 2021 2076

Veteran al teatrelor de operaţii Locotenent colonelul (r) Marius Presură a reprezentat AMVVD la Maratonul Argonauţilor

12 Apr 2021 2596

ÎPS Teodosie, de astăzi, membru al sucursalei AMVVD Mangalia

31 Jan 2021 1765

Gheorghe Rusu, fost șef al CECCAR Constanța, a murit în urma infectării cu coronavirus

13 Dec 2020 6027

Cetățean de onoare al Constanței Viceamiral (r) Zamfir Petre, președințele Asociației Veteranilor de Război, Filiala Constanța a decedat

15 Nov 2020 2276

AMVVD Constanța „Astăzi, la sfârșitul slujbei oficiată de IPS Teodosie, am avut plăcerea de-ai înmâna acestuia insigna AMVVD“ (video)

15 Nov 2020 3651

Vicepreședintele Asociaţiei militarilor veterani AMVVD Constanţa, confirmat cu Covid

28 Oct 2020 1923

Comandantul Forțelor pentru Operații Speciale, parte din conducerea AMVVD Constanța

26 Sep 2020 2447