Lanţul Baltic. Baltic Way Google a marcat împlinirea a 25 de ani printr-un Doodle special

Lanțul Baltic (numit și Lanțul Libertății; în estonă Balti kett, în letonă Baltijas ceļš, în lituaniană Baltijos kelias, în rusă Балтийский путь) a fost o demonstrație politică pașnică ce a avut loc la 23 august 1989, potrivit wikipedia.org.

Lanţul Baltic. Baltic Way. Aproximativ două milioane de oameni și-au dat mâinile formând un lanț uman lung de peste 600 km de-a lungul celor trei Țări Baltice – RSS Estonă, RSS Letonă și RSS Lituaniană, republici ale Uniunii Sovietice.
Lanţul Baltic. Baltic Way. El a marcat comemorarea a 50 de ani de la semnaraea pactului Ribbentrop-Molotov dintre Uniunea Sovietică și Germania Nazistă. Pactul și protocolul său adițional secret au împărțit Europa de Est în sfere de influență și au dus la ocuparea Țărilor Baltice în 1940. Evenimentul a fost organizat de mișcările baltice pro-independență: Rahvarinne din Estonia, Frontul Popular din Letonia și Sąjūdis din Lituania.

Lanţul Baltic. Baltic Way. Protestul a fost gândit pentru a atrage atenția întregii lumi arătând dorința populară de independență în cele trei entități.
El a ilustrat și solidaritatea între cele trei popoare. A fost descris ca o campanie de publicitate eficientă și ca o scenă emoționantă și impresionantă vizual.
Lanţul Baltic. Baltic Way. Evenimentul a dat ocazia activiștilor baltici să mediatizeze ocupația sovietică ilegală și să pună problema independenței Țărilor Baltice nu ca chestiune politică, ci ca problemă de morală. Autoritățile sovietice de la Moscova au răspuns cu retorică comunistă tipică, neluând nicio măsură constructivă care ar fi putut opri prăpastia ce se lărgea între Țările Baltice și Uniunea Sovietică.
În șase luni de la protest, Lituania a devenit prima republică sovietică ce și-a declarat independența.
În memoria evenimentului Google a creat, astăzi, un Doodle special.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.