Stiri calde

Lazăr Comănescu „Muntenegru a înțeles să se comporte în relația cu NATO ca un partener de încredere“

Muntenegru a înțeles de la început să se comporte în relația cu NATO ca un partener de încredere, capabil și dornic să contribuie la asigurarea securității spațiului euroatlantic, a afirmat astăzi ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, în plenul Senatului, după ratificarea de către Camera Superioară a Protocolului de aderare a acestei țări la Tratatul Atlanticului de Nord.
 
"Procesul de reformă al Muntenegru a necesitat eforturi complexe și a avut ca obiectiv nu numai integrarea în NATO ci și modernizarea și democratizarea statului în beneficiul cetățenilor săi. Ne aflăm într-un moment istoric, în primul de rând pentru Muntenegru care după încheierea procesului de ratificare de către aliați urmează să devină membru cu drepturi depline al NATO. În al doilea rând, pentru Alianța Nord Atlantică în ansamblu său. În al treilea rând, pentru întreaga regiune a Balcanilor de Vest căreia i se transmite astfel un nou semnal privind importanța pe care i-o acordă atât NATO cât și aliații. În al patrulea rând, pentru celelalte țări aspirante, pentru că aderarea Muntenegrului este o confirmare a politicii ușilor deschise, că aceasta își menține, în continuare, relevanța'', a spus Comănescu, citat de Agerpres.
 
Șeful diplomației române a susținut că extinderea NATO are o semnificație specială pentru România, care a susținut aderarea Muntenegrului.
 
Totodată, Comănescu și-a exprimat încrederea că Muntenegru, prin scrutinul care va avea loc 16 octombrie, "va valorifica oportunitatea pentru a avansa decisiv către familia euroatlantică", subliniind faptul că țara noastră va continua să sprijine și parcursul aderării europene a acestei țări.
 
Proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Bruxelles la 19 mai 2016, a fost adoptat marți de Senat, în unanimitate (101 voturi 'pentru'), în calitate de Cameră decizională.
 
Protocolul de aderare a Muntenegrului la Tratatul Atlanticului de Nord va intra în vigoare după îndeplinirea de către toate statele membre NATO a procedurilor legale interne, necesare în acest sens.
 
Ulterior, secretarul general al NATO va adresa Muntenegrului, în numele statelor membre, o invitație de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord.
 
Muntenegru va deveni parte la acest Tratat la data depunerii instrumentului de aderare la Guvernul Statelor Unite ale Americii, depozitarul Tratatului.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pregătiri pentru misiunile NATO Fregata Regele Ferdinand, evaluată de o echipă de specialiști

18 Mar 2019 448

Un general american a fost numit comandant suprem al forţelor aliate în Europa

15 Mar 2019 402

Ceremonie de repatriere a militarilor din Teatrul de Operaţii Afganistan la Murfatlar, județul Constanța (galerie foto)

13 Mar 2019 457

Județul Constanța. Ceremonie de repatriere a militarilor din Teatrul de Operații din Afganistan

12 Mar 2019 611

Județul Constanța. Ceremonie de repatriere din Teatrul de Operaţii Afganistan a militarilor care au participat la misiunea NATO Resolute Support

11 Mar 2019 1546

Militari din Forţele terestre ale SUA vor ajunge la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din judeţul Constanţa

27 Feb 2019 1078

Preşedintele Klaus Iohannis, prezent joi, în Slovacia, la Summitul B9. Cine mai participă la eveniment

26 Feb 2019 462

Senatorul Chiţac, despre situaţia îngrijorătoare de la Marea Neagră, la Adunarea Parlamentară a NATO de la Bruxelles

26 Feb 2019 696

Exercițiu militar internațional pe Marea Neagră. Un dragor maritim românesc intră sub comandă NATO

18 Feb 2019 623

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş - „Nu se pune problema desfiinţării scutului de la Deveselu”

15 Feb 2019 404

Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, la final

14 Feb 2019 407

Întâlnire bilaterală a ministrului apărării naționale, în cadrul celei de-a doua zi a Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO

14 Feb 2019 366

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a participat la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO. Iată ce s-a discutat

14 Feb 2019 601

Ministrul Gabriel Leș, prezent la Reuniunea miniștrilor apărării din țările membre ale NATO

12 Feb 2019 427

MAE, precizări cu privire la acuzațiile Rusiei la adresa României - „Sistemul anti-rachetă NATO nu are nici o capabilitate ofensivă”

08 Feb 2019 572