Legături puternice la ConstanţaDirector în cadrul Parlamentului României, trimis în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:

COJANU CONSTANTIN, în stare de arest preventiv, agent principal de poliție în cadrul I.P.J Prahova, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, ambele în formă continuată,

POLIFRONI DIMU, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la infracţiunea de cumpărare de influență,
- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
- cumpărare de influență, toate în formă continuată,

GULIU GEORGE, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă,

LASZLO JOZSEF, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată,

ȘAPERA NECULAE în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată,

GULIU LUMINIȚA, soţia lui Guliu George, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- complicitate la infracţiunea de cumpărare de influență,
- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,
- cumpărare de influență, toate în formă continuată,


LEONTE GABRIEL, director în cadrul Parlamentului României – Camera Deputaţilor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influență, în formă continuată,
- complicitate la două infracţiuni de trafic de influenţă, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada august 2012 – 21 ianuarie 2013, inculpatul Cojanu Constantin, agent de poliţie în cadrul I.P.J. Prahova, a pretins şi primit, în mai multe tranşe, de la inculpaţii Guliu George, Guliu Luminiţa şi Șapera Neculae (cumnatul lui Guliu George), prin intermediul inculpaţilor Dimu Polifroni și Leonte Gabriel, suma totală de 255.000 euro, din care a restituit 20.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Curţii de Apel Bucureşti ori pe cei din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat inculpatul Guliu George, să dispună punerea în libertate a acestuia. Inculpatul Guliu George este cercetat în mai multe cauze penale, una dintre acestea fiind pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (detalii în comunicatul nr.545/VIII/3 din 10 iulie 2012). Din suma menţionată mai sus, Leonte Gabriel a primit şi pentru sine suma de 5.000 de euro.
Tot în scopul punerii în libertate, în perioada 20 decembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, inculpatul Guliu George, în timp ce se afla în stare de arest preventiv, a oferit inculpatului Laszlo Jozsef, prin intermediul soției sale inculpata Guliu Luminița, suma de 30.000 euro, pentru ca Laszlo Jozsef să intervină pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel București care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul acestei instanţe, învestiți cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat inculpatul Guliu George, să dispună punerea în libertate a acestuia.

Independent de situaţia prezentată mai sus, în perioada 5 decembrie 2012 – 25 ianuarie 2013, inculpatul Cojanu Constantin, prin intermediul inculpatului Leonte Gabriel, a pretins de la inculpatul Dimu Polifroni suma de 60.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra aceluiaşi procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care, la rândul său, i-ar fi putut determina pe judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa ori pe cei din cadrul Curţii de Apel Constanţa, învestiți cu soluționarea dosarului penal în care este judecat un primar din județul Constanța, să pronunțe o soluție favorabilă acestuia, în sensul punerii în libertate din starea de arest preventiv. În caz de nereușită, Dimu Polifroni i-a solicitat lui Cojanu Constantin ca, prin intermediul aceluiaşi procuror, să obțină strămutarea dosarului penal în care este judecat primarul respectiv, prin intervenţii la judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobila şi imobile aparţinând inculpaţilor Cojanu Constantin, Polifroni Dimu, Leonte Gabriel, Şapera Nicolae şi Guliu Luminiţa.

La data de 29 ianuarie 2013, Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Cojanu Constantin, Laszlo Jozsef, Guliu George, Dimu Polifroni și Șapera Neculae (comunicatul nr. 53/VIII/3 din data de 25 ianuarie 2013). La data de 5 februarie 2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus punerea în libertate a inculpatului Şapera Neculae. Faţă de inculpata Guliu Luminiţa, procurorii au luat măsura obligării de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul București.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Franţa Acuzat de legături cu Kremlinul, partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională denunţă un complot

03 Jan 2024 643

Editorial Legături neîntrerupte. Prietenia - o comoară de preț în viața noastră

10 Dec 2023 883

Calendar ortodox 24 august 2023. Pomenirea Sfântului Sfintitului Mucenic Eutihie, ucenicul Sfântului Ioan cuvântatorul de Dumnezeu și al Sfântului Apostol Pavel

24 Aug 2023 760

Președintele CA al Oil Terminal SA, datorii la bugetul de stat (DOCUMENTE)

20 Jun 2023 2686

Litoralul românesc, o destinație de vacanță iubită și în extrasezon CFR Călători asigură conexiunea regiunilor din țară cu Marea Neagră. Detalii

16 Sep 2022 986

Calendar-Ortodox 24 august - pomenirea Sfântului Mucenic Eutihie

24 Aug 2022 893

Info-sud-est Indezirabilii și afacerile prin Portul Constanța- Ruta Siria (I)

09 Apr 2022 2577

Constanța Decorațiune cu mingi de fotbal și sigla Farului pentru un bebeluș al cărui tată e suporter înfocat al „marinarilor“

16 Sep 2021 3180

#citeșteDobrogea Lucrările la construcţia şi finalizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră (1976-1984)

27 Jan 2021 3739

Aristocrația, în doliu Ce rămâne în urma prințului Mihai Dimitrie Sturdza la Constanța. Revendicări, procese, plângeri

27 Apr 2020 6725

Ankara cere extrădarea unei profesoare de origine turcă care predă la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București

18 Dec 2019 2327

Nicolae Moga este ministru de Interne. Ce foşti miniştri de la Interne au avut legături cu judeţul Constanţa

25 Jul 2019 2380

#citeșteDobrogea Comercianți armeni ai Dobrogei (I)

17 Jul 2019 2592

Oamenii din conducerea instituţiilor din cadrul Ministerului Mediului cu legături strânse la Constanţa şi Tulcea

11 Jun 2019 2356

#citeșteDobrogea Rasova, așezare românească de pe malul Dunării (I)

15 May 2019 5372