Legea „Big Brother” a trecut de Senat!

O lege controversată și  considerată periculoasă a trecut de Senat. Plenul Senatului a adoptat, astăzi, modificări la Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Legea prevede constituirea Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică (SNSC), coordonarea unitară a activităţilor acestui Sistem fiind făcută de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS și CSAT. Ăsta nu ar fi un lucru rău. Nociv și strigător la cer este faptul că legea permite acces inopinat în orice calculator, inclusiv în cele ale persoanelor private.

Senatorii spun că dacă până acum acest lucru se putea face chiar şi fără decizia unui judecător, acum autorităţile vor avea acces la date doar "la solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii".

Datele de trafic referitoare la abonaţi şi la utilizatori, prelucrate şi stocate de către furnizorul unei reţele publice de comunicaţii electronice sau de către furnizorul unui serviciu de comunicaţii electronice destinat publicului, trebuie să fie şterse sau transformate în date anonime atunci când nu mai sunt necesare la transmiterea unei comunicări, dar nu mai târziu de trei ani de la dată efectuării comunicării, aşa cum prevede proiectul legislativ care a trecut de votul senatorilor.

Acest proiect mai prevede că furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.
Propunerea legislativă mai prevede că datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare solicitate conform alin. (1) nu fac obiectul ştergerii sau anonimizării de către furnizori, atunci când solicitarea formulată în temeiul alin. (1) este însoţită sau urmată de o notificare cu privire la necesitatea menţinerii lor, în scopul identificării şi conservării probelor sau indiciilor temeinice, în cadrul investigaţiilor pentru combaterea infracţiunilor sau în domeniul apărării şi securităţii naţionale, atât timp cât subzistă motivele care au stat la baza solicitării, dar nu mai mult de 5 ani de la dată solicitării sau, după caz, până la pronunţarea unei hotărâri definitive a instanţei de judecată.
Proiectul merge la Camera Deputaţilor în calitate de camera decizională.

Curtea Constituţională a declarat până acum neconstituţionale legile de tip „Big Brother“: legea retenţiei datelor, legea cartelelor prepay şi legea securităţii cibernetice. Deciziile Curții au stârnit reacţii critice atât din societatea civilă, cât mai ales din partea SRI. Fostul director SRI George Maior a recurs chiar la ameninţări la adresa judecătorilor, afirmând că vor fi responsabili de posibile probleme de securitate naţională. CCR a publicat motivarea în aceeaşi zi în care George Maior şi-a dat demisia de la SRI. De aici și până la avalanșa de presupuneri și conexiuni între cele două evenimente nu a mai fost decât un pas. În cele 40 de pagini, judecătorii CCR au arătat că legea securităţii cibernetice era plină de inadvertențe legislative și tehnice și multe prevederi încălcau flagrant drepturile omului şi nu doar legislaţia românească, ci şi pe cea europeană în materie. Legea respectivă stabilea că toate persoanele juridice de drept public sau privat care deţin infrastructuri cibernetice (reţele de calculatoare sau servere) sunt obligate să îşi asigure din resurse proprii securizarea acestora în cazul unui atac cibernetic şi să acorde acces necondiţionat la echipamentele şi la datele solicitate de instituţiile de siguranţă naţională, coordonate de SRI. 

Şi totuşi, legea securității cibernetice are toate premisele să dea naștere unui monstru care amintește înfiorător de personajul Big Brother din romanul „1984“ al lui George Orwell. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sistem „Big Brother” la Constanța! Firma controlată de Consiliul Local cumpără servicii de instalare a echipamentului de monitorizare a traficului rutier

04 Jan 2023 1158

Sistem „Big Brother” pentru obiectivele aflate în administrarea Primăriei Constanța

14 Jun 2021 1629

Știați că...? Prezentatoarea TV Andreea Raicu împlinește astăzi 41 de ani

18 Jul 2018 1690

Big Brother în comuna Mircea Vodă. Comteh SRL se va ocupa de extinderea sistemului de supraveghere video stradală (document)

18 Jun 2018 2034

Constanţa. Consiliul Judeţean îşi reînnoieşte sistemul de securitate „Big Brother“

23 Feb 2018 1847

Big Brother în parcarea Consiliului Judeţean

28 Sep 2017 3459

O vedetă de televiziune din România împlineşte 40 de ani

18 Jul 2017 2128

Revista presei locale

30 Jun 2017 2310

Vieţile tuturor, controlate de social media

17 Nov 2016 2281

Verdict CCR. Legea Big Brother respectă Constituția

13 Oct 2016 1893

SRI aduce noi informaţii în proiectul pe care ONG-urile îl numesc Big Brother

16 Aug 2016 1919

Big Brother la Poarta Albă Primarul Vasile Delicoti a găsit soluția pentru a combate infracțiunile în localitate (galerie foto)

10 Aug 2016 3294

„Big Brother", în scurt timp, la RATC!

27 Apr 2016 2368

Editorial Legea Big Brother, dreptul la viaţa privată şi cetăţeanul de rând

16 Oct 2015 2126

Legea Big Brother, promulgată de Klaus Iohannis

09 Oct 2015 1775