Legea energiei electrice și a gazelor naturale, modificată de Guvern

Legea energiei electrice și a gazelor naturale a fost modificată și completată, astăzi, de Guvern, prin ordonanță de urgență, în scopul asigurării unor mecanisme necesare instituirii unui mediu competitiv, transparent și nediscriminatoriu pentru derularea tranzacțiilor cu gaze natural pe piața din România, fiind create astfel premisele pentru valorificarea gazelor naturale la nivel național la prețuri reale, de piață, determinate pe baza cererii și ofertei. Totodată, vor fi eliminate orice potențiale limitări legislative cu privire la exportul gazelor naturale și accesul operatorilor din piață la gazele naturale.

„Actul normativ adoptat astăzi menține actualul sistem de alocare a cantităților de gaze naturale către clienții casnici și către producătorii de energie electrică, numai pentru cantitățile de gaze naturale necesare producerii energiei termice destinate consumului populației până la 31 martie 2017.  Scopul este acela de a evita apariția unor riscuri în privința securității și continuității în alimentarea acestora, pe perioada sezonului rece”, conform unei informări a Guvernului.

„Ordonanța de Urgență reglementează obligația furnizorilor de a achiziționa gazele naturale pe care le furnizează clienților casnici, în condiții de eficiență economică, pe baza unor proceduri care să asigure caracterul transparent al procesului de achiziție al gazelor naturale și, în același timp, tratamentul egal și nediscriminatoriu al persoanelor care participă la procedura de achiziție a gazelor naturale, în calitate de ofertanți”, mai arată sursa citată.

Pentru perioada 1 decembrie 2016 - 31 decembrie 2017 este reglementată  obligația producătorilor și obligația fiecărui furnizor de gaze naturale, care nu are și calitatea de producător, de a încheia contracte pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu, în conformitate cu reglementările emise de ANRE. 

De asemenea, pentru perioada 1 ianuarie 2018- 31 decembrie 2021, sunt reglementate obligațiile producătorilor și ale furnizorilor care nu au și calitatea de producător de a încheia contracte  pe piețele centralizate din România, transparent și nediscriminatoriu.

Conform Guvernului, prin modificările legislative propuse se are în vedere asigurarea condițiilor de acces a întreprinderilor pe piața gazelor naturale, stimularea tranzacțiilor de gaze naturale pe piețele centralizate, a condițiilor specifice unei concurențe reale pe piața gazelor naturale. Și, pe cale de consecință, a unui preț real și echitabil al gazelor naturale  achiziționate de către furnizori, pentru a fi livrate către clienții finali, în special către clienții casnici și producătorii de energie termică destinată consumului populației, preț fără de care nu se poate asigura, în nicio ipoteză de lucru, sustenabilitatea procesului de eliminare a prețului final reglementat al gazelor naturale.

Prin menținerea soluției de livrare a gazelor naturale, către clienții casnici, în baza prețurilor finale reglementate de ANRE, până la data de 30 iunie 2021, în conformitate cu prevederile legii, se asigură condițiile unui control al ANRE asupra prețului final de comercializare a gazelor naturale  de către furnizori, către clienții casnici. De asemenea, există premisele necesare formării unui preț real și echitabil al gazelor naturale pentru clienții casnici, atât până la momentul eliminării prețului final reglementat, cât și după acest moment.

Schimbările preconizate sunt motivate și de necesitatea de a remedia, în termen cât mai scurt posibil, situația juridică pe baza căreia Comisia Europeană consideră că România a încălcat art.35 și art.36 din Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene și a art.40, lit.c) din Directiva  2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009, privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

Astfel se asigură premisele necesare închiderii procedurii de infringement instituită prin cauza 2012/2114 și eliminarea riscului iminent de a se transmite această cauză la Curtea Europeană de Justiție și, pe cale de consecință, eliminarea riscului impunerii unor amenzi în sarcina statului român.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul RomânieiActele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului României din 28 martie 2024

28 Mar 2024 800

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 28 martie 2024

28 Mar 2024 291

Guvern Caravane medicale dotate cu echipamente, în comunități rurale

26 Mar 2024 456

A fost trimis de Guvern în Parlament proiectul prin care fugarii condamnaţi vor plăti costurile repatrierii (VIDEO)

21 Mar 2024 423

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu -21 martie 2024

21 Mar 2024 318

Ședință de Guvern, astăzi. Unul dintre proiecte vizează Muzeului Ororilor Comunismului în România

21 Mar 2024 572

Sindicatul Național al Salariaților comunelor și orașelor din România cheamă în judecată Guvernul României. Dosarul se află pe rolul Curții de Apel Constanța

20 Mar 2024 349

Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria Capitalei (SURSE)

18 Mar 2024 649

Proiectul de Hotărâre de Guvern care crește perioada de închiriere a plajelor, în consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului

15 Mar 2024 586

Reorganizarea ANAF, aprobată de guvern (DOCUMENT)

14 Mar 2024 831

Au fost făcute cunoscute numele candidaţilor la alegerile europarlamentare din partea alianței PSD-PNL

13 Mar 2024 880

Guvernul RomânieiActul normativ adoptat în cadrul ședinței Guvernului României din 11 martie 2024

12 Mar 2024 310

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 11 martie 2024

11 Mar 2024 319

Proiectul privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2024 al CN APM Constanța, în transparență decizională

08 Mar 2024 584

MAEParticiparea secretarului de stat Traian Hristea la reuniunea de lucru între Guvernul României și Reprezentanța UNICEF în România

07 Mar 2024 290