Legea PNL privind prevenția în sănătate - ”un proiect de amendare a populației”

Liberalii critică proiectul legii defăimării, iar pesediştii atacă legea liberală privind prevenţia în sănătate. 

Vicepreședintele social-democrat Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că PSD este de acord cu prevenția în sănătate, dar propunerea de lege a PNL pe acest subiect nu are legătură cu prevenția în sine,
 
"Orice medic și orice societate vrea să încurajeze programele de prevenție, dar această lege nu are nicio legătură cu prevenția în sine. Asta o puteți vedea și din expunerea de motive și din legea în sine. Este, practic, un proiect de amendare a populației României cu sume cuprinse între 10% și 50% din costul tratamentului. Și asta o vedeți scris negru pe alb în proiectul legislativ", a afirmat Bănicioiu.
 
El a spus că PSD nu respinge în totalitate proiectul, ci doar în forma propusă de PNL. Bănicioiu a adăugat că o astfel de lege nu poate fi adoptată de Parlament în condițiile în care impune o serie de coerciții financiare.
 
"Ați întrebat în ce condiții poate trece o astfel de lege. În niciun caz nu poate fi vorba de acele coerciții financiare în România", a completat Bănicioiu.
 
Liderul pesedist a prezentat două exemple menționate în proiectul de lege privind cancerul mamar și investigațiile medicale în cazul hipertensiunii arteriale, patologii al căror tratament impune costuri ridicate ce nu pot fi suportate de români.
 
"Îmi pare rău că după nu atât de mulți ani de la perioada în care morfina era considerată o pretenție pentru bugetul de stat, vă aduceți aminte celebrii ani 2010-2011, văd că niște colegi parlamentari, tot din zona dreptei, consideră o povară costul acestor tratamente. Deci, în loc să ne punem problema de a asigura tratamente cât mai inovatoare, cât mai folositoare pacienților, (...) văd că venim cu tot felul de idei, una mai năstrușnică decât cealaltă, menite să distrugă ce a mai rămas bun din sistemul sanitar", a spus Bănicioiu.
 
Fostul ministru al Sănătății a adăugat că "prevenția înseamnă în primul rând educație" şi pentru asta a fost demarat proiectul de introducere a orelor de educaţie sanitară.
 

"Înainte de a înființa încă o agenție, care este celălalt punct al acestui proiect legislativ, vreau să-i informez pe colegii de la PNL că această agenție există. Se cheamă Centrul Național de Evaluare și Promovare a Stării de Sănătate, este funcțional în momentul de față. Există și Institutul Național de Sănătate Publică, deci nu ar mai trebui creată încă o entitate cu alți angajați care, înțeleg, că va gestiona un buget care vine tot de la Ministerul Sănătății, tot din bugetul de stat", a declarat Bănicioiu.
 
Vicepreședintele PSD a completat că, totodată, în România sunt în derulare mai multe programe de prevenție care trebuie finanțate corespunzător. Pe de altă parte, Bănicioiu a spus că nu există aparatura necesară la nivelul spitalelor pentru efectuarea unor anumite tipuri de investigații precum cele menționate în expunerea de motive a proiectului de lege privind prevenția.

 
"Trebuie medici, trebuie infrastructura necesară dezvoltată în toată țara, în toată România. Deci și pacienții din zonele defavorizate, din zonele rurale trebuie să aibă acces înainte de a introduce o restricție eventual. Nu poți introduce restricții până nu asiguri cadrul și mai ales modalitatea", a afirmat Bănicioiu.
 
Senatorul PSD Florian Popa, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera superioară, a declarat, la rândul său, că proiectul de lege privind prevenția prezintă elemente de neconstituționalitate.

Citeşte şi O altă palmă. Ne-ntâlnim pe acelaşi drum



Sursa foto: mondonews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Deputații au adoptat tacit blamata Lege a prevenției

06 Apr 2016 1762

Proiectul liberalilor privind prevenția în sănătate încă stârneşte nemulţumiri

09 Feb 2016 2381

Contre aprige între Gorghiu și Zgonea pe marginea legii prevenției în sănătate

07 Feb 2016 1821

Alina Gorghiu, despre legea prevenției în sănătate - „Nicio lege nu e perfectă”

07 Feb 2016 2238