Legea privind prelevarea de probe biologice de la şoferii beţi sau drogaţi, neconstituţională

Curtea Constituţională a Românei susţine că între momentul producerii accidentului şi momentul prelevării probelor biologice poate trece şi o oră, timp în care nivelul alcoolemiei sau al substanţelor din sânge poate scădea. Astfel, şoferul să nu mai poată răspunde penal pentru fapta sa, informează România TV.

„Cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma «la momentul prelevării mostrele biologice» din cuprinsul dispoziţiilor art.336 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională", se arată în decizia Curţii Constituţionale, notează România TV.

Conform art. 336 alin 1 din noul Cod Penal, „conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă".

Conducatorilor auto li se iau probe biologice, fie când ajung la Institutul de Medicină Legală, fie când soseşte o ambulanţă în locul unde a fost tras pe dreapta de oamenii legii. Înainte de intrarea în vigoarea a noii legi, alcoolemia era stabilită în baza unui algoritm, calculându-se astfel o medie. După decizia luată de Curtea Constituţională a României, articolul de lege trebuie modificat, relatează România TV.

Autorităţile ori vor reveni la vechea metodă de calcul, ori vor stabili noi norme pentru prelevarea probelor biologice de la şoferi.

Decizia CCR a intrat în vigoare la 27 ianuarie 2015.


Sursa: România TV

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi șoferi beți, depistați în trafic în Constanța și Ovidiu! Ce valori a indicat aparatul etilotest

11 Oct 2023 772

Constanța. Șoferi sub influența alcoolului depistați în trafic de polițiști. Au fost întocmite dosare penale

18 Dec 2017 1602

Pericol în trafic. Șoferi sub influența băuturilor alcoolice depistați de polițiști în județul Constanța

15 Dec 2017 1207

Județul Constanța Șoferi sub influența băuturilor alcoolice depistați în trafic de polițiști. Au fost întocmite dosare penale

24 Nov 2017 1679