Stiri calde

Discuţii pe marginea turismului la FPTR. "Mamaia va pierde, în viitor, din turişti" (galerie foto+video)

În aceste momente are loc întalnirea de lucru organizată de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) unde participă operatorii economici din turism din nordul și sudul litoralului precum și reprezentanți ai autorităților de pe litoral (Poliţia locala, ANPC - CJPC Constanţa, ITM Constanţa, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, DSP, DSV, Direcția Județeană de Statistică Constanţa, ISU).

Printre cei prezenți la întâlnire se numără: președintele FPTR - Mohammad Murad, Mirela Matichescu din partea CJC, Anca Nedea - fosta președintă a Autorității Naționale pentru turism, Nicolae Bucovală - președintele Asociației Patronale Mamaia, Dănuț Jugănaru - director CCINA, subprefectul județului Constanţa - Mustafa Levent Accoium, Tiberiu Pleşu - inspector șef adjunct al ITM Constanţa, Senatorul Nicolae Moga şi mai mulţi hotelieri de pe litoral.                      

Patronatele din turism solicita elaborarea unui plan de promovare în care să fie stabilite zonele cărora se adresează, pentru a putea aduce turiști pe litoral. FPTR consideră importantă implicarea patronatelor din turism în elaborarea acestui plan de promovare, dar şi în consultarea privind gestionarea bugetului de promovare.


Cele două subiecte principale de discuție sunt: îmbunătățirea relațiilor dintre mediul de afaceri din turism și autoritățile statului şi identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor apărute în sezonul estival 2017.

Mohammad Murad a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în Mamaia, în contextul unei întâlniri organizate de FPTR cu investitorii în turism şi autorităţilor locale, că există o tendinţă de migrare a turiştilor către sudul litoralului, în detrimentul staţiunii Mamaia. Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, consideră că staţiunea Mamaia va pierde turişti care  se vor îndrepta către sudul litoralului.  În context, el a adăugat că  Mamaia a făcut greşeli urbanistice pentru că s-a construit foarte mult, transformându-se într-un cartier al Constanţei, în timp ce sudul litoralului este mai mult aerisit.
 
„Tocmai ce spuneam acum 10 ani când era primar Mazăre şi încercam să-i explic că nu e bine să devină Mamaia un cartier de oraş al Constanţei cu foarte multe construcţii. Românul este învăţat să se ducă într-o staţiune. Noi nu suntem Monaco. Şi atunci există o mică tendinţă de migrare către sud, lucru care nu e rău. Acum 2-3 ani se purta Mamaia, poate astăzi încet, încet se poartă sudul. Nu e un lucru rău, dar trebuie să învăţăm din trecut. Mamaia va pierde încet-încet şi va câştiga sudul pentru că a făcut greşeli urbanistice. Sudul acum e mult mai aerisit şi va fi preferat mai mult decât Mamaia“, a spus acesta.
 
Murad a mai afirmat că estimează că în prezent peste 200.000 de persoane se află pe litoralul românesc.
 
La rândul său, prim-vicepreşedintele FPTR, Nicolae Bucovală, a declarat că turiştii îl apostrofează pentru lucrurile care nu le convin în Mamaia. „Turistul vine în fiecare zi pe recepţie, mă găseşte în hol. Mă apostrofează, mă găseşte pe alee, mă apostrofează. Acum două zile mă opreşte cineva şi îmi spune «o să vedeţi ce se întîmplă, s-a terminat cu Mamaia»”, a comentat Bucovală.
 
Mamaia nu ar mai fi preferată de către turişti, susţine Bucovală, din cauza numărului mare de construcţii. „Mamaia nu a avut un plan. A început doamna Udrea un plan, a suspendat PUZ-urile, s-au judecat, le-au repus la loc. Se construieşte, frate, şi pe ultimul metru pătrat de iarbă verde care se mai găseşte”, a explicat prim-vicepreşedintele FPTR.
 
Un alt motiv, în viziunea lui Nicolae Bucovală, îl reprezintă creşterea tarifelor de către unii hotelieri. El mai spune că în staţiunile din sud nu se construieşte abuziv şi se păstrează spaţiile verzi.
 
“Sigur că staţiunile din sud vin în forţă, este o altă mentalitate. Mă întreb pentru ce m-aş duce într-o staţiune ca Saturn, ca Venus, ca Mamaia, Năvodari dacă nu am şi agrement, nu pot să-mi plimb copilul pe o alee făcută ca lumea şi mă blochez din metru în metru, de şaorma, de peşte, de hamsiile alea, nu schimbă uleiul, miroase şi în hotel. Astea sunt problemele”, crede Bucovală.
 
Mai mult, acesta a precizat că Mamaia a avut o uşoară scădere în lunile mai, iunie şi iulie, dar în august staţiunea va fi plină. Bucovală a mai spus că un alt motiv pentru care nu mai sunt locuri în această lună este că multinaţionalele din ţara noastră dau concediile în august.
 
UPDATE, ora 13.50:

Mohammad Murad recunoaște că muzica dată la un volum maxim, seara, într-o stațiune, este o problemă. La fel şi în cazul plajelor.

"Peste tot în stațiuni este muzică. Patronatele doresc ca în zona hotelurilor să nu fie dată muzica la maxim deoarece sunt şi persoane care doresc să se odihnească" spune Murad. Tot el afirmă că, în viitor, Mamaia va pierde din numărul de turiști care vor alege sudul litoralului. Una dintre probleme ar fi lipsa parcărilor. Greșeala este a primăriei Constanţa care a vândut terenurile din Mamaia pe care au fost ridicate alte unități de cazare, susțin reprezentanții FPTR.

UPDATE, ora 13.25:

În acelaşi context, Mohammad Murad îi sugerează senatorului Nicolae Moga că nu trebuiau mărite pensiile, dar trebuia să se investească în sănătate şi învățământ. "Este mai important să se cumpere ambulanţe pentru toate județele, nu să se dubleze pensiile parlamentarilor", a menționat Murad.

Senatorul Moga a intervenit şi a spus că el reprezintă cetățeanul constănțean şi va face tot posibilul ca la Constanţa să fie înființat un spital regional.

UPDATE, ora 13.20:

Senatorul Nicolae Moga spune că CJPC face "mai mult caz decât ar trebui cand face controale". "Instituțiile statului trebuie să ajute şi să îndrume agentul economic. Agentul economic trebuie îndreptat, sancționat. Dar nu mai faceți aceste lucruri publice în presă. Faceți-va treaba!" a comentat senatorul Moga.

UPDATE, ora 13.15:

Mohammad Murad semnalează problema deselor întreruperi de energie electrică în stațiunea Mamaia, dar si lipsa unui spital mai mare pentru turişti. "80% din problemele care apar se datorează proastei gestiuni a autorităților publice. Statul trebuie să dea șansa ca fiecare persoană să-şi facă o afacere" a spus președintele FPTR, Mohammad Murad.             
          
La rândul său, subprefectul Mustafa Levent Accoium spune că lună de lună se întrunește Colegiul Prefectural unde fiecare instituție prezintă bilanțul activităților de control pe litoral.

„Problemele majore încep din momentul avizării unităților de turism” a declarat Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al CJPC. Horia Constantinescu spune că prin controalele efectuate s-au depistat zeci de nereguli pe litoral. 


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Realizarea podului peste Dunăre, între județele Tulcea și Brăila, pe ultima sută de metri. Ce decizii au fost luate de autorități

04 Oct 2018 1298

Premierul Viorica Dăncilă a prezidat întâlnire de lucru a Consiliului Interministerial pentru Pregătirea și Exercitarea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

04 Sep 2018 332

Întâlnire de lucru a consilierului de stat László Borbély cu liderii celor cinci confederații sindicale reprezentative din România

04 Sep 2018 491

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, în vizită de lucru în Macedonia. A fost primită de către vicepreședintele Adunării Republicii Macedonia, Goran Misovski

27 Jul 2018 418

Ciprian Marica, SSC Farul şi brandul FC Farul. Ce urmează „Dacă nu ajungem la un numitor comun, va trebui să o iau de la zero“

13 Jul 2018 6209

Cum se face repartiția absolvenților unităților de învățământ ale MAI

05 Jul 2018 522

Delegaţia Ligii Militarilor Profesionişti, în dialog cu ministrul Mihai Fifor. Ce subiecte au fost dezbătute

25 May 2018 736

Noi detalii despre Legea Salarizării oferite de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu

01 May 2018 743

Ce au spus directorii de spitale la întâlnirea cu premierul. Declarația lui Cătălin Grasa, directorul Spitalului Județean Constanța

24 Apr 2018 1391

UPDATE. Ministrul Turismului, la întâlnire de lucru la Consiliul Județean Constanța. Discuții importante despre noul sezonul estival

23 Apr 2018 947

Conducerea MApN s-a întâlnit în Afganistan cu comandantul Misiunii ”Resolute Support”. Ce subiecte au fost analizate

13 Apr 2018 688

Ministrul Turismului, Bogdan Gheorghe Trif, interesat de problematica practicării turismului în județul Tulcea, cu precădere în Delta Dunării

21 Mar 2018 793

Viorica Dăncilă, întâlnire cu reprezentanții asociațiilor pentru copiii cu sindrom Down și pacienților cu boli rare

05 Mar 2018 805

Viorica Dancilă - ”Guvern și autorități locale, împreună, ne vom pune de acord asupra soluțiilor concrete pentru atragerea finanțărilor europene”

02 Mar 2018 431

Expertiza României în domeniul reglementărilor legislative pe fiscalitate. Ştefan Mihu (PSD), în comisia Senatului României

15 Feb 2018 794

Klaus Iohannis - ”Este nevoie de performanţe economice pentru a adera la zona Euro”

20 Dec 2017 454

Întâlnirea Sindicatul Național al Agenților de Poliție și Sindicatul Diamantul, la sediul MAI. Protestul va fi sistat

15 Dec 2017 778

O nouă rundă de discuții între Ministerul Turismului și ANPC. Ce subiecte au fost dezbătute

12 Dec 2017 839

Anunț important de la Ministerul Turismului. Ce se întâmplă cu voucherele de vacanță în 2018

11 Dec 2017 1198

Ministrul Turismului, întâlnire cu reprezentanții ANPC. Ce subiecte au fost analizate

11 Dec 2017 646

Ministrul Carmen Dan a dispus verificări cu privire la modul în care s-a intervenit la incidentele din Piaţa Victoriei

02 Dec 2017 1204

Carmen Dan s-a întâlnit astăzi cu șefii Inspectoratelor de Poliție din țară. Ce a declarat ministrul

09 Nov 2017 1348

Oficial de la ANCOM. Cum va funcționa sistemul de avertizare a populației în caz de calamități

18 Sep 2017 810

Discuţie între parlamentarii social-democrați şi sindicate pe tema voucherelor de vacanță

09 Sep 2017 1173

Parlamentarii PSD, întâlnire cu sindicatele. Despre ce s-a discutat

08 Sep 2017 830

”Să facem o lege ca pensiile speciale să dispară” Cine îi cere, imperativ, ministrului Olguța Vasilescu, acest lucru. Ce răspunde aceasta

22 Aug 2017 7492

Comunicat de presa referitor la vizita premierului Sorin Grindeanu la Paris

05 Jun 2017 658

Parteneriat între Primărie, Consiliul Județean, IPJ, IJJ, spital și reprezentanții cluburilor pentru prevenirea consumului de droguri

05 Jun 2017 1645

Întâlnire de lucru între ANAF și companiile producãtoare de țigarete

10 May 2017 972

Întrevederea ministrului Teodor Meleşcanu şi ministrului delegat Ana Birchall cu ambasadorii statelor membre UE acreditaţi la Bucureşti

20 Feb 2017 647

Premierul Grindeanu se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis

13 Feb 2017 843

Debut la cenaclu sub semnul poeziei

09 Feb 2017 1010

Jandarmii constănţeni, întâlnire de lucru cu reprezentanții cluburilor sportive și cu cei ai ai DJST

11 Jan 2017 847

La nivelul ISJ Constanţa, se elaborează proiectul Planului de şcolarizare pentru anul 2017-2018

19 Dec 2016 1775

ONG-urile constănţene chemate să-şi spună păsurile

13 Nov 2016 1259

MAI Ministrul Tudorache, întâlnire de lucru cu prefecții pentru organizarea alegerilor

18 Oct 2016 917

Klaus Iohannis se întâlnește, mâine, la Berlin, cu Angela Merkel

08 Sep 2016 994

Comunicat de presă - Federaţia RO Pescador

16 Sep 2015 999

Întâlnire între directorii CET şi RADET Constanţa

05 Sep 2015 2354

Cu prilejul deschiderii oficiale a Festivalului de la Salzburg Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu omologul austriac, Heinz Fischer

26 Jul 2015 636

În vederea încheirii unor parteneriate Şeful ISJ Constanţa, Răducu Popescu, întâlnire cu omologul bulgar din judeţul Dobrich

20 Jul 2015 918

Hollande şi Merkel se întâlnesc mâine pentru a discuta despre Grecia

05 Jul 2015 786

Primarii şi şefii deconcentratelor, la întâlnire cu prefectul Constanţei, Ion Constantin

31 Mar 2015 1046

Directorul CN APMC SA s-a întâlnit, la Bruxelles cu noul comisar european pentru Transport

22 Jan 2015 1670

Întâlnire de lucru Iohannis-Ponta. Temele de discuţie - situaţia economică în contextul crizei francului elveţian

20 Jan 2015 582

Moment de bilanţ, prilej de petrecere Ziua Recoltei la Valu lui Traian, un succes şi în acest an (galerie foto)

22 Sep 2014 1954

Ajutoarele pentru încălzire vin cu sancţiuni şi zeci de îndatoriri pentru primari (galerie foto)

30 Oct 2013 1412

Proiectul MDRAP privind descentralizarea se apropie de forma finala

16 Oct 2013 1272

Directorul Şcolii Naţionale de Grefieri, prezent la Curtea de Apel Constanţa

14 Oct 2013 1142

Întâlnire de lucru a secretarului de stat Constantin Cătălin Chiper cu autoritățile localeconstănțene

12 Oct 2013 636