Discuţii pe marginea turismului la FPTR. "Mamaia va pierde, în viitor, din turişti" (galerie foto+video)

În aceste momente are loc întalnirea de lucru organizată de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) unde participă operatorii economici din turism din nordul și sudul litoralului precum și reprezentanți ai autorităților de pe litoral (Poliţia locala, ANPC - CJPC Constanţa, ITM Constanţa, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, DSP, DSV, Direcția Județeană de Statistică Constanţa, ISU).

Printre cei prezenți la întâlnire se numără: președintele FPTR - Mohammad Murad, Mirela Matichescu din partea CJC, Anca Nedea - fosta președintă a Autorității Naționale pentru turism, Nicolae Bucovală - președintele Asociației Patronale Mamaia, Dănuț Jugănaru - director CCINA, subprefectul județului Constanţa - Mustafa Levent Accoium, Tiberiu Pleşu - inspector șef adjunct al ITM Constanţa, Senatorul Nicolae Moga şi mai mulţi hotelieri de pe litoral.                      

Patronatele din turism solicita elaborarea unui plan de promovare în care să fie stabilite zonele cărora se adresează, pentru a putea aduce turiști pe litoral. FPTR consideră importantă implicarea patronatelor din turism în elaborarea acestui plan de promovare, dar şi în consultarea privind gestionarea bugetului de promovare.


Cele două subiecte principale de discuție sunt: îmbunătățirea relațiilor dintre mediul de afaceri din turism și autoritățile statului şi identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor apărute în sezonul estival 2017.

Mohammad Murad a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în Mamaia, în contextul unei întâlniri organizate de FPTR cu investitorii în turism şi autorităţilor locale, că există o tendinţă de migrare a turiştilor către sudul litoralului, în detrimentul staţiunii Mamaia. Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, consideră că staţiunea Mamaia va pierde turişti care  se vor îndrepta către sudul litoralului.  În context, el a adăugat că  Mamaia a făcut greşeli urbanistice pentru că s-a construit foarte mult, transformându-se într-un cartier al Constanţei, în timp ce sudul litoralului este mai mult aerisit.
 
„Tocmai ce spuneam acum 10 ani când era primar Mazăre şi încercam să-i explic că nu e bine să devină Mamaia un cartier de oraş al Constanţei cu foarte multe construcţii. Românul este învăţat să se ducă într-o staţiune. Noi nu suntem Monaco. Şi atunci există o mică tendinţă de migrare către sud, lucru care nu e rău. Acum 2-3 ani se purta Mamaia, poate astăzi încet, încet se poartă sudul. Nu e un lucru rău, dar trebuie să învăţăm din trecut. Mamaia va pierde încet-încet şi va câştiga sudul pentru că a făcut greşeli urbanistice. Sudul acum e mult mai aerisit şi va fi preferat mai mult decât Mamaia“, a spus acesta.
 
Murad a mai afirmat că estimează că în prezent peste 200.000 de persoane se află pe litoralul românesc.
 
La rândul său, prim-vicepreşedintele FPTR, Nicolae Bucovală, a declarat că turiştii îl apostrofează pentru lucrurile care nu le convin în Mamaia. „Turistul vine în fiecare zi pe recepţie, mă găseşte în hol. Mă apostrofează, mă găseşte pe alee, mă apostrofează. Acum două zile mă opreşte cineva şi îmi spune «o să vedeţi ce se întîmplă, s-a terminat cu Mamaia»”, a comentat Bucovală.

 
Mamaia nu ar mai fi preferată de către turişti, susţine Bucovală, din cauza numărului mare de construcţii. „Mamaia nu a avut un plan. A început doamna Udrea un plan, a suspendat PUZ-urile, s-au judecat, le-au repus la loc. Se construieşte, frate, şi pe ultimul metru pătrat de iarbă verde care se mai găseşte”, a explicat prim-vicepreşedintele FPTR.
 

Un alt motiv, în viziunea lui Nicolae Bucovală, îl reprezintă creşterea tarifelor de către unii hotelieri. El mai spune că în staţiunile din sud nu se construieşte abuziv şi se păstrează spaţiile verzi.
 
“Sigur că staţiunile din sud vin în forţă, este o altă mentalitate. Mă întreb pentru ce m-aş duce într-o staţiune ca Saturn, ca Venus, ca Mamaia, Năvodari dacă nu am şi agrement, nu pot să-mi plimb copilul pe o alee făcută ca lumea şi mă blochez din metru în metru, de şaorma, de peşte, de hamsiile alea, nu schimbă uleiul, miroase şi în hotel. Astea sunt problemele”, crede Bucovală.
 
Mai mult, acesta a precizat că Mamaia a avut o uşoară scădere în lunile mai, iunie şi iulie, dar în august staţiunea va fi plină. Bucovală a mai spus că un alt motiv pentru care nu mai sunt locuri în această lună este că multinaţionalele din ţara noastră dau concediile în august.
 
UPDATE, ora 13.50:

Mohammad Murad recunoaște că muzica dată la un volum maxim, seara, într-o stațiune, este o problemă. La fel şi în cazul plajelor.

"Peste tot în stațiuni este muzică. Patronatele doresc ca în zona hotelurilor să nu fie dată muzica la maxim deoarece sunt şi persoane care doresc să se odihnească" spune Murad. Tot el afirmă că, în viitor, Mamaia va pierde din numărul de turiști care vor alege sudul litoralului. Una dintre probleme ar fi lipsa parcărilor. Greșeala este a primăriei Constanţa care a vândut terenurile din Mamaia pe care au fost ridicate alte unități de cazare, susțin reprezentanții FPTR.

UPDATE, ora 13.25:

În acelaşi context, Mohammad Murad îi sugerează senatorului Nicolae Moga că nu trebuiau mărite pensiile, dar trebuia să se investească în sănătate şi învățământ. "Este mai important să se cumpere ambulanţe pentru toate județele, nu să se dubleze pensiile parlamentarilor", a menționat Murad.

Senatorul Moga a intervenit şi a spus că el reprezintă cetățeanul constănțean şi va face tot posibilul ca la Constanţa să fie înființat un spital regional.

UPDATE, ora 13.20:

Senatorul Nicolae Moga spune că CJPC face "mai mult caz decât ar trebui cand face controale". "Instituțiile statului trebuie să ajute şi să îndrume agentul economic. Agentul economic trebuie îndreptat, sancționat. Dar nu mai faceți aceste lucruri publice în presă. Faceți-va treaba!" a comentat senatorul Moga.

UPDATE, ora 13.15:

Mohammad Murad semnalează problema deselor întreruperi de energie electrică în stațiunea Mamaia, dar si lipsa unui spital mai mare pentru turişti. "80% din problemele care apar se datorează proastei gestiuni a autorităților publice. Statul trebuie să dea șansa ca fiecare persoană să-şi facă o afacere" a spus președintele FPTR, Mohammad Murad.             
          
La rândul său, subprefectul Mustafa Levent Accoium spune că lună de lună se întrunește Colegiul Prefectural unde fiecare instituție prezintă bilanțul activităților de control pe litoral.

„Problemele majore încep din momentul avizării unităților de turism” a declarat Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al CJPC. Horia Constantinescu spune că prin controalele efectuate s-au depistat zeci de nereguli pe litoral.



 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE Ministrul Mediului, Mircea Fechet, despre exploatarea turistică a plajelor din Constanța (FOTO+VIDEO)

21 Feb 2024 908

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, vine la Constanța

20 Feb 2024 689

Întâlnire hibrid între operatorii economici din România și cei din Qatar organizată la Tulcea (GALERIE FOTO)

20 Feb 2024 475

„Alegerile trebuie să fie organizate impecabil“ Conducerea AEP, întâlnire cu instituţiile implicate în organizarea alegerilor europarlamentare din 9 iunie

19 Jan 2024 663

Premierul Ciolacu; întâlniri de lucru în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor

14 Jan 2024 792

Miliarde de dolari pentru Ucraina din fondurile NATO. Anunțul făcut de alianța militară

11 Jan 2024 784

Întâlnire conducere DNA cu șefii Parchetului Național Financiar din Franța

20 Nov 2023 839

Guvernul României Consultări la Palatul Victoria pe tema combaterii consumului de droguri

09 Nov 2023 721

Anunțul Ministerului Educației despre acordarea primei de carieră didactică

31 Oct 2023 891

O delegație a Asociației Comunelor din România formată din cinci primari de comune au participat la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației

06 Oct 2023 828

Consiliul Județean Constanța Întâlnire de lucru pe tema gratuității la transportul elevilor

04 Oct 2023 844

Programul Premierului Marcel Ciolacu, luni, 2 octombrie 2023

02 Oct 2023 554

Ministerul Afacerilor Externe Premierul Ciolacu, întâlnire cu Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shymal, la Palatul Victoria

18 Aug 2023 716

MAI Întâlnire de lucru a ministrului Cătălin Predoiu, cu E.S. domnul domnul Özgür Kıvanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București

14 Jul 2023 421

Autoritatea Vamală RomânăPrima întâlnire a Grupului de Lucru Vamal România, Republica Moldova, Ucraina și E.U.A.M. Ucraina

11 Jul 2023 680