LIVE text Filmul documentar „Adrian V. Rădulescu – ctitorul“, proiectat, azi, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanţa

 În aceste momente, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu“ are loc vizionarea filmului documentar „Adrian V. Rădulescu –ctitorul“, alăturându-se, astfel, proiectului iniţiat şi finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa de a celebra, cu prilejul Zilei Dobrogei şi în an centenar, personalitatea istoricului Adrian V. Rădulescu.
 


Elevii și profesorii de la unitatea de învățământ au dat curs invitației cotidianului ZIUA de Constanța, mai ales că ei sunt cei care trebuie să-şi cunoască trecutul. Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul“ a fost prezentat și autorităţilor locale, celor județene, studenților de la Universitatea „Ovidius“ și celor de la Universitatea Maritimă din Constanța.  Precizăm că documentarul a fost realizat cu sprijinul financiar al cotidianului ZIUA de Constanţa.

UPDATE 3

Profesorul universitar Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu, vorbește celor prezenţi despre moştenirea tatălui său. „Distins auditoriu, întreaga campanie dedicată tatălui meu a fost o minunată surpriză pentru mine. În aceste timpuri în care societatea se grăbeşte către viitor, în care cei mai mulţi se concentrează pe propria persoană, am avut norocul să întâlnesc oameni mărinimoşi, iubitori de cultură, care îşi îndreaptă privirea, cu preţuire spre trecut.

Evocarea personalităţii tatălui meu, Adrian V. Rădulescu, pe care ziarul ZIUA de Constanţa a realizat-o cu atâta profesionalism, este o dovadă că, totuşi, dragostea de oameni rămâne perenă. A fost un om generos, cu un suflet mare, care putea cuprinde atât prietenii, cât şi neprietenii. De aceea, cred că numai oameni cu aceeaşi structură sufletească puteau să-l readucă în atenţia societăţii dobrogene şi să-i cinstească munca. Am petrecut 40 de ani alături de tata şi am fost martoră la realizările  lui profesionale, la bucuriile şi dezamăgirile pe care le-a resimţit în timpul eforturilor susţinute pentru restaurarea monumentului Tropaeum Traiani, pentru construcţia muzeelor de la Adamclisi, Histria, dezvoltarea si ridicarea Ia rang de muzeu naţional a MINAC, pentru înfiinţarea UOC, a Bibliotecii Judeţene Constanţa, ridicarea Ia grad de episcopie a vicariatului de Ia Constanţa şi apoi Ia rang de Arhiepiscopie.

Ca să enumăr numai câteva din actele sale de ctitorie. Remarcabil la tata, pe lângă erudiţia şi talentul lui oratoric, care i-au dat unicitate, atât în ţară, cât şi în străinătate, a fost modul lui altruist de gândire.

Gândea pentru oameni, cu o perspectivă largă, luând ca măsură deceniile şi secolele, aşa cum numai un istoric poate s-o facă. Şi-a dorit înfiinţarea UOC pentru a veni în întâmpinarea acelor copii care doresc să studieze, dar care nu-şi permit să plece de acasă, din Dobrogea, dar şi pentru ca un for de educaţie superioară contribuie la înflorirea  culturală a regiunii noastre. A iubit Dobrogea şi i-a dedicat întreaga activitate. Vin în faţa dumneavoastră cu inima plina de bucurie şi mă înclin în faţa echipei ZIUA de Constanţa şi a colaboratorilor ei, IMAGO Studio, cei care au realizat întreaga campanie şi cununa acesteia, documentarul! Îmi exprim gratitudinea faţă de autorităţile locale, reprezentate de domnul preşedinte al CJC şi de domnul primar, care au sprijinit acest demers de recuperare a istoriei.

Mulţumesc tuturor celor care au contribuit Ia această evocare cu amintirile, dar şi cu un strop din inimile lor. Preţuiesc fiecare persoană din această sală, fiecare persoană care îndreaptă acum un gând frumos către tatăl meu. Îmi lipseşte în fiecare moment, dar sper ca munca lui să fie cunoscută şi apreciată de generaţiile tinere. Am credinţa că iniţiativa ziarului ZIUA va deveni o tradiţie, iar pentru tineri, un imbold în a-şi onora înaintaşii“, a declarat Anca Constantin, fiica istoricului Adrian V. Rădulescu.
 

UPDATE 2

"Suntem în inima oraşului, la câteva zile de la ziua Dobrogei și foarte aproape de 1 decembrie. Trebuie să vedem cum am ajuns aici. Azi este uşor să schimbăm gânduri și emoții cu oricine din orice colț al pâmămatului. Dar să facem un exerciţiu de imaginaţie și să vedem cum era acum 100 de ani. Adrian V. Rădulescu ne-a privit pe toti ca pe niște copii ai lui. El este unul dintre oamenii care ne-au  marcat  existența. El a plecat de acasa pentru a-și urma visul. A avut o pasiune și un scop de a aduna oameni și de a face ceva pentru oameni. El este și va fi un model. Putem să spunem că în fiecare dintre noi este un Adrian V. Rădulescu. Sunt convins că veți fi oameni la care să se raporteze copiii și nepoţii voștri. Important este să găsim dorința de evoluţie în noi. Acum o sută de ani s-au făcut sacrificii să avem prezentul de acum. Adrian V. Rădulescu din fiecare dintre noi așteaptă să fie scos la lumină prin pasiune, dăruire și muncă. Vă urez să-l depășiți prin realizările voastre, pe Adrian  V. Rădulescu. Mi-as dori ca voi sa fiţi cei care vor însufleți Constanţa" a precizat primarul Decebal Făgădău.


UPDATE 1:

Printre cei prezenți se numără:  conf. univ. dr. Anca Constantin, fiica regretatului istoric, primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, directorul Colegiului Pedagogic Constantin Brătescu prof. dr. Anamaria Ciobotaru.

"Suntem încântaţi să fim gazda proiecției filmului dedicat lui Adrian V. Rădulescu, realizat de cotidianul ZIUA de Constanța. Elevii învață a fi oameni nu doar la şcoală, ci și de la asemenea persoane. Apreciem inițiativa cotidianului ZIUA de Constanța, mai ales a oraşului Constanța, care este un oraș cultural", a declarat director prof. dr. Anamaria Ciobotaru.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

90 de ani de la naștere Omagiu adus ilustrului Adrian V. Rădulescu, cel pentru care „Dobrogea a fost viața lui“

16 Aug 2022 1735

În urmă cu 33 de ani, Adrian V. Rădulescu înființa filiala constănțeană a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România

24 Jun 2022 1166

CSS1 - Athletic Constanța, șase victorii la rând. Tinerii baschetbaliști sunt pe primul loc în grupă

21 Dec 2021 2173

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul La Mulți Ani, Dobrogea! Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată în documentarul finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa

14 Nov 2021 7877

În urmă cu 89 de ani, se năștea Adrian V. Rădulescu, dobrogeanul care a trăit pentru istorie și a intrat în istorie (documente)

16 Aug 2021 3098

34 de ani de la dispariția marelui arheolog român Emil Condurachi

16 Aug 2021 2869

A murit Adrian Rădulescu, președinte al Asociației Fermierilor din România

20 May 2021 1687

#citeșteDobrogea Ziua Internațională a Muzeelor. ​​Puncte muzeistice în aer liber pe teritoriul vechiului Tomis

18 May 2021 2328

#DobrogeaDigitală Adrian Rădulescu, cronicar al „magnificului Monument Triumfal”

05 May 2021 2820

DIICOT dă lovitura la Tulcea! Acuzații oficiale și lista arestaților! (video)

22 Apr 2021 3345

#citeșteDobrogea Meleagurile călărășene au în Constantin Tudor un reprezentant de marcă

14 Apr 2021 2105

#DobrogeaDigitală De patru ani, Meritul Dobrogean recunoaște și omagiază valorile lăsate posterității

21 Nov 2020 4015

Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu“, din Murfatlar, angajează administrator financiar

29 Oct 2020 1755

Doi ani de când Adrian V. Rădulescu a devenit patronul spiritual al şcolii din comuna în care s-a născut

05 Oct 2020 3678

Prof. Ion Bitoleanu la ceas aniversar. Istoricul tomitan împlinește 84 de ani

05 Jul 2020 3212