LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Constănțenii, purtați în atmosfera anilor 1920, în cadrul spectacolului “Oglinzi” (galerie foto+video)

Publicul constănţean s-a întors în timp cu 100 de ani, în an Centenar. La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, are loc în aceste momente un evenimentul boem cu muzică, poezie şi dans intitulat “Oglinzi”.

Folkistul Dan Pantiş şi scriitoarea Camelia Radulian se află în centrul atenţiei, ei reuşind să depăşească barierele virtuale şi creând un spectacol cu care merg în turneu în toată ţara.

Desigur, invitată specială este nimeni alta decât Ileana Şipoteanu, care a vorbit cu redactorii ZIUA de Constanţa despre înseamnă acest spectacol şi a împărtăşit câteva detalii apetisante legate de modul în care a luat naştere această idee.

"Este un eveniment boem, un eveniment care necesită o pregătire din punct de vedere vestimentar, nu obligăm pe nimeni să vină îmbrăcat specific anilor '20, dar dacă are cineva vreun element care aparține acelei perioade, este foarte bine.Este un spectacol de muzică și poezie. Vorbesc despre poeta Camelia Radulian din Craiova, care scrie o poezie mai specială, mai profundă, de mare dragoste. Este un spectacol cu multă metaforă. Dan Pantiș este inginer de aviație la bază și Camelia este filolog. Ei s-au întâlnit pe Facebook și primul CD s-a scos doar din discuțiile de pe Facebook. Așa s-a născut „Oglinzi I”. A fost plecată din țară în Dubai câțiva ani buni și, cunoscând cultura lor foarte bine, a hotărât să facă și „Oglinzi II”. Camelia este o perfecționistă și o visătoare, am ajutat-o din punctul de vedere al organizării. Am vrut să fiu și eu alături de ei " a declarat Ileana Şipoteanu, pentru ZIUA de Constanța. 

UPDATE 12 

Evenimentul se încheie cu melodia "O seară la Constanța" interpretată de  Dan Pantiș, Camelia Radulian și Ileana Şipoteanu.

UPDATE 11

Poeta Camelia Radulan a vorbit despre poezie cu multă emoție.

"Oglinzile cresc, oglinzile merg mai departe. Poezia nu trebuie alungată, ea trebuie păstrată în sufletele tuturor. Sufletele noastre v-au stat alături. Singura noastră răsplată sunt sufletele publicului care vibrează alături de noi.", a menționat Camelia Radulan.


UPDATE 10 

Următorul moment îi aduce din nou în scenă pe cei doi dansatori, introduși de Ileana Șipoteanu. Aceștia vor dansa un vals. 

 "Oamenii frumoși iubesc poezia. Acești oameni văd orice e frumos în cele mai negre lucruri, ei sunt cei mai fericiți", a menționat Ileana Şipoteanu.

UPDATE 9 

Următorul moment îi aparține lui Dan Pantiș, care interpretează în primă audiție melodia "Sunt nebun".

UPDATE 8 

Camelia Radulian vorbește despre faptul că "experiențele grele te învață să ierți. Te clădesc.Te întăresc aceste experiențe și te fac să speri spre mai bine spre viitor". Tot poeta, mai menționează că, se identifică  extrem de mult cu poezia denumită " Dragoste ca o coajă de ou într-o batistă".

UPDATE 7 

Un alt moment poetic este cel suținut de poeta Camelia Radulian și folkistul Dan Pantiș. Poezia recitată se intitulează „Rana de flori„.  

Dan Pantiș vorbește despre o poezie care îi place mult pentru simbolistica specială a acesteia, și anume "Iubește-mă a crimă" pe care o interpreteaza acum alături de Camelia Radulian. 

Tot un moment poetic va susține din nou și Ileana Șipoteanu. Aceasta va recita poezia "Iți iau inel", care face parte din volumul „Oglinzi”.

UPDATE 6 

Comunicarea cu publicul se face prin intermediul unui schimb de replici. Publicul este foarte încântat. Aplaudă și se lasă pătrunși și purtați de ceea ce vor să transmită Ileana Șipoteanu, Camelia Radulian si folkistul Dan Pantiș. 

Are loc acum, trecerea de la anii '20 la anii 1990. 

Ileana Șipoteanu delectează publicul cântând o melodie care a fost scrisă de regretatul său soț, Dumitru Lupu. Melodia se intitulează "Un parfum de randez-vous".


UPDATE 5 

Un alt moment în desfășurarea evenimentului, este cel al dansului dintre Alexandru Saflacan și partenera acestuia Andreea R. Cei doi oferă o reprezentație conformă anilor '20.

Ileana Șipoteanu cântă câteva pasaje din melodiile deja celebre ca "Iubesc femeia", "Frumoasa Zaraza" și "Sub balcon ți-am cântat o serenadă".

 UPDATE 4 

Poeta Camelia Radulian menționează că, ea scrie în general, o poezie convulsivă, o poezie care exprimă sentimente pe care uneori încercăm să le ascundem.

"Din când în când, e bine să accesăm aceste zone subterane ale noastre, pentru a putea pătrunde lumina", a mentionat poeta Camelia Radulian.

Urmează un alt moment solemn, în care poeta Camelia Radulian recită o poezie de dragoste intitulată " Liniștea ta mă vinde" , acompaniată muzical.

În cadrul momentului, poeta și Dan Pantiș realizează împreună o îmbinare a poeziei de dragoste cu melodiile intrepretate duios. 

UPDATE 3 

În aceste momente, Ileana Șipoteanu recită o poezie care îi place mult. Poezia se numește „Cana de ger„ din volumul „Oglinzi„ al lui Dan Pantiș și al Cameliei Radulian.

Acest moment artisitic este acompaniat de folkistul Dan Pantiș.

Pe tot parcursul evenimentului, instrumentistul Jimi el Laco acompaniează soliștii.

UPDATE 2 

Pentru a-și aminti de acest eveniment, doamnelor prezente le sunt oferite evantaie.

Cea care deschide evenimentul este poeta Camelia Radulian. 

Dorința acesteia este de a aduce constănțenilor un vechi suflu reintegrat în inima Constanței. 

"Poezia merită să fie în sufletele noastre. Ne-am depărtat mult de muzica de bună calitate", a menționat poeta.

O alta prezența importantă a evenimentului, este nimeni alta decât Ileana Şipoteanu, care vorbește cu mândrie despre evenimentul “Oglinzi”, in care este vorba de muzică bună, rafinată si poezie. 
 
Aceasta menționează faptul că, “Camelia Radulian și Dan Pantiș au facut volumul “Oglinzi 1”,  fără ca măcar să se cunoască personal ci doar la distanță “. 

UPDATE 1 

În cadrul evenimentului, lumea a început să se adune. Multe persoane din cele prezente sunt îmbrăcate în haine specifice anilor 20. Unii poartă haine militare, alții haine populare.

Pe fundal se poate auzi muzică folclorică.

Cei prezenți la eveniment fac poze cu cei îmbrăcați în hainele specifice.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In memoriam Dumitru Lupu Compozitorul imnului Dobrogei a murit chiar de ziua soției sale, Ileana Șipoteanu

21 Jul 2023 1429

Ileana Șipoteanu, în prag de aniversare Cariera artistei s-a intersectat cu teatrele din Constanța

21 Jul 2023 1747

La mulți ani, Ileana Șipoteanu!

22 Jul 2022 2290

Omagiu pentru dobrogeanul Dumitru Lupu, inițiatorul festivalului „Mamaia copiilor“

22 Jul 2021 3527

Ileana Șipoteanu, 54 de primăveri Soțul său s-a stins din viață chiar de ziua ei

22 Jul 2021 5520

Ileana Șipoteanu va cânta în memoria lui Dumitru Lupu, în această seară

25 May 2021 3187

Personalități dobrogene Dacă n-ar fi existat, Mitică Lupu ar fi trebuit inventat!

25 May 2021 3294

La mulți ani, Ileana Şipoteanu!

22 Jul 2019 7775

Ziua care a îndoliat lumea muzicii româneşti. Doi ani de la plecarea în lumină a maestrului Dumitru Lupu (1952-2017)

22 Jul 2019 5067

Directorul Casei de Cultură Constanţa, Gheorghe Ungureanu, premiat pentru întreaga activitate

20 Apr 2019 1953

Muzică, poezie și dans, la evenimentul „Oglinzi“, desfășurat la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (galerie foto + video)

19 Nov 2018 2599

Interviu live Pregătește un CD pentru copii împreună cu Alexandru Neș. Ileana Șipoteanu, despre spectacolul de poezie, muzică și dans „Oglinzi“ (video)

17 Nov 2018 3088

Interviu live Ileana Şipoteanu vă invită la un altfel de spectacol. Cu muzică bună, poezie rafinată şi dans copleşitor

15 Nov 2018 3622

Declaraţii din culise Spectacolul "Oglinzi", la Constanţa. Publicul este invitat să intre în atmosfera aniilor 1920

14 Nov 2018 2160

Muzica românească, în doliu. Un cunoscut textier s-a stins din viață. Este autorul mai multor șlagăre din „Epoca de aur“

30 Aug 2018 2966