LIVE TEXT. Mii de constănţeni în faţa Arhiepiscopiei Tomisului, la slujba de Bobotează (galerie foto+video)

Prima sărbătoare mare la care mii de credincioşi participă an de an este Boboteaza, slujbă care, de 18 ani, are loc pe faleza Cazinoului din Constanţa.

Butoaiele de apă vor fi trase de boi, cai şi măgari în faţa Cazinoului, unde, la 12:00, va începe slujba sfântă. Acolo, trei cruci vor fi aruncate în mare, iar cei curajoşi care le vor recupera vor fi premiaţi cu obiecte bisericeşti şi o sumă modică, de către Arhiepiscopia Tomisului.

De asemenea, se spune că cei care vor scoate crucea din valurile mării vor fi sănătoşi şi binecuvântaţi tot anul.
 
Astfel, 200.000 de sticle sunt pregătite de enoriaşi dinainte pentru a fi împărţite în tot oraşul. 250.000 de litri în 18 butoaie sunt puse la dispoziţia credincioşilor.

„Iată, darurile Bobotezei sunt mari, sunt bogate, sunt pline de lumină, de har, de sfinţenie. Pentru că fiul lui Dumnezeu, cel făcut om, născut în peştera din Betleem, văzut mai ales la 12 ani în templu când îi învăţa pe cărturari şi pe farisei, nu a mai fost văzut. Sărbătoarea aceasta arată pe domnul Hristos, fiul lui Dumnezeu, la apa Iordanului, când se arată şi Sfânta Treime. De aceea se numeşte şi Arătarea Domnului această sărbătoare, pentru că vine la Iordan fiul lui Dumnezeu, smerit, unde a venit şi Ioan cu mai multă vreme în urmă. La el a venit mulţime de oameni şi s-au botezat în râul Iordan mărturisindu-şi păcatele. Toţi aceia erau păcătoşi. Dar vine cel Sfânt şi Drept şi îi spune lui Ioan că a venit să se boteze. Ioan însă îi răspunde: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine şi Tu vii la mine? Cum să pună mâna robul pe stăpânul?, se întreba Ioan. Eu sunt făptură, el este făcătorul. Şi atunci îl lămureşte şi transmite şi puterea de a înţelege Mântuitorul Hristos: Lasă acum, aşa se cuvine nouă că să împlinim dreptatea. Ce dreptate? Ca să împace pe Tatăl cu oamenii, trebuia el ca fiu al Tatălui ceresc, să ia trup omenesc, suflet omenesc, slăbiciunile omeneşti şi să vină înaintea Tatălui ca să aducă răscumpărarea neamului omenesc. Şi când a intrat în apă şi când Ioan şi-a ridicat apă să toarne apă pe creştetul lui, cerurile s-au deschis, Duhul sfânt s-a pogorât sub formă de porumbel. Tatăl a grăit din cer: Acesta este Fiul meu cel iubit! A văzut Ioan aceasta şi s-a minunat. S-a sfinţit apa Iordanului.
 
Aceasta e Boboteaza. Începe curgerea darurilor cereşti către oameni, către pământ. De aceea, să ne bucurăm de această sărbătoare! Cel mai scump dar de la această sărbătoare este apa sfinţită. De aceea o pregătim cu atâtea jertfe şi de aceea participă la această jertfă 300 de oameni. Au etichetat cele 200.000 de sticle. Sticlele trebuie pregătite şi duse în crucea ce se va forma din sticle, acolo, la Cazinou, şi unde duminică vom sfinţi altă apă cu butoaiele trase de boi, de măgari şi de cai, ca să participe şi cele necuvântătoare, şi vom sfinţi apa cu care se va merge prin oraş. Cei rânduiţi vor primi sticlele de apă sfinţite în Ajun”, a transmis către constănţeni ÎPS Teodosie.


UPDATE 11

IPS Teodosie a transmis că speră ca noul an să îi aducă sănătate şi le doreşte numai bine tuturor constănţenilor de toate religiile.


Toţi curajoşii au fost premiați cu obiecte bisericeşti şi o sumă modică de bani.

UPDATE 10

În aceste momente, sunt aruncate crucile în mare. Toate crucile au fost scoase din apă. Se spune că cei care vor scoate crucea din valurile mării vor fi sănătoşi şi binecuvântaţi tot anul.

IPS Teodosie a spus că este bucuros că Boboteaza e îmbracată în fulgi de zăpadă.

UPDATE 9

IPS Teodosie a coborât la malul mării la Cazino, pentru a urca în barca asistată de scafandri profesionişti.

UPDATE 8

Aproximativ 30 de scafandri sunt prezenţi atât pentru a asigura asistenţă cât şi pentru a se arunca în Marea Neagră.

UPDATE 7
prezenti
Arhiepiscopia a invitat toate institutiile din judet. Însă, sunt prezenţi doar viceprimarul Costin Răsăuţeanu şi subprefectul Ionuţ Done. Sunt  prezenți din partea autoritatilor locale. Slujba a reînceput pe faleza sub privirile a mii de constănţeni care suportă temperaturile scăzute şi vântul puternic.

UPDATE 6

Un alt moment în cadrul evenimentului, este acela când Fanfara Fortelor Navale române cântă imnul naţional al României, apoi imnul Uniunii Europene.

"Acum mergem către Iordanul nostru cel mai frumos" a spus IPS Teodosie.

În cadrul evenimentului, este prezent şi vicele Costin Răsăuţeanu.

UPDATE 5

Slujba începe cu discursul Arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie.

"Iubiţi credincioşi, în această zi de mare sărbătoare, când Mântuitorul nostru a venit la  Iordanul nostru, Marea Neagră, începem procesiunea de Sfânta Bobotează", a menţionat IPS Teodosie.


UPDATE 4

În aceste momente, credincioşii pleacă spre Cazinou, unde va începe slujba sfântă.

UPDATE 3

Aproximativ 2500 de persoane sunt acum la Arhiepiscopie, cu tot cu enoriaşii din interior. În 15 minute, carele vor pleca în procesiune spre Faleza Cazinoului, unde alte câteva mii de persoane asteaptă să înceapă slujba.

UPDATE 2

La eveniment a sosit şi subprefectul judeţului Constanţa, Ionuţ Done.

Acesta a menţionat că această sărbatoare este una dintre cele mai asteptate, el fiind prezent în locul lui Dumitru Jeaca. Le urează constănţenilor un an propser, iar pentru cei care își serbează onomastica mâine, de sfântul Ion, le urează un călduros la mulţi ani.


UPDATE 1

La această oră sunt 1.000 de persoane prezente, cu tot ce se afla în Arhiepiscopie, la slujba susţinută de IPS Teodosie.


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Contre între purtătorul de cuvânt al Patriarhiei și ÎPS Teodosie! Au voie sau nu fumătorii să bea Agheazmă Mare?

10 Jan 2024 1098

Boboteaza 2024 Un tânăr a recuperat toate cele trei cruci aruncate în Dunăre la Hârșova! ÎPS Teodosie - „A fost puțin egoist“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 5249

Bobotează Medgidia 2024 Cristian Tranulea, vicecampion mondial, a recuperat crucea aruncată în Canalul Dunăre - Marea Neagră (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 2370

Tânărul care a recuperat primul crucea aruncată în mare la Constanța, își serbează mâine onomastica (VIDEO)

06 Jan 2024 1152

ARSVOM, alături de Arhiepiscopia Tomisului, la slujba de Bobotează! Imagini surprinse în Portul Tomis (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 882

Prefectul județului Constanța, la slujba de Bobotează de la Medgidia! Cine este cel care a recuperat crucea aruncată în Canalul Dunăre-Marea Neagră (GALERIE FOTO)

06 Jan 2024 912

Un sportiv care se pregăteşte pentru Campionatul european de înot în ape îngheţate a recuperat crucea aruncată în Dunăre la Tulcea (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 882

Un bărbat a recuperat pentru a patra oară, în ultimii 12 ani, Crucea sfinţită aruncată în Dunăre la Brăila

06 Jan 2024 775

Constanța Două care trase de boi, transportă butoaie cu apă sfințită pentru credincioșii care nu au ajuns la slujbă! Pe ce traseu circulă (GALERIE FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 963

Tensiuni la intrare în Portul Constanța, în ziua de Bobotează. Iată ce a cauzat nemulțumirea oamenilor (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 2011

Boboteaza, sărbătorită și la Tulcea (FOTO)

06 Jan 2024 722

Bobotează 2024 la Constanța Un tânăr curajos din Alba Iulia a venit până la Constanța pentru a prinde o cruce! Și a reușit! (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 1608

Bobotează 2024 la Constanța Cine este unul din curajoșii care a prins crucea de Bobotează și ce va face cu ea (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 3242

Bobotează 2024 la Constanța LIVE VIDEO. Trei cruci aruncate în apele mării de Bobotează. Curajoșii, pregătiți (FOTO+VIDEO)

06 Jan 2024 1853

Bobotează 2024 la Constanța Fotoreportaj. Oamenii celebrează cu mic cu mare evenimentul de Bobotează de la malul mării (FOTO +VIDEO)

06 Jan 2024 1068