Stiri calde

UPDATE 1. STENOGRAME Lucian Diniță, comisar șef de poliție, trimis în judecată. Ar fi primit un miel, doi curcani și 5 kg de păstrăv

 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
DINIȚĂ LUCIAN, comisar șef de poliție, director al Direcţiei Poliției Rutiere din cadrul I.G.P.R., la data comiterii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
 
DEACONEASA GHEORGHE, om de afaceri, cu privire la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,
 
ILIE MARICEL, vicepreşedinte şi membru în Comitetul Executiv Regional al Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Română - Regiunea 1 Bucureşti, la data comiterii faptei, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 22 septembrie 2011, urmare săvârșirii unei contravenții la regimul circulației, față de inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a dispus sancționarea, precum și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.
Ulterior, în condițiile respingerii în mod irevocabil a plângerii contravenţionale, la data de 21 martie 2012, inculpatul Deaconeasa Gheorghe  a predat permisul de conducere Serviciului Rutier Vâlcea, fiindu-i eliberată o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Din acest moment, potrivit dispozițiilor legale, a început să curgă termenul de 90 de zile pentru care iniţial s-a dispus măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce.
În aceste împrejurări, inculpatul Deaconeasa Gheorghe a iniţiat demersuri în vederea redobândirii dreptului de a conduce autovehicule şi, implicit, a permisului de conducere, într-un termen mai scurt decât termenul de 90 de zile.
 Astfel, prin intermediul şi cu sprijinul inculpatului Ilie Maricel, omul de afaceri a luat legătura şi s-a întâlnit la sediul Direcţiei Poliției Rutiere din municipiul Bucureşti, cu inculpatul Diniţă Lucian.
 În urma întâlnirii şi a discuţiilor purtate între cei trei inculpați, atât la acel moment cât şi în perioada următoare, au fost iniţiate demersuri concrete pentru realizarea scopului urmărit, respectiv, redobândirea dreptului de conduce autovehicule mai înainte de perioada de 90 de zile stabilită ca măsură complementară iniţial.
  În acest sens, urmau să fie valorificate dispoziţiile legale care, printre altele, prevedeau posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la minim 30 de zile în urma promovării testului pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie.
Concret, inculpatul Diniță Lucian, prevalându-se de influența pe care, din perspectiva funcției deținute o avea asupra conducătorilor serviciilor rutiere din țară, a realizat demersurile efective la nivelul Serviciului Rutier Vâlcea, serviciu implicat în procedura de dispunere a reducerii perioadei de suspendare a dreptului de conduce autovehicule.
Ulterior, în data de 19 aprilie 2012, inculpatul Deaconeasa Gheorghe s-a prezentat la Serviciul Rutier Vâlcea, unde a susținut testul pentru verificarea cunoștințelor în vederea reducerii perioadei de suspendare, pe care l-a promovat.
În consecință, la data de 21 aprilie 2012, Serviciul Rutier Vâlcea a restituit inculpatului Deaconeasa Gheorghe permisul de conducere.
Pentru „ajutorul” acordat, inculpatul Diniță Lucian a primit de la omul de afaceri produse alimentare în valoare de 672,5 lei: un miel, doi curcani și 5 kg de păstrăv.
Precizăm că, la data de 15 mai 2015, inculpatul Deaconeasa Gheorghe, a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru fapte similare (comunicat nr. 898/VIII/3 din 15 mai 2015).
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Direcției Generale Anticorupție, Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


UPDATE 1, ora 17.52

Modul în care s-au derulat evenimentele reiese din mai multe convorbiri telefonice dintre cei trei, interceptate de anchetatori, potrivit stiripesurse.ro:

"Diniţă: Să trăiţi!

Deaconeasa: Din partea lui nea Maricel!

Diniţă: Da.

Deaconeasa: Ă.... Vin acolo sus sau... trimiteţi pe cineva?

Diniţă: Aoleu! Aoleu! Stai să mă gândesc, că nu ştiu cum să fac...

Deaconeasa: Cum ziceţi...

Diniţă: Ai... Ai cum să ajungi la mine?

Deaconeasa: Da, da. Păi, acum sunt în drum. Urc.

Diniţă: Bine. (n.n. vorbesc simultan) Hai... că vin şi eu acum, în 10 minute.

Deaconeasa: La Coşbuc acolo, Piaţa Coşbuc...

Diniţă: Da, da, da. Da. Da.

Deaconeasa: Bine. Să trăiţi!

Diniţă: Sănătate!

(...)

Deaconeasa: Să trăiţi!

Diniţă: Da.

Deaconeasa: Aţi ajuns?

Diniţă: Da.

Deaconeasa: Sunt şi eu, jos.

Diniţă: Ă... unde? Unde? Unde anume?

Deaconeasa: În faţă, la intrare. Am parcat pe colţ.

Diniţă: Aha. Bine. Hai că vine imediat băiatu' ăsta al meu.

Deaconeasa: Bine. Să trăiţi!

(...)

Ilie: Ai fost?

Deaconeasa: Am fost. Acum mă duc, deja, la curte. Mai am...

Ilie: Ai vorbit cu el?

Deaconeasa: Nu, nu, nu!

Ilie: Da??!

Deaconeasa: A coborât... şoferu'.

Ilie: Aha. Da?... era acolo, da?

Deaconeasa: Da, da.

Ilie: Ok. Bine tati".
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul șef al Poliției Rutiere, achitat. Dosarul a fost amânat

20 Sep 2018 1308

Unul dintre cei mai cunoscuţi şefi din Poliţia Română, achitat. Dosarul, redeschis azi în faza apelului

17 Sep 2018 1927

Lucian Diniţă, fostul şef al Poliţiei Rutiere, achitat. Primul termen în apel, 17 septembrie

25 Jul 2018 718