Stiri calde

Lucrări planificate de actualizare a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu. Cum se va desfășura apărarea împotriva rachetelor balistice

În conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România și Statele Unite ale Americii, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior.

Potrivit MApN, lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia.

Lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense).

În perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO va asigura o capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice, prin desfășurarea în țara noastră a unui sistem de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparţinând Statelor Unite ale Americii.

Conform MApN, THAAD este un sistem defensiv, ce va fi încadrat în arhitectura capabilității  Alianței de apărare împotriva rachetelor balistice și se va afla, ca și sistemul Aegis Ashore, sub controlul operațional al NATO și controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic.

Desfășurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operațional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore.

La  Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010, Alianța a decis să dezvolte o capabilitate de apărare împotriva rachetelor balistice pentru a proteja teritoriile, populațiile și forțele sale din Europa.
Sistemul Aegis Ashore din România este parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, fiind sub controlul operaţional al autorităţilor militare aliate.

Sistemul Aegis Ashore desfășurat la Deveselu reprezintă un element-cheie al sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter strict defensiv, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA față de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.

Sistemul defensiv THAAD care va fi desfășurat temporar în România, în cadrul capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, va avea același obiectiv ca și sistemul Aegis Ashore, respectiv apărarea populației, forțelor și teritoriului european al NATO împotriva amenințărilor cu rachete balistice venite din afara spațiului Euro-Atlantic.

Sursa foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cel mai avansat sistem anti-rachetă din România, a fost retras de SUA

08 Sep 2019 2098

Ministrul apărării naționale, împreună cu ambasadorul SUA, în vizită la Deveselu

17 Jul 2019 474

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş - „Nu se pune problema desfiinţării scutului de la Deveselu”

15 Feb 2019 521

MAE, precizări cu privire la acuzațiile Rusiei la adresa României - „Sistemul anti-rachetă NATO nu are nici o capabilitate ofensivă”

08 Feb 2019 693

Ministrul Mihai Fifor, la ceremonia de comemorare a atentatelor de la 11 septembrie, la Deveselu

11 Sep 2018 741

Angajaţi ai Bazei militare de la Deveselu implicați într-un scandal. Suspecții sunt cetățeni americani

02 Apr 2018 1450

Amenințările Coreei de Nord. NATO vrea să facă modificări la scutul de la Deveselu

13 Oct 2017 673

Cod Galben de ceaţă în mai multe zone din ţară. Situaţia drumurilor

29 Jan 2017 973

Schimbare de comandă la Deveselu. Cine este noul comandant

30 Nov 2016 1156

Ministrul Apărării Naționale s-a întâlnit cu actualul și viitorul comandant al Unităţii SUA de Sprijin Naval de la Deveselu

24 Nov 2016 1104

Participarea ministrului apărării naționale la Conferinţa multinaţională în domeniul apărării împotriva rachetelor balistice 2016

31 Oct 2016 810

SUA şi România semnează un pact de cooperare în domeniul Apărării în regiunea Mării Negre

28 Sep 2016 845

NATO Scutul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei

24 Sep 2016 1304

Noi amenințări din partea Rusiei privind scutul antirachetă de la Deveselu

23 Sep 2016 1141

EurActiv SUA își mută armele nucleare din Turcia la Deveselu. MAE neagă ferm informația!

18 Aug 2016 1583