Lucrări planificate de actualizare a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu. Cum se va desfășura apărarea împotriva rachetelor balistice

În conformitate cu deciziile adoptate la nivel NATO şi cu acordul bilateral încheiat între România și Statele Unite ale Americii, sistemul anti-rachetă Aegis Ashore instalat în cadrul Bazei Militare 99 Deveselu va parcurge, în perioada următoare, un proces de actualizare, planificat anterior.

Potrivit MApN, lucrările care vor fi efectuate la elementele Aegis Ashore amplasate la Deveselu fac parte din actualizarea planificată a sistemelor Aegis ale SUA. Acest proces de actualizare nu va introduce în niciun fel elemente de natură ofensivă sistemului și nu va schimba caracterul strict defensiv al acestuia.

Lucrările de actualizare au fost prevăzute încă din septembrie 2009, când a fost anunțat calendarul de implementare a sistemului SUA de apărare antirachetă în Europa într-o abordare nouă, adaptivă, în etape (EPAA / European Phased, Adaptive Approach to Ballistic Missile Defense).

În perioada planificată pentru executarea lucrărilor la Deveselu, care va dura câteva săptămâni, NATO va asigura o capacitate alternativă de apărare împotriva rachetelor balistice, prin desfășurarea în țara noastră a unui sistem de apărare anti-rachetă Terminal High Altitude Air Defence (THAAD), aparţinând Statelor Unite ale Americii.

Conform MApN, THAAD este un sistem defensiv, ce va fi încadrat în arhitectura capabilității  Alianței de apărare împotriva rachetelor balistice și se va afla, ca și sistemul Aegis Ashore, sub controlul operațional al NATO și controlul politic deplin al Consiliului Nord-Atlantic.

Desfășurarea sistemului defensiv THAAD în România va avea caracter temporar, acesta fiind planificat să rămână operațional doar până la finalizarea lucrărilor de actualizare a sistemului anti-rachetă Aegis Ashore.

La  Summit-ul NATO de la Lisabona, din anul 2010, Alianța a decis să dezvolte o capabilitate de apărare împotriva rachetelor balistice pentru a proteja teritoriile, populațiile și forțele sale din Europa.
Sistemul Aegis Ashore din România este parte componentă a sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, fiind sub controlul operaţional al autorităţilor militare aliate.

Sistemul Aegis Ashore desfășurat la Deveselu reprezintă un element-cheie al sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), având un caracter strict defensiv, fiind capabil să lanseze numai interceptori defensivi. Natura defensivă a acestui sistem este confirmată în Acordul de bază încheiat între România și Statele Unite ale Americii, de angajamentele SUA față de NATO și de declarațiile Alianței în acest sens.


Sistemul defensiv THAAD care va fi desfășurat temporar în România, în cadrul capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, va avea același obiectiv ca și sistemul Aegis Ashore, respectiv apărarea populației, forțelor și teritoriului european al NATO împotriva amenințărilor cu rachete balistice venite din afara spațiului Euro-Atlantic.

Sursa foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IPJ Olt Accident rutier în afara comunei Deveselu. Ce spun polițiștii

21 Oct 2023 1887

Microbuz plin cu copii implicat într-un accident rutier în județul Olt. Mai multe persoane, rănite

02 Oct 2023 988

IGPR Infotrafic Județul Olt - Trafic blocat pe DN 54

02 Oct 2023 605

MAE Iulian Fota s-a întâlnit cu subsecretarul de stat american Bonnie Jenkins. Atacul asupra portului Reni, printre discuții

17 Aug 2023 764

Exercițiul medical interinstituțional MASCAL 22, desfășurat în trei baze militare printre care și cea de la Mihail Kogălniceanu

25 May 2022 1261

Trei persoane rănite într-un grav accident rutier în județul Olt

28 Mar 2022 1124

MApN „Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări. Este încă o încercare de dezinformare care circulă în mediul on-line“

25 Feb 2022 1416

”Make It In Romania”, program al Consiliul de Afaceri Romano-American, menit să promoveze investiții SUA în România

04 Mar 2021 1534

MApN Reuniunea Comitetului Executiv Româno-American. Ce probleme au fost abordate

24 Nov 2020 1379

Ion Aliman primarul mort care a câștigat alegerile la Deveselu. Comandant de navă și studii la Constanța

29 Sep 2020 4048

#alegerilocale2020 Primarul din Deveselu, decedat în urmă cu două săptămâni, ales pentru un nou mandat

28 Sep 2020 2073

Tragedia nopţii. Accident cumplit. Un tânăr a murit strivit în maşina proprie. Era angajat la Baza NATO (galerie foto)

29 Nov 2019 5126

Nicolae Ionel-Ciucă, ministrul Apărării Naționale, vizită la Baza Militară 99 Deveselu

19 Nov 2019 1793

Cel mai avansat sistem anti-rachetă din România, a fost retras de SUA

08 Sep 2019 3625

Ministrul apărării naționale, împreună cu ambasadorul SUA, în vizită la Deveselu

17 Jul 2019 1531