Ludovic Orban solicită suspendarea procesului legislativ în cazul modificărilor aduse Codurilor penale

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat, marţi, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, suspendarea procesului legislativ în cazul modificărilor aduse Codului penal şi eventualelor modificări aduse Codului de procedură penală până la pronunţarea Comisiei de la Veneţia asupra soluţiilor propuse.

"Vă solicităm, în numele Partidului Naţional Liberal, suspendarea procesului legislativ în cazul modificărilor aduse Codului penal şi a celor care vor viza, eventual, Codul de procedură penală, până la pronunţarea Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) asupra soluţiilor legislative propuse. Vă adresăm prezenta solicitare pentru a acţiona, în calitate de preşedinte al Senatului/preşedinte al Camerei Deputaţilor şi de lider al coaliţiei parlamentare PSD-ALDE, în acord cu interesele statului român. În caz contrar, continuarea demersului de modificare a legislaţiei în domeniul penal prin ignorarea tuturor semnalelor primite riscă să aducă grave prejudicii tuturor cetăţenilor români", se arată în scrisorile transmise de Orban preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.


Ludovic Orban invocă în solicitarea sa raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare din 15 noiembrie 2017, solicitările repetate ale oficialilor europeni de a se ţine seama de evaluarea experţilor Comisiei de la Veneţia în procesul de modificare a legilor Justiţiei, Codului penal şi a Codului de procedură penală, luările de poziţii repetate ale ambasadelor statelor occidentale atât din cadrul Uniunii Europene, cât şi din NATO, raportul ad-hoc al GRECO şi acceptarea solicitării PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia asupra modificărilor aduse legilor Justiţiei şi asupra Codului penal şi Codului de procedură penală, prin intermediul Comisiei de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Preşedintele PNL argumentează cererea sa prin apartenenţa României la Uniunea Europeană, NATO şi Consiliul Europei, condiţionalităţile acceptate la momentul aderării la UE şi instituirea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi ratificarea de către ţara noastră a Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva corupţiei prin Legea nr. 365/2004.

Sursă: AGERPRES

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

USR „Modificarea Codurilor penale, făcută cu mare întârziere de Guvernul PSD-PNL, lasă portițe pentru scăparea infractorilor de răspundere"

28 Dec 2022 1700

Proiecte de lege referitoare la Codurile penale Cum s-ar putea modifica vizitele intime, abuzul și neglijența în serviciu! (DOCUMENTE)

03 Jun 2022 1122

Președintele Klaus Iohannis ,,A mai rămas treaba cu Secţia specială de rezolvat şi o rezolvăm şi pe asta"

09 Oct 2019 1578

Toate amendamentele opoziţiei au fost respinse S-a votat Codul Penal… Va fi atacat din nou la CCR

25 Apr 2019 1388

Ce a spus Liviu Dragnea despre proiectele de modificare a Codurilor penale, adoptate de Camera Deputaţilor

24 Apr 2019 1119

Liviu Dragnea Guvernul trebuie să înceteze cu "această discuţie la nesfârşit" pe tema ordonanţelor de urgenţă referitoare la Codurile penale

05 Apr 2019 1260

Procurorul general i-a transmis ministrului Justiţiei observaţiile la propunerile de modificare a legilor Justiţiei

04 Apr 2019 1476

Liviu Dragnea - „Cât mai repede trebuie să intre în vigoare Codurile penale, cât mai repede“

27 Dec 2018 1018

Ce spune ministrul Tudorel Toader despre ordonanța de urgență pe codurile penale

13 Dec 2018 1310

Premierul Viorica Dăncilă susține că PSD pregăteşte o ordonanţă de urgenţă pentru Codurile Penale şi Condurile de Procedură Penală

10 Dec 2018 1233

Parchetul General, despre modificările la Codurile penale - ”Modificările propuse trebuie reevaluate”

19 Apr 2018 1130

Organizaţiile civice îi cer premierului Tudose sesizarea Comisiei de la Veneția pe modificările legilor justiției

27 Dec 2017 1627

Pemierul Mihai Tudose se întâlnește mâine cu delegați ai organizațiilor civice. Discuție privind legile Justiției și modificările la codurile penale

26 Dec 2017 2008

UPDATE Proteste antiguvernamentale și la Iași. 1.000 de oameni au ieșit în stradă

23 Dec 2017 1802

UPDATE Protest de amploare în Piața Victoriei față de legile justiției. Mii de oameni prezenți. Incidente și îmbrânceli cu jandarmii

17 Dec 2017 2176