Lukoil cere prelungirea perioadei de explorare în Marea Neagră

Lukoil a cerut ANRM să aprobe prelungirea cu şase luni a fazei obligatorii de explorare a unui perimetru din Marea Neagră. Motivul invocat de companie este întârzierea privind aducerea unei platforme de foraj din Golful Mexic şi a unor acumulări de gaze "potenţial periculoase" în zona de foraj.

Lukoil a concesionat prin Lukoil Overseas începere forajului în perimetrul EX-29 Est Rapsodia. Deși lucrările trebuiau să începe la data de 1 octombrie, acestea necesită amânare  din cauza unor "complicaţii", precum durata mai mare de timp necesară pregătirii unei platforme petroliere de foraj pentru subtraversarea Strâmtorii Bosfor şi reasamblarea ei în Portul Constanţa, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), scrie Mediafax.

De asemenea, a fost identificată existenţa unor acumulări de gaze de mică adâncime, potenţial periculoase, motiv pentru care a fost necesară modificarea locaţiei iniţiale a sondei şi efectuarea unor schimbări în documentaţia proiectului de construcţie.

Lukoil Overseas a contractat o platformă de foraj de la compania Sedco Forex, care derula lucrări în Golful Mexic. Platforma a ajuns în Portul Constanţa, unde este reasamblată după ce a fost demontată pentru a putea trece pe sub podurile peste Strămtoarea Bosfor. Lukoil Overseas va săpa o sondă în perimetru, unde a identificat în urma lucrărilor de prospectare realizate "două zone de interes".
Perioada de explorare a fost stabilită la 5 ani de la data intrării în vigoare a acordului de concesiune, respectiv 4 noiembrie 2011, şi este împărţită în două faze, una obligatorie şi una opţională.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

OMV Petrom a câștigat licitația pentru un perimetru de explorare țiței și gaze din Marea Neagră, în zona offshore a Georgiei

29 Jun 2020 1534